Πέμπτη 12 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΒΙΑΛ ΣΤΗ ΧΙΟ
Ζουν στο σκοτάδι και το κρύο εξαιτίας των μπλακ άουτ

Μέσα στο κρύο ζουν πλέον τα βράδια οι περίπου 1.000 «φιλοξενούμενοι» της ΒΙΑΛ στη Χίο. Προχτές, έγινε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στον καταυλισμό από τις 8 το βράδυ μέχρι το πρωί. Χτες, η διακοπή του ρεύματος ξεκίνησε από τις 6 το βράδυ. Παράλληλα, πετροπόλεμος και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα και τις βραδινές ώρες της περασμένης Δευτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διακοπές ρεύματος στο χώρο του καταυλισμού.

Παράλληλα, δωρεάν και μόνιμη μετακίνηση προς και από τη ΒΙΑΛ, με κρατική ευθύνη, διεκδικούν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της δομής. Επισημαίνουν, ανάμεσα στα άλλα ότι «είμαστε οι εργαζόμενοι της ΒΙΑΛ, με 8ωρη απασχόληση, και με τους περισσότερους να αμειβόμαστε με 431.75 και 495.25, ευρώ. Εργαζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες εργασίας, σ' ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν μας παρέχεται ούτε η στοιχειώδης ασφάλεια. Πολλοί συνάδελφοί μας έφυγαν από τα σπίτια τους, άφησαν την οικογένειά τους για αυτήν τη δουλειά, ενώ το επίδομα μετεγκατάστασης καταβάλλεται με αργοπορία, δημιουργώντας προβλήματα στη διαβίωσή τους στο νησί. Δεν δουλεύουμε από χόμπι, η τεράστια ανεργία μας έβαλε σ' αυτήν τη δουλειά. Εχουμε ανάγκες, και δεν θα πάμε βήμα πίσω από αυτές.

Ολο το προηγούμενο διάστημα από μεμονωμένες κινήσεις που έγιναν κατακτήσαμε μια πρώτη κάλυψη της μετακίνησής μας. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μίσθωσε λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χίου κατά τα 2/3, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλυπτόταν από τους εργαζόμενους. Μετά την απόφαση της Υπατης Αρμοστείας να σταματήσει τη χρηματοδότηση του λεωφορείου, από την αρχή του έτους, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα μεταφοράς και κόστους στις πλάτες των εργαζομένων. Να σημειώσουμε εδώ, ότι θέλουμε να πάμε στην εργασία μας, αλλά αντικειμενικά δεν μπορούμε. Τα δικά μας μεταφορικά μέσα θέλουν καύσιμα έως και 80 ευρώ μηνιαίως για τις μακρινές αποστάσεις, ενώ και το προηγούμενο διάστημα έχουν πάθει σοβαρές ζημιές έξω από τη ΒΙΑΛ, ταυτόχρονα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς το παρακείμενο χωριό Χαλκειός δε συμπίπτουν με τα ωράρια εργασίας μας (7.00 - 15.00 και 14.00 - 22.00) και η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε με τα πόδια από το χωριό για τη ΒΙΑΛ είναι τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις διέλευσης πεζών (πεζοδρόμια, κιγκλιδώματα, φωτισμός κ.λπ.)».

Επίσης, χτες διαμαρτυρία πραγματοποίησαν οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μαλακάσας. Αίτημά τους ήταν η μεταφορά τους σε ξενοδοχεία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες ανακατασκευής του καταυλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ