Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Διαδήλωσαν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Στο επίκεντρο της πανελλαδικής κινητοποίησης η πάλη ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων και την απληρωσιά

«Καμία απόλυση - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους - Να πληρωθούν τώρα όλοι οι συμβασιούχοι».

Τα παραπάνω αιτήματα διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας σωματεία και εργαζόμενοι σε δήμους από την Αττική και μια σειρά άλλες περιοχές της χώρας. Το συλλαλητήριο οργανώθηκε ενάντια στις χιλιάδες απολύσεις που προδιαγράφονται από την κυβέρνηση σε πρώτη φάση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων, καθώς και ενάντια στο πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας με το οποίο ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι.

Παρά τον άσχημο καιρό και το τσουχτερό κρύο, εκατοντάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων. Με πορεία έφτασαν στο σημείο της συγκέντρωσης οι εργαζόμενοι από τους δήμους της περιφέρειας. Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το «παρών» των εργαζομένων στους δήμους της Θεσσαλονίκης, που ταξίδεψαν από το βράδυ της Τρίτης για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, σωματεία από την Αχαΐα, τη Λάρισα και τη Μαγνησία, καθώς και από μια σειρά δήμους της Αττικής. Για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο τα σωματεία είχαν προκηρύξει στάσεις εργασίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος επίσης οι δήμαρχοι Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και ο αντιδήμαρχος Πάτρας Ανδρέας Αθανασόπουλος. Επίσης, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Αοριστίες και γενικόλογες αναφορές που δεν απαντούν στα αιτήματα των εργαζομένων


Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με συνθήματα όπως «Σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά», «Πάρτε πίσω τις απολύσεις, στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις».

Στις συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία των εργαζομένων με γενικούς γραμματείς των δύο υπουργείων, έλαβε μόνο αόριστες απαντήσεις που δεν ικανοποιούν κανένα από τα αιτήματά τους. Η λύση στο πρόβλημα της απληρωσιάς παραπέμφθηκε σε τροπολογία που, όπως τους ειπώθηκε, θα κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Οσον αφορά την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας για χιλιάδες συμβασιούχους, με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού, Ολγας Γεροβασίλη, πως καμία σύμβαση δεν μπορεί να ανανεώνεται όταν υπερβαίνει το όριο των 24 μηνών, οι γενικόλογες αναφορές πως... «αναζητείται λύση» προκάλεσαν την αγανάκτηση των εργαζομένων. Οπως έχουν καταγγείλει τα σωματεία, η κυβέρνηση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την τροπολογία που η ίδια ψήφισε τον περασμένο Οκτώβρη για την παράταση των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2017, προετοιμάζοντας έτσι χιλιάδες απολύσεις.

«Το δρόμο τον ξέρουμε, μάθαμε να αγωνιζόμαστε», ήταν το μήνυμα των εργαζομένων, που υποσχέθηκαν σε κυβέρνηση και δημοτικές αρχές που κινούνται σε αυτό το πλαίσιο πως «θα τους βρίσκουν καθημερινά μπροστά τους», με νέες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις.

Σήμερα στο στόχαστρο οι συμβασιούχοι, αύριο οι υπόλοιποι εργαζόμενοι


Νωρίτερα, στη συγκέντρωση των εργαζομένων στην πλατεία Κλαυθμώνος μίλησε η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει και υλοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, δηλαδή την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, αποδέχεται τις απαιτήσεις του ΣΕΒ» για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.

Πρόσθεσε πως στην προώθηση της πολιτικής αυτής το δικό τους ρόλο έχουν η ΚΕΔΕ και οι διοικήσεις των δήμων: «Η κυβέρνηση, η Τοπική Διοίκηση και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και στρώνουν το έδαφος για άμεση ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και των κοινωνικών δομών».

Αναφέρθηκε, ακόμα, στις δυνάμεις που βρίσκονται στην πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι οποίες «όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό στους συμβασιούχους, αλλά έβαζαν και εμπόδια στον αγώνα τους». Υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο καταστατικό Συνέδριο, στις αρχές Δεκέμβρη, «απέκλεισαν ξανά τους συμβασιούχους από το να είναι μέλη της Ομοσπονδίας».

Τέλος, εξήγησε πως η επίθεση δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους, αλλά το σύνολο των εργαζομένων. «Σήμερα στο στόχαστρο μπαίνουν οι συμβασιούχοι, το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπουν οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου μέσα από την αξιολόγηση δομών και εργαζομένων. Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε, να πούμε τέρμα στην κοροϊδία», υπογράμμισε η Θ. Καραγιαννίδου και κάλεσε σε συσπείρωση όλων των εργαζομένων στα σωματεία και τις επιτροπές τους και σε ενιαίο αγώνα.


«Απαιτούμε να σταματήσει η κοροϊδία της ψυχοφθόρας για εμάς ανανέωσης των συμβάσεών μας χρόνο με το χρόνο και να δοθεί λύση με την μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου», είπε ο Θωμάς Ντάλιος, συμβασιούχος στο Δήμο Ζωγράφου.

«Αυτό που φοβούνται είναι να είμαστε ενωμένοι σαν γροθιά», τόνισε ο Μάκης Τσελέντης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, και κάλεσε σε κοινό αγώνα συμβασιούχους και μόνιμους εργαζόμενους.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στους εργαζόμενους και την κινητοποίησή τους ο δήμαρχος της Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος. «Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το αυτονόητο, το δικαίωμα στην εργασία», σημείωσε. «Οσες παρατάσεις και να δοθούν, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και εσείς οι ίδιοι αλλά και οι δήμοι με τη στελέχωση των υπηρεσιών τους», πρόσθεσε και τόνισε πως η λύση για τους συμβασιούχους είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ