Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
Τηλεόραση
Μια υπέροχη Αφροδίτη

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ σε μια σκηνή της ταινίας «Ο υπέροχος Γκάτσμπι»
Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ σε μια σκηνή της ταινίας «Ο υπέροχος Γκάτσμπι»
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι ταινίες που έχουμε να προτείνουμε για σήμερα. Ο υπέροχος Γκάτσμπι έρχεται να συναντήσει την ακαταμάχητη Αφροδίτη του Γούντι Αλεν, ενώ ο αετός που πάτησε στη γη έρχεται να μας μεταφέρει στη σκληρή πραγματικότητα μιας άλλης εποχής.

«Ο υπέροχος Γκάτσμπι», σκηνοθεσία Τζακ Κλέιτον.

Ο Τζέι Γκάτσμπι, έξυπνος, φιλόδοξος, σαγηνευτικός, αλλά και αδίστακτος, με όπλο την τεράστια περιουσία του, προσπαθεί να γίνει μέλος της υψηλής αριστοκρατίας, αγοράζοντας μια έπαυλη στην περιοχή του Λονγκ Αϊλαντ. Τα εξωτικά πάρτι που αρχίζει να διοργανώνει, εντυπωσιάζουν το τζετ σετ και σ' ένα από αυτά γνωρίζει την όμορφη Ντέιζι Μπιουκάναν. Ο έρωτάς του για την Ντέιζι θα έχει όμως τραγικές συνέπειες, καθώς εκείνη είναι παντρεμένη. Το σενάριο του Φράνσις Φορντ Κόπολα είναι πιστό στο βιβλίο του Σκοτ Φιτζέραλντ, ωστόσο από την ταινία λείπει η δραματική δύναμη των προσώπων. Παρ' όλα αυτά η ταινία καταφέρνει να μας δώσει μια σαφή εικόνα της Αμερικής του μεσοπολέμου. Η ταινία βραβεύτηκε με το Οσκαρ κοστουμιών (Θεώνη Ολντριτζ) και μουσικής για τον Νέλσον Ριντλ. Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Μία Φάροου, Μπρους Ντερν, Κάρεν Μπλακ, Σκοτ Γουίλσον (ΝΕΤ, 22.00).

«Ο αετός πάτησε στη γη», σκηνοθεσία Τζον Στάρτζες.

Με εντολή του Χίμλερ και έπειτα από ένα καλομελετημένο σχέδιο της γερμανικής κατασκοπίας, μια ομάδα αλεξιπτωτιστών πέφτει σε μια βρετανική ακτή, κοντά στο Νόρφολκ. Αποστολή των αντρών, που έχουν αρχηγό τους το συνταγματάρχη Στάινερ, είναι να απαγάγουν τον πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος πρόκειται να περάσει εκεί το Σαββατοκύριακο. Στο μικρό χωριό έχει ήδη φτάσει ένας Ιρλανδός σύνδεσμος των Γερμανών, ο Ντέβλιν, ο οποίος είναι μέλος του IRA, για να προετοιμάσει το έδαφος. Φορώντας στολές του πολωνικού στρατού πάνω από τις δικές τους, οι άντρες του Στάινερ γίνονται δεκτοί από τους ανυποψίαστους κατοίκους και από τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή. Φημισμένη κατασκοπική - πολεμική περιπέτεια, βασισμένη στο μπεστ σέλερ του Τζακ Χίγκινς, με έξυπνο σενάριο και συνεχείς ανατροπές και εκπλήξεις. Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Κέιν, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Τζένι Αγκούτερ, Ντόναλντ Πλέζανς κ.α. (ΝΕΤ, 15.15).

«Ακαταμάχητη Αφροδίτη», σκηνοθεσία Γούντι Αλεν.

Ο Λένι, γνωστός αθλητικογράφος και η Αμάντα, τεχνοκριτικός σε πετυχημένη γκαλερί, είναι ένα σύγχρονο ζευγάρι που ανήκει στην ελίτ του Μανχάταν. Η Αμάντα, αντί να μείνει έγκυος και να χαλάσει τη σιλουέτα της, προτιμά να υιοθετήσει ένα πανέμορφο αγοράκι. Ομως γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική. Ο Λένι αισθάνεται ότι αρχίζει να πνίγεται από αυτή τη σχέση, γι' αυτό αφιερώνεται ολόψυχα στον υπέροχο υιοθετημένο γιο του, τον Μαξ. Ωσπου κάποια στιγμή αποφασίζει να ανακαλύψει την πραγματική μητέρα του παιδιού, που είναι «αρτίστα» σε πορνοταινίες. Ο Λένι προσπαθεί να τη φέρει στον ίσιο δρόμο, για να μην πληγωθεί το παιδί, όταν μάθει ποια ήταν η αληθινή του μητέρα. Δυστυχώς όμως, θα αρχίσει να ξεστρατίζει κι εκείνος. Στο τέλος όμως θα υποχρεωθεί να βάλει τάξη στη ζωή τους προς χάριν του παιδιού. Ο πολυτάλαντoς Γούντι Αλεν για ακόμα μία φορά δε διστάζει να χρησιμοποιήσει το δηκτικό του χιούμορ και την πικρόχολη σατιρική του πένα, προκειμένου να θίξει την πλασματική ηθική που κυριαρχεί στις διαπροσωπικές σχέσεις. Πρωταγωνιστούν: Γούντι Αλεν, Μίρα Σορβίνο, Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, Φ. Μάρεϊ Εϊμπραχαμ, Ολυμπία Δουκάκη (STAR, 00.45).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ