Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σκληρή αναμέτρηση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η υποψήφια του «Εθνικού Μετώπου» χαρακτήρισε την επικράτηση Τραμπ και το Brexit «αφύπνιση ενάντια στην ολιγαρχία»

Η Λεπέν στη Λιόν δεν μιλά «εξ ονόματος του λαού», όπως ισχυρίζεται, αλλά των νέων αναγκών του γαλλικού κεφαλαίου

Copyright 2017 The Associated

Η Λεπέν στη Λιόν δεν μιλά «εξ ονόματος του λαού», όπως ισχυρίζεται, αλλά των νέων αναγκών του γαλλικού κεφαλαίου
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Γαλλία ξεκίνησε και επίσημα το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου παρουσίασε το πρόγραμμά της και η υποψήφια του ευρωσκεπτικιστικού ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» (Front National - FN) Μαρίν Λεπέν, που παραμένει πρώτη στις δημοσκοπήσεις για τον α' γύρο (που θα διεξαχθεί στις 23 Απρίλη, ενώ ο β' γύρος θα γίνει στις 7 Μάη).

Σύμφωνα με νέα έρευνα που έκανε το ινστιτούτο BVA, η Λεπέν έρχεται πρώτη στον α' γύρο με 25%, ακολουθεί ο «ανεξάρτητος» πρώην υπουργός του Ολάντ Εμ. Μακρόν και μένει τρίτος ο Ρεπουμπλικάνος Φρανσουά Φιγιόν. Ο Φιγιόν πριν ελάχιστες βδομάδες είχε φτάσει να προηγείται έναντι όλων, αλλά μετά από σκάνδαλα που εμπλέκουν την οικογένειά του, μετρά μεγάλες απώλειες. Χτες αναμενόταν να δώσει συνέντευξη, την ώρα που αυξάνονται οι εσωκομματικές φωνές για την παραίτησή του, ενώ όλες αυτές οι «ανατροπές» στην προεκλογική κούρσα είναι ενδεικτικές των οξυμένων ενδοαστικών αντιθέσεων.

Στο μεταξύ, η Λεπέν, μιλώντας την Κυριακή στη Λιόν, αναφέρθηκε στις 144 «δεσμεύσεις» της και επανέφερε προτάσεις για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, για την αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ κ.τ.λ. Επιβεβαιώνοντας ότι η υποψηφιότητά της συνδέεται με την ευρύτερη προσπάθεια του γαλλικού κεφαλαίου να εντοπίσει «εναλλακτικές» διασφάλισης της δύναμής του στο φόντο του οξυνόμενου ανταγωνισμού, η Λεπέν χαρακτήρισε τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και την ανάδειξη του Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ «αφύπνιση των λαών ενάντια στην ολιγαρχία», ενώ φυσικά και οι δύο περιπτώσεις είναι τρανταχτά παραδείγματα υπεράσπισης των αναγκών του ντόπιου κεφαλαίου από άλλη οδό, εξίσου καταστροφική για τους λαούς.

Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη επαναξιολόγησης των σχέσεων της Γαλλίας με ιμπεριαλιστικές ενώσεις στις οποίες ανήκει, η Λεπέν τόνισε ότι αυτό είναι απαραίτητο ώστε «η Γαλλία να μην οδηγείται σε πολέμους που δεν είναι δικοί της», εννοώντας βέβαια ότι πρέπει να έχει μεγαλύτερη αυτονομία και αυξημένο ρόλο στη χάραξη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Γι' αυτό άλλωστε και βασικός στόχος της Λεπέν είναι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ, μέσα στην επόμενη πενταετία, έτσι ώστε να «επανεκκινήσει η εθνική στρατιωτική παραγωγή και να διασφαλιστεί η στρατηγική ανεξαρτησία της Γαλλίας». «Θα επανεξοπλιστούμε χωρίς καμία ντροπή», πρόσθεσε όλο νόημα η ηγέτης του «FN».

Στο μεταξύ, στη Λιόν (είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας) μίλησε το Σαββατοκύριακο και ο Εμ. Μακρόν, αλλά και ο «αριστερός» Ζ. Λ. Μελανσόν (που έκανε ταυτόχρονη εμφάνιση μέσα από ψηφιακό ολόγραμμα και στο Παρίσι). Ο υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (σ.σ. η «κίνηση» που δημιουργήθηκε για την υποβολή της υποψηφιότητας Μελανσόν), σχετικά με την ΕΕ, είπε ότι «την Ευρώπη, την αλλάζουμε ή την εγκαταλείπουμε!», χαρακτηρίζοντας «άσεμνο» τον κόσμο όπου «η περιουσία 8 δισεκατομμυριούχων ισοδυναμεί με εκείνη που κατέχει το 50% της ανθρωπότητας». Ενώ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Οχι, δε θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία. Οι Ρώσοι είναι συνέταιροι».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά τις έρευνες για την επίθεση την Παρασκευή ενόπλου έξω από το Μουσείο του Λούβρου, έγινε γνωστό ότι ο 29χρονος αιγυπτιακής καταγωγής, που συνελήφθη, είχε φτάσει στη Γαλλία στα τέλη Γενάρη με πτήση από το Ντουμπάι και «ήταν άγνωστος στις αστυνομικές αρχές της Γαλλίας». Μέχρι και χτες φερόταν να αρνείται να δώσει οποιαδήποτε κατάθεση, ενώ οι αρχές ερευνούσαν και το ενδεχόμενο να μην ενέργησε μόνος του αλλά ως μέλος ενός ευρύτερου δικτύου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ