Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις και επίδομα για κάθε άνεργο

Σε Μέρα Πανελλαδικής Δράσης των εργαζομένων του κλάδου μετατρέπουν την Τετάρτη 25 Γενάρη δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από τον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, προγραμματίζοντας αγωνιστικές παρεμβάσεις με αιτήματα για την προστασία των ανέργων και των εποχικών, αλλά και την εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων σε ξενοδοχεία, επισιτισμό, ζαχαρώδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 25/1, στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση, στις 3 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Την ίδια μέρα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», που συμμετέχει στη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης, οργανώνει κινητοποίηση, στις 12 το μεσημέρι, με συμβολικό οδόφραγμα στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος που βρίσκεται το ξενοδοχείο, ενώ αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο χώρο του ξενοδοχείου, θα γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και φορέων, με θέμα την προετοιμασία της κινητοποίησης, το περιεχόμενο και τα αιτήματά της.

«Σήμερα, μετά από άλλη μια χρονιά με πάνω από 25 εκατομμύρια τουρίστες, με πάνω από 17 δισ. ευρώ έσοδα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου είναι ακόμη μεγαλύτερη», τονίζουν τα σωματεία στην κοινή τους ανακοίνωση. Οπως υπογραμμίζουν, η «ανάπτυξη» στον κλάδο συνοδεύεται από συρρίκνωση των μηνών απασχόλησης για τους εποχικούς εργαζόμενους, μεγαλύτερη εντατικοποίηση, λιγότερους δικαιούχους επιδόματος ανεργίας, καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων από τους εργοδότες.

Χωρίς επίδομα ανεργίας και Συλλογική Σύμβαση στη Ρόδο

Την παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.

Οσον αφορά στους εποχικούς, το επίδομα ανεργίας, που έτσι κι αλλιώς δεν φτάνει ούτε για τα βασικά, δεν έχει καταβληθεί ακόμα στους ανέργους που έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους από τις αρχές Νοέμβρη!

«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να δώσει λύση άμεσα», τονίζει η ΔΑΣ και επισημαίνει ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιοχές (Κως, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά).

Ως προς τη σύμβαση, στο τέλος του 2016 «έληξε η τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ παράλληλα οι ξενοδόχοι διαγράφονται ο ένας μετά τον άλλο από την Ενωση Ξενοδόχων, για να μπορούν και νόμιμα να πληρώνουν μισθούς 400 - 500 ευρώ».

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ στηλιτεύουν τη στάση της πλειοψηφίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων που αδιαφορεί για τα παραπάνω ζητήματα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ενώ το ζήτημα της Σύμβασης έχει τεθεί από τους συνδικαλιστές της πολλές φορές στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εδώ και μήνες, η διοίκηση «έφερε το θέμα για συζήτηση στις 24 Δεκέμβρη, παραμονή Χριστουγέννων και μέσα σε μισή ώρα... ξεμπέρδεψε με το ζήτημα».

Η ΔΑΣ υπογραμμίζει, τέλος, ότι θα δώσει όλες της τις δυνάμεις, μαζί με τα τρία επιχειρησιακά σωματεία του νησιού που συμμετέχουν στην Μέρα Πανελλαδικής Δράσης, ώστε τα σοβαρά ζητήματα του κλάδου να συζητηθούν πλατιά στους εργαζόμενους και να οργανωθεί η πάλη και η διεκδίκηση για αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ