Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚ ΛΕΣΒΟΥ
Προϋποθέσεις για τις «Συμπολιτείες»

Το θέμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις «Διαδημοτικές συνεργασίες - Συμπολιτείες» συζήτησε σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Λέσβου, σημειώνοντας, δε, ότι θα συμφωνούσε με μια τέτοια προοπτική μόνο με τη νομοθετική εξασφάλιση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που έθεσε.

Με βάση την απόφασή της, η ΤΕΔΚ νομού Λέσβου, θέτει τις παρακάτω πέντε προϋποθέσεις:

-- Να μπορούν να συνεργαστούν έστω και δύο δήμοι αν αποτελούν φυσιολογική γεωγραφική ενότητα ανεξάρτητα από τον πληθυσμό.

-- Καμία διαδημοτική συνεργασία να μην επιβληθεί αναγκαστικά ούτε στα νησιά. Ιδιαίτερα στη Λέσβο αν επιβληθεί ένα ΝΠΔΔ διαδημοτικής συνεργασίας θα αναπαραχθεί μια δυσκίνητη ΤΕΔΚ, ένα γραφειοκρατικό Δημόσιο Ταμείο και Αστυνομία, μηχανισμοί που αντί να εξυπηρετήσουν θα δυσκολέψουν τη λειτουργία των δήμων και τη ζωή των δημοτών.

-- Τα νέα ΝΠΔΔ διαδημοτικής συνεργασίας να λειτουργήσουν με νέους επιπρόσθετους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και νέο προσωπικό. Οι προβλεπόμενες περικοπές εσόδων των δήμων και αποσπάσεις προσωπικού, μόνο δυσμενέστερες συνθήκες θα δημιουργήσουν.

-- Οι αρμοδιότητες των ΝΠΔΔ διαδημοτικής συνεργασίας να είναι τεχνική υπηρεσία, δημοτική αστυνομία που θα εφαρμόζει μόνο αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και ταμειακή υπηρεσία ανάλογα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης των δημοτών. Οι οποιεσδήποτε υπηρεσίες των ΝΠΔΔ δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους δημότες με μετακινήσεις, γραφειοκρατία και νέες φορολογίες, αλλά να προωθούν διαδημοτικά έργα και καλύτερη προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών.

-- Οι νέοι θεσμοί πρέπει να στηρίζονται στην εθελοντική συνεργασία με ουσιαστικά κίνητρα ανάπτυξης και να μην προωθούν υποχρεωτικά γραφειοκρατικά σχήματα που πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα των δήμων και των δημοτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ