Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέος αρχαιολογικός χώρος

Ενας νέος αρχαιολογικός χώρος και ένα μουσείο εγκαινιάζονται και παραδίδονται στο κοινό την ερχόμενη Κυριακή στη Νάξο. Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο στον Γύρουλα, κοντά στο Σαγκρί, και για το τοπικό Μουσείο.

Στον Γύρουλα αποκαλύφθηκε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιερό, στο οποίο οι αγρότες της περιοχής λάτρεψαν θεότητες της ευφορίας και κυρίως τη θεά Δήμητρα. Η μοναδικότητα αυτού του ιερού είναι ότι περιέχει έναν ναό του 6ου π.Χ. αιώνα, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, του οποίου το υλικό σώθηκε σε ποσοστό πάνω από 50% επί τόπου, αλλά και σκορπισμένο σε ολόκληρη την κοιλάδα. Ο ναός αυτός κάνει γνωστά τα πρώιμα στάδια της εξέλιξης της μεγάλης ελληνικής ιωνικής αρχιτεκτονικής, όπως οι καμπυλότητες, τα θυρώματα, η μαρμάρινη στέγη κλπ.

Με πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ο ναός αναστηλώθηκε, ο χώρος οργανώθηκε με πρότυπο τρόπο και σε τοπικό μουσείο εκτέθηκαν τα αφιερώματα στο ιερό καθώς και ανασυντεθειμένα τα μέρη εκείνα του ναού που δε χρησιμοποιήθηκαν στην αναστήλωση, προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί να αποκομίσει μία πλήρη εικόνα της λειτουργίας και της σημασίας του αρχαίου χώρου, για την ιστορία της θρησκείας, της αρχιτεκτονικής, αλλά και της τέχνης γενικότερα.

Την επιστημονική ομάδα αποτέλεσαν, επίσης, οι καθηγητές G. Gruben (Πολυτεχνείο Μονάχου), Ε. Μπουρνιά (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μ. Κορρές (ΕΜΠ), η υφηγήτρια A. Ohnesorg και οι αρχιτέκτονες Θεμιστοκλής Μπιλής και Μαρία Μαγνήσαλη, οι οποίοι συνέταξαν τη μελέτη και είχαν την επίβλεψη της αναστήλωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ