Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με το βλέμμα σε όλα τα μέτωπα των αντιπαραθέσεων

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

NATO

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ
Με στραμμένο το βλέμμα σε όλα τα μέτωπα αντιπαραθέσεων του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο, ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η πρώτη για το 2017 σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ.

Στις εργασίες το «παρών» δίνουν ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Μ. Σκαπαρότι, ενώ τις εργασίες παρακολουθεί και ο τ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρόεδρος σήμερα της ΣΕ της ΕΕ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, σε άλλη μια απόδειξη της στενής διασύνδεσης των δύο ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Από ελληνικής πλευράς, παρίσταται ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης.

Στο δημόσιο κομμάτι της συνεδρίασης, ανοίγοντας τις εργασίες χτες το πρωί και δίνοντας ένα περίγραμμα των διήμερων εργασιών, ο πρόεδρος της ΣΕ του ΝΑΤΟ, Τσέχος στρατηγός Π. Πάβελ, έκανε σαφές ότι εστιάζουν: Στην εφαρμογή σε τακτικό - επιχειρησιακό επίπεδο των αποφάσεων που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη στη Βαρσοβία, για διασφάλιση της «σταθερότητας» και αύξηση των «αμυντικών ικανοτήτων», στην πράξη για προώθηση στρατιωτικών θέσεων και μέσων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και τον έλεγχο σημαντικών διαύλων όπως η Ανατολική Μεσόγειος.

Επίσης, χτες συζήτησαν για την εξέλιξη της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν «RESOLUTE SUPPORT», άλλος ένας τρόπος παραμονής του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ασία.

Παραπέρα, το απόγευμα έγινε συνάντηση της ΣΕ του ΝΑΤΟ με τους Α/ΓΕΕΘΑ από τις χώρες του «Μεσογειακού Διαλόγου», δηλαδή τις Αλγερία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαυριτανία, Μαρόκο και Τυνησία. Χώρες με τις οποίες το ΝΑΤΟ έστησε «εταιρική σχέση», διευρύνοντας τα δίκτυά του στις νότιες ακτές της Μεσογείου. Στην κοινή συνεδρίαση έγινε ενημέρωση από τους Α/ΓΕΕΘΑ Αλγερίας και Ισραήλ επί των «ζητημάτων ασφαλείας» στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η χτεσινή μέρα έκλεισε με συνάντηση με τους Α/ΓΕΕΘΑ από τις 25 χώρες που εντάσσονται ως «εταίροι» στην «Πλατφόρμα Διαλειτουργικότητας» του ΝΑΤΟ: Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Φινλανδία, Γεωργία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Καζακστάν, Νότια Κορέα, Μολδαβία, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Σερβία, Σουηδία, Ελβετία, πΓΔΜ, Τυνησία, Ουκρανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χώρες που συνεισφέρουν στις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα δίνουν πατήματα στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις για να διευρύνει την παρουσία του σε όλο τον πλανήτη. Χτες αναμενόταν ενημέρωση από τον Ιάπωνα και τον Νοτιοκορεάτη Α/ΓΕΕΘΑ για την «κατάσταση ασφαλείας στην Απω Ανατολή και τις προσπάθειές τους να κατευνάσουν αναδυόμενες απειλές»...

Σήμερα προγραμματίζονται συναντήσεις της ΣΕ με τους «εταίρους» από Γεωργία και Ουκρανία, με αντικείμενο τις «προοπτικές της περιφερειακής ασφάλειας» στην περιοχή. Θα εστιάσουν, επίσης, στην παροχή τεχνικής βοήθειας από πλευράς ΝΑΤΟ προς τις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών για την παραπέρα ανάπτυξή τους πάνω στα πρότυπα και προτάγματα της λυκοσυμμαχίας. Τέλος, η ΣΕ θα καταλήξει με μια ειδική συνεδρίαση με θέμα τη Ρωσία και τις διμερείς σχέσεις με το ΝΑΤΟ, εφόσον οξύνεται η μεταξύ τους κόντρα για τη διείσδυση και τον έλεγχο στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ