Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗ
Αναφορά του ΚΚΕ στη Βουλή

Το ένα μετά το άλλο τα Δημοτικά Συμβούλια δήμων της χώρας ζητούν να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων

Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων που αφορά στη δίκη του δημάρχου Κώστα Πελετίδη με την κατηγορία παράβασης καθήκοντος, ύστερα από μήνυση τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής, κατέθεσαν ως αναφορά στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης, ζητώντας να σταματήσει άμεσα η δίωξή του.

Στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, που ελήφθη στις 27 Γενάρη 2017 σημειώνεται: «Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης παραπέμπεται σε δίκη στις 13 Φλεβάρη ύστερα από μήνυση τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Δικάζεται γιατί, υλοποιώντας και αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν διευκόλυνε τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε μια από αυτές, την υπ. αριθμ. 400/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου: " (...) Οσον αφορά το αν υπάρχει ή όχι δικαστική απόφαση για το χαρακτηρισμό ως εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, υπάρχει κάτι πιο ισχυρό. Η ιστορία του λαού μας, που πλήρωσε με φόρο αίματος το φασισμό. (...) Ο εγκληματικός της χαρακτήρας εκπορεύεται από τη ναζιστική της ιδεολογία, που ποτέ δεν έκρυψε. (...)".

Σημειώνουμε ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής περιγράφεται αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στο με αριθμό 215/2015 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, με το οποίο παραπέμφθηκαν οι βουλευτές - ηγέτες της, μεταξύ των οποίων και ο μηνυτής, σε δίκη που είναι ήδη σε εξέλιξη, για τα κακουργήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και μια σειρά άλλων εγκλημάτων, τα οποία διέπραξε, μέσω των ταγμάτων εφόδου που έχει συγκροτήσει.

Αυτή η εξέλιξη είναι επικίνδυνη, συνολικά για το λαό.

Απαιτούμε, με βάση τα παραπάνω να σταματήσει τώρα η δίωξη του δημάρχου Πατρέων και να αναλάβουν προς αυτήν την κατεύθυνση ανάλογες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες».

Ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων

Στο μεταξύ, το ένα μετά το άλλο, τα Δημοτικά Συμβούλια δήμων της χώρας εκδίδουν ψηφίσματα υπέρ του δημάρχου και ζητούν να σταματήσει η δίωξή του, όπως επίσης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Χαρακτηριστικά, με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Πατρέων υπογραμμίζει: «Σε χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ζήτησε με ομόφωνη απόφασή του, "να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων".

Η απόφαση έχει ως εξής: "Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αναφορικά με την παραπομπή σε δίκη του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη στις 13 Φεβρουαρίου, ο οποίος διώκεται ύστερα από μήνυση τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και δικάζεται γιατί, υλοποιώντας και αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης δεν διευκόλυνε δράσεις της οργάνωσης, θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είναι πολιτική πράξη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως παράβαση καθήκοντος. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά ομόφωνα να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων καθώς και να αναλάβει προς αυτήν την κατεύθυνση ανάλογη πρωτοβουλία η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες"».

Αποφάσεις, επίσης, για να σταματήσει η δίωξη του Κ. Πελετίδη έχουν πάρει τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αγρινίου, Ναυπάκτου, Θέρμου, Χαϊδαρίου, Ικαρίας, Κέρκυρας, Καισαριανής, Ακτίου - Βόνιτσας, Πύργου, Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Νεάπολης - Συκεών, Ζωγράφου, Πρέβεζας και Σάμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η πανελλαδική στήριξη στον διωκόμενο δήμαρχο Πατρέων(2017-02-22 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 23 Φλεβάρη έξω από τα Δικαστήρια(2017-02-21 00:00:00.0)
Μαζικό κάλεσμα στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια(2017-02-11 00:00:00.0)
Να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων(2017-02-10 00:00:00.0)
Νέα ψηφίσματα που ζητούν να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πάτρας(2017-02-08 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα ψηφίσματα που ζητούν να σταματήσει η δίωξη(2017-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ