Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ – ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Εξόρμηση» του κινεζικού «Liaoning» για στρατιωτικές ασκήσεις

Το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Liaoning»
Το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Liaoning»
ΠΕΚΙΝΟ.--

Το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο «Liaoning» συμμετείχε την περασμένη βδομάδα σε εκπαιδευτικές και δοκιμαστικές αποστολές, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Αμυνας. Τον ναυτικό σχηματισμό ακολουθίας του αεροπλανοφόρου συναποτελούσαν αρκετά μαχητικά αεροπλάνα «J-15», αλλά και ελικόπτερα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη, J-15 απογειώθηκαν και πήραν μερος σε προσομοιώσεις αποστολών, μεταξύ άλλων ανεφοδιασμού στον αέρα και αντιπαράθεσης στην Κίτρινη Θάλασσα (σ.σ. όπως αποκαλούν οι Κινέζοι την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα).

Οι εκπαιδεύσεις «δυνάμωσαν τη συνέργεια μεταξύ διαφορετικών σκαφών στο σχηματισμό και εξελέπτυσαν την ικανότητά τους». Χαρακτηριστικό της σημασίας που είχαν οι ασκήσεις ήταν πως επικεφαλής τους τέθηκε ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας, Γου Σενγκλί.

Το υπουργείο διευκρίνισε ακόμα ότι πριν από τις προαναφερθείσες ασκήσεις το αεροπλανοφόρο διεξήγε ασκήσεις με αληθινά πυρά στη Θάλασσα Μποχάι (γνωστή και ως Κόλπος Μποχάι), που βρίσκεται στα ανοιχτά της βορειοανατολικής Κίνας, δυτικά του Κόλπου της Κορέας που «βρέχει» την Κορεατική Χερσόνησο.

Το Σάββατο το «Liaoning» κατευθύνθηκε προς τον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό για «προγραμματισμένες ασκήσεις». Δεν διευκρινίστηκε η ακριβής τοποθεσία και διάρκεια των ασκήσεων.

Δυτικά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι επρόκειτο για την πρώτη φορά που το αεροπλανοφόρο βγαίνει εκτός των χωρικών υδάτων της Κίνας για ασκήσεις, συνδέοντας την εξέλιξη με τις «εντάσεις» που δημιουργήθηκαν πρόσφατα με τις ΗΠΑ, όταν ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με την ηγέτη της Ταϊβάν, προκαλώντας την «ενόχληση» του Πεκίνου και αναζωπυρώνοντας τα «σενάρια» για δύσκολη περίοδο που ξεκινά αμέσως μετά για τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ. Οχι λίγες φορές, ο Τραμπ έχει αναδείξει ότι θεωρεί βασικό «αντίπαλο» για το αμερικανικό κεφάλαιο τους ανερχόμενους κινεζικούς ομίλους, για αυτό και καθόλου τυχαία επικρίνει σταθερά τις κινήσεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αλλά και πλευρές της οικονομικής πολιτικής που δεν προστάτευαν τη θέση των αμερικανικών μονοπωλίων εντός αμερικανικής αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ