Τρίτη 31 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ - ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΟΛ
Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας

Πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του ΔΟΛ, στο φόντο των ανακοινώσεων της εργοδοσίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΔΟΛ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΔΟΛ
Κινητοποίηση αλληλεγγύης στους απλήρωτους εργαζόμενους στον ΔΟΛ πραγματοποίησαν χτες έξω από τα γραφεία του συγκροτήματος, συνδικάτα του κλάδου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο φόντο της ανακοίνωσης της εργοδοσίας για αναστολή «εντός των ημερών» της έκδοσης των εφημερίδων του ΔΟΛ, η οποία γνωστοποιήθηκε μέσω του κύριου άρθρου στο «Βήμα της Κυριακής».

Τα ταξικά συνδικάτα, με ανακοινώσεις τους και με τη χτεσινή κινητοποίηση, τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με την εργοδοσία, ότι κυβέρνηση, εκδότες, συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και μεγαλοδημοσιογράφοι δεν είναι μαζί τους, αλλά απέναντί τους.

«Καταβολή όλων των δεδουλευμένων, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας», υπογράμμιζε το πανό του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, ενώ χαρακτηριστικό ήταν και το σύνθημα στο πανό της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων:«Κυβέρνηση και εργοδοσία κάνουν παζάρια στις πλάτες των εργαζομένων του ΔΟΛ». Στην κινητοποίηση, συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Να μη γίνουν «μπαλάκι» οι εργαζόμενοι στα επιχειρηματικά και πολιτικά παζάρια

Για την «εντός των ημερών» αναστολή της έκδοσης του «Βήματος» και των «Νέων», ο ΔΟΛ επικαλείται οικονομικούς λόγους, «γιατί οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν - και δέσμευσαν - προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώριση εμπορικών διαφημίσεων». Στο ίδιο κείμενο η εργοδοσία επιδεικνύει όψιμο ενδιαφέρον για τους πάνω από 500 εργαζόμενους που απασχολεί και τους έχει πάνω από έξι μήνες απλήρωτους, λέγοντας ότι οι τράπεζες αδιαφορούν για την τύχη τους...

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση η εργοδοσία του ΔΟΛ «επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τους πάνω από 500 - για έξι μήνες απλήρωτους - εργαζόμενους ως ασπίδα προστασίας για να εξασφαλίσει τα ενθυλακωμένα κέρδη πολλών δεκαετιών, αλλά και την προοπτική να συνεχίσει να κερδοφορεί στο μέλλον. Στο κάδρο αυτού του αισχρού αντεργατικού εκβιασμού μπαίνουν, αναγκαστικά, και οι εργαζόμενοι του τυπογραφείου της "Ιριδας" και του πρακτορείου "Αργος", αφού τα έντυπα του ΔΟΛ τυπώνονται και διανέμονται μέσω αυτών των επιχειρήσεων, στις οποίες έχει συμφέροντα και ο Ψυχάρης».

Επίσης, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, απαντώντας, μεταξύ άλλων, στη συζήτηση που γίνεται «για τη διάσωση των "ιστορικών εφημερίδων"» σημειώνει ότι «για τα Σωματεία του κλάδου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και για κάθε λογικό άνθρωπο, υπάρχει ένα σοβαρότερο θέμα (...) Η "διάσωση των εφημερίδων" έχει νόημα, μόνο στην περίπτωση που περιλαμβάνει εξόφληση των εργαζομένων, διαφορετικά θα είναι σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα. Για αυτό το λόγο διεκδικούμε: Να εξοφληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στο προσωπικό. Να μη χάσει κανείς συνάδελφος την δουλειά του».

Τις θέσεις αυτές επανέλαβαν οι αντιπρόσωποι των συνδικάτων και στελέχη του ΠΑΜΕ στη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων στο ΔΟΛ, δείχνοντας καθαρά ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παραμερίσουν τα στελέχη της εργοδοσίας και να αναλάβουν την οργάνωση του αγώνα τους, σε σύγκρουση τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με τη διοίκηση του ομίλου.

Από την άλλη μεριά, στελέχη της εργοδοσίας, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τα παζάρια μεταξύ εκδοτών, επίδοξων επενδυτών, τραπεζών και κυβέρνησης και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν κι αυτοί μέρος σε αυτά. Να στραφούν δηλαδή σε νομικίστικες διαδικασίες και να αναζητήσουν «λύσεις» μαζί με την εργοδοσία και τις τράπεζες. Ομως, αυτές οι «λύσεις», εκτός του ότι κάνουν τους εργαζόμενους «μπαλάκι» σε επιχειρηματικά και πολιτικά παζάρια, δεν προβλέπουν την καταβολή των δεδουλευμένων και πολύ περισσότερο στέκονται απέναντι στο αίτημα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ