Κυριακή 22 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Πρωτοβουλίες με επίκεντρο το μέτωπο των ΣΣΕ και τα μέτρα προστασίας των ανέργων

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Ν. Παπαγεωργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής

Μέρα Πανελλαδικής Δράσης είναι για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία η Τετάρτη 25/1. Με κοινή τους πρωτοβουλία 36 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, με αιχμή τα ζητήματα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την προστασία των ανέργων.

Στην Αθήνα, θα γίνει συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, ενώ την ίδια μέρα το Σωματείο Εργαζομένων στο «Athens Ledra» θα προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Συγγρού, στις 12 το μεσημέρι, στο ύψος του ξενοδοχείου.

Για τα αιτήματα των σωματείων και την προετοιμασία της κινητοποίησης μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου.

***

-- Στην αιχμή των διεκδικήσεων της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης, τα σωματεία που τη διοργανώνουν έχουν θέσει αιτήματα που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων. Ποιο είναι το σημερινό «τοπίο» στον κλάδο όσον αφορά αυτά τα δύο μέτωπα;

-- Οι ίδιες οι εξελίξεις μάς οδηγούν να κλιμακώσουμε την πάλη μας για τα μέτρα προστασίας των ανέργων. Το 80% του κλάδου είναι εποχικά εργαζόμενοι, δουλεύουν από τέσσερις μέχρι επτά μήνες το χρόνο.

Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Υπάρχει έτσι κι αλλιώς σοβαρό πρόβλημα, αφού το διάστημα της επιδότησής τους έχει περιοριστεί σε τρεις μήνες και πέντε μέρες ετησίως. Αυτό ήδη δυσκόλεψε τη ζωή των εργαζομένων που πρέπει να ζήσουν με 5.000 ευρώ για 12 μήνες.

Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε φέτος η μεγάλη καθυστέρηση, επί της ουσίας η παύση πληρωμών από τον ΟΑΕΔ, στα επιδόματα ανεργίας. Εχουμε μεγάλες τουριστικές περιοχές, όπως η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος, όπου υπάρχει αναμονή για τρεις και τέσσερις μήνες. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι πολλοί είναι και απλήρωτοι την ίδια σεζόν, υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν πάρει λεφτά από τον περασμένο Μάη.

Για αυτήν την κατάσταση έχει ευθύνη η κυβέρνηση, η οποία αφήνει υποστελεχωμένες τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό για να εξετάσουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των χιλιάδων εποχικών. Μάλιστα, υπάρχει έντονη φημολογία ότι πρόκειται για κεντρική κατεύθυνση να καθυστερούν την καταβολή των επιδομάτων, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία του Οργανισμού.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η υποστελέχωση είναι επιλογή της κυβέρνησης, που δεν την ενδιαφέρει η προστασία των ανέργων αλλά η λειτουργία του ΟΑΕΔ ως ενός χρηματοδότη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από επιδοτήσεις και τζάμπα εργαζόμενους.

Ο Νίκος Παπαγεωργίου
Ο Νίκος Παπαγεωργίου
Δίνουμε μάχη να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Δεν μένουμε μόνο στην στελέχωση του ΟΑΕΔ, προκειμένου να χορηγούνται τα επιδόματα στην ώρα τους, αλλά παράλληλα προβάλλουμε το αίτημα για επίδομα ύψους 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι ένα διαρκές μέτωπο για τα σωματεία. Ενώ υπάρχει κλαδική Σύμβαση, αυτή δεν εφαρμόζεται ούτε στο 10% των ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη τη χώρα. Δεν εφαρμοζόταν ούτε την εποχή της «ανάπτυξης», πόσο μάλλον σήμερα που μια σειρά μέτρα έχουν ουσιαστικά καταργήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, πολλοί ξενοδόχοι, ειδικά στις μεγάλες τουριστικές περιοχές, αποχωρούν από τις Ενώσεις τους, όπως έχει γίνει στο Ηράκλειο, στη Ρόδο, στην Κω, στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Με τον τρόπο αυτό δεν εφαρμόζουν την κλαδική Σύμβαση ούτε στο κομμάτι των μισθών ούτε και στο θεσμικό πλαίσιο, που αφορά τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, το 8ωρο - 5ήμερο, τα δύο συνεχόμενα ρεπό και άλλα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Θέλουν να ξεμπερδεύουν από ό,τι τους είναι εμπόδιο να έχουν όσους εργαζόμενους θέλουν, όποτε και για όσο τους θέλουν στα ξενοδοχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη μείωση της Συλλογικής Σύμβασης κατά 15% το 2012 οι ξενοδόχοι διακαώς επιθυμούν να πέσει ο μέσος μισθός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Θέλουν ευρύτατη και ταχεία προσαρμογή στην ΕΓΣΣΕ και αυτό επιτυγχάνουν με την αποχώρησή τους από τις Ενώσεις.

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση να επαναφέρει την υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων και παλεύουμε για κλαδική Σύμβαση που να καλύπτει τις απώλειες που είχαμε στα χρόνια της κρίσης και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Στόχος η κλιμάκωση μπροστά στη νέα σεζόν

-- Από ποια δραστηριότητα - κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, εξορμήσεις - παίρνει τη σκυτάλη η Πανελλαδική Μέρα δράσης; Πώς προετοιμάζετε την επιτυχία της;

-- Οι εργαζόμενοι στον κλάδο από το 2012 έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ηταν ένα μέτωπο δράσης στο οποίο συσπειρώθηκαν σωματεία και εργαζόμενοι. Σε αυτό το μέτωπο δίνουμε τώρα συνέχεια με τη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης.

Βοήθησε ιδιαίτερα η πρωτοβουλία Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων να καταθέσουν πρόταση νόμου για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και να οργανώσουν αντίστοιχη κινητοποίηση. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας έγιναν και στον δικό μας κλάδο μαζικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις και ανοιχτά Διοικητικά Συμβούλια.

Αποτέλεσμα της δράσης αυτής είναι να έχει σήμερα κατανοηθεί σε ένα μέρος του κλάδου πόσο σημαντικό και πολυεπίπεδο ζήτημα είναι η Συλλογική Σύμβαση. Ομως, με δεδομένο ότι υπάρχουν και πολλοί νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι στον κλάδο, εξακολουθεί να υπάρχουν και πολλοί που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Συλλογική Σύμβαση. Ετσι, συνεχίζουμε αυτήν την προσπάθεια να ενημερώσουμε, να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα.

Στόχος μας είναι να κλιμακώσουμε με απεργιακή κινητοποίηση πριν την έναρξη της σεζόν. Προετοιμαζόμαστε να δώσουμε σοβαρή μάχη το επόμενο διάστημα, μπροστά στην τουριστική σεζόν για την οποία οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 27 εκατ. τουρίστες και ανάλογα κέρδη για τους ξενοδόχους.

Πρόκειται για μια μάχη την οποία δίνουμε μαζί με τον αγώνα για σταθερή δουλειά. Αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να έχει νόημα η Συλλογική Σύμβαση, αφού οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μερική απασχόληση, τα «δουλεμπορικά», η διαλείπουσα εργασία χτυπούν εκ των πραγμάτων τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Στοιχείο του αγώνα μας είναι και το Ασφαλιστικό. Δεν πρέπει να περάσει η μοιρολατρία ότι πέρασαν τα μέτρα, τα οποία καθιστούν τη σύνταξη προνοιακό επίδομα.

Εχουμε, τέλος, ανοιχτό το θέμα του εφάπαξ, των μεγάλων μειώσεων και της κατάργησης του δικαιώματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων να το λαμβάνουν στην 20ετία, για το οποίο έχουν γίνει απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας και συνεχίζει να βρίσκεται στο πλαίσιο των αιτημάτων μας.

Ζητούμενο είναι η προετοιμασία της κινητοποίησης να αφήσει μια πιο σταθερή παρέμβαση γύρω από αυτά τα ζητήματα, μια παρέμβαση που θα εγγυάται και την κλιμάκωση. Το Συνδικάτο έχει ετοιμάσει ανακοίνωση, την οποία διακινεί στους χώρους δουλειάς, εξηγώντας αναλυτικά τι διεκδικούμε και με ποιους τρόπους.

Προετοιμάζοντας την κινητοποίηση, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία έχουν συνεδριάσει, έχουν ανοίξει τη δράση τους. Στις περιοχές που τα εποχικά ξενοδοχεία είναι κλειστά η προετοιμασία γίνεται με συσκέψεις σε πόλεις και χωριά, αξιοποιώντας τα μητρώα. Στις περιοχές που τα ξενοδοχεία δουλεύουν το βάρος πέφτει στους χώρους δουλειάς.

Σχεδιάζονται παρεμβάσεις σε Ενώσεις Ξενοδόχων και ΟΑΕΔ στις κατά τόπους περιοχές, ενώ αντιπροσωπείες σωματείων θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα.

Στην Αττική, το Συνδικάτο μας έχει προκηρύξει στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.), για να πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι στη συγκέντρωση στο υπουργείο. Θα ζητήσουμε από την υπουργό το λόγο που εδώ και τρεις μήνες δεν έχει προχωρήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου που καταθέσαμε για τις ΣΣΕ.

Οι δυνάμεις που μεταφέρουν τη «φωνή» των εργοδοτών...

-- Τι στάση κρατούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού απέναντι σε αυτήν την επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης;

-- Οι δυνάμεις που βρίσκονται στην πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας και στο τιμόνι των διοικήσεων ορισμένων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, μεταφέρουν στην ουσία τη φωνή των εργοδοτών στους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου. Οι δυνάμεις αυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό αποκαλυφθεί στα μάτια των εργαζομένων, καθώς έχουν πλήρως στοιχηθεί με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Τα σωματεία, που είναι στα χέρια τους, δεν συνεδριάζουν, δεν προχωρούν σε μαζικές διαδικασίες, συνομιλούν όμως με τους ξενοδόχους και υπογράφουν Συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο πρόεδρος του κλαδικού σωματείου στο Ηράκλειο Κρήτης υπέγραψε σε ξενοδοχείο επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση μόλις 13% πάνω από την ΕΓΣΣΕ, συντριπτικά κάτω δηλαδή από την κλαδική. Αφού υπέγραψαν τις μεγάλες μειώσεις στην κλαδική, τώρα ξηλώνουν και τη Σύμβαση την οποία οι ίδιοι υπέγραψαν.

Στη Ρόδο, αντίστοιχα, η πλειοψηφία της διοίκησης σωματείου είχε συμπεριλάβει σε Σύμβαση τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα με την ΕΓΣΣΕ και πάλι δηλαδή πολύ πιο κάτω από την κλαδική Σύμβαση.

Εκεί που οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τέτοιες ηγεσίες και συσπειρώνονται σε ταξικά σωματεία, εκεί ο ρόλος τους είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «Αthens Ledra» στελέχη της Ομοσπονδίας κάλεσαν ανοιχτά τους εργαζόμενους να σταματήσουν να αγωνίζονται για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους, να προκαλέσουν με αγωγές τις απολύσεις τους, να πάνε σπίτια τους. Αυτό ήταν το κάλεσμά τους, στο οποίο οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη.

Κοινή υπόθεση το «οδόφραγμα» στο «Athens Ledra»

-- Ιδιαίτερη «σφραγίδα» στην κινητοποίηση στις 25/1 ετοιμάζονται να βάλουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Τι αντίκτυπο έχει ο πολύμηνος αγώνας τους στους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου;

-- Στο «Αthens Ledra» υπάρχει μια σημαντική εστία αντίστασης που πρέπει να στηριχθεί από τα σωματεία και τους εργαζόμενους. Ηδη η αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί από τον κλάδο και όχι μόνο, από το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ, Λαϊκές Επιτροπές, έχει συμβάλει ώστε να συνεχίζουν οι εργαζόμενοι να παλεύουν εδώ και οχτώ μήνες.

Με τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό σωματείο έχουν αναδείξει τι σημαίνει «ανάπτυξη» σήμερα και ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Η αναστολή της λειτουργίας του ξενοδοχείου ήταν επιλογή των ιδιοκτητών που στόχευε, μεταξύ άλλων, και στην απαλλαγή τους από τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Σταθερά αναδεικνύεται ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για την απλήρωτη εργασία, τις απολύσεις, την ανεργία που είναι γνωστά σε κάθε εργαζόμενο, δεν ευθύνεται ένας «κακός εργοδότης», αλλά η επιδίωξη συνολικά των εργοδοτών για όλο και πιο φθηνούς εργαζόμενους.

Με αυτήν έννοια, το «οδόφραγμα» στην αντιλαϊκή πολιτική που οργανώνουν στο «Athens Ledra» στις 25/1 είναι μια κινητοποίηση που αγγίζει όλους τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που υποφέρουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ