Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στα αζήτητα της Βουλής το σχέδιο νόμου για τις Συμβάσεις

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων που υπογράφουν την πρόταση νόμου, ζήτησε χτες ενημέρωση από τον πρόεδρο της Βουλής

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, είχε χτες, Τετάρτη, αντιπροσωπεία πέντε Ομοσπονδιών, με σκοπό να ενημερωθούν σχετικά με το σχέδιο νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις, το οποίο είχαν καταθέσει από κοινού 530 Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, στις 17 Οκτώβρη 2016.

Το σχέδιο νόμου είχε κατατεθεί σε όλα τα κόμματα, εκτός από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Λογιστών, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος και Φαρμάκου ζήτησαν να ενημερωθούν για τις αιτίες που καθυστερεί τόσο πολύ η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής και πότε τελικά θα συζητηθεί.

«Οι απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής δεν μας προκάλεσαν έκπληξη, αλλά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας ότι η επίθεση στη ζωή μας είναι σταθερή και κλιμακούμενη», σημειώνουν οι Ομοσπονδίες σε ανακοίνωσή τους για τα αποτελέσματα της συνάντησης και συνεχίζουν: «Την καθυστέρηση να συζητηθεί το σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Βουλής τη συνέδεσε με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το κλείσιμο της "αξιολόγησης", στις οποίες τα Εργασιακά, οι συλλογικές συμβάσεις, η απελευθέρωση των απολύσεων είναι στο επίκεντρο. Το πότε θα συζητηθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου το προσδιόρισε για μετά το κλείσιμο της "αξιολόγησης"».

Επιπλέον, οι Ομοσπονδίες επισήμαναν την ανάγκη το σχέδιο νόμου να συζητηθεί ενιαία και όχι αποσπασματικά, καθώς καλύπτει θέματα που αφορούν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την υπογραφή και τη γενίκευσή τους, την υποχρεωτικότητά τους, την κατάργηση του διαχωρισμού σε βάρος των νέων εργαζομένων, το ύψος του κατώτερου μισθού, την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και άλλα ζητήματα.

Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος της Βουλής «ξεκαθάρισε ότι αυτό που τελικά θα συζητηθεί στη Βουλή δεν θα είναι το σχέδιο νόμου των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά κάποιες πλευρές από αυτό, προσαρμοσμένες στην κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το κεφαλαίο και τους μηχανισμούς του. Δηλαδή, σε μια συζήτηση με περιεχόμενο ενίσχυσης της αντεργατικής πολιτικής στη γραμμή που προωθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

Στο φόντο αυτό, οι Ομοσπονδίες καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση των Συλλογικών Συμβάσεων και της υπεράσπισης της ζωής τους στα χέρια τους, να οργανώσουν τον αγώνα στους χώρους δουλειάς, να δυναμώσουν την πάλη με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες και τα συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ