Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Θετική σε «μεσολαβητικό ρόλο» Κίσινγκερ

ΜΟΣΧΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Αναμφίβολα ο Κίσινγκερ παραμένει ένας από τους σοφότερους πολιτικούς και ειδικούς, που κατέχει, μεταξύ άλλων πραγμάτων, βαθιά γνώση και των ρωσικών υποθέσεων και των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων», δήλωσε χτες στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία επικαλούμενη συνεργάτες του νεοκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι ο 93χρονος Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών (επί Προέδρων Νίξον και Φορντ), Χένρι Κίσινγκερ, ενδέχεται να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή», ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, που οξύνθηκε επικίνδυνα ιδιαίτερα κατά τη δεύτερη θητεία του απερχόμενου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι το Κρεμλίνο θα χαιρέτιζε έναν πιθανό ρόλο του με βάση την «πλούσια εμπειρία δεκαετιών και γνώση», υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν εξαρτάται βεβαίως από τη Μόσχα, αλλά από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, όταν αναλάβει καθήκοντα στις 20 Γενάρη. Ο Κίσινγκερ όντως έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, και γι' αυτό έχει και συμπάθειες στη σημερινή αστική τάξη της καπιταλιστικής Ρωσίας, ως ρεαλιστής πολιτικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής Bild, ο Ντ. Τραμπ φέρεται πως έχει ήδη συναντηθεί αρκετές φορές με τον βετεράνο πολιτικό μετά την 8η Νοέμβρη και υπάρχουν σενάρια που φέρουν τη συμβουλευτική εταιρεία «Kissinger Assosiates Inc» να αναζητά ρόλο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στο επιτελείο Τραμπ, ενώ ακούγεται ότι ο Τόμας Γκράχαμ, στέλεχός της, είναι από τους υποψήφιους για τη θέση του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Η εταιρεία του Kίσινγκερ συμμετέχει στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ - Ρωσίας, στο οποίο συμμετέχουν πανίσχυρα μονοπώλια και από τις δύο χώρες, μεταξύ των οποίων τα αμερικανικά ExxonMobil (ο έως πρότινος πρόεδρος της οποίας, Ρεξ Τίλερσον, αναλαμβάνει σύντομα καθήκοντα νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ), JP Morgan, Chase, Pfizer κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ