Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Εστίασε στα μέτωπα αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Εστιάζοντας «διεξοδικά» στην κατάσταση σε όλα τα μέτωπα, όπου μονοπώλια της ΕΕ αντιπαρατίθενται με άλλα κεφάλαια και ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ.

Το ΣΕΥ ασχολήθηκε κατ' αρχάς με την Ουκρανία, όπου τις μέρες αυτές αναζωπυρώνεται η προσωρινά «παγωμένη» λόγω της συμφωνίας του Μινσκ σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, για τον έλεγχο αγορών και σφαιρών επιρροής. Επίσης, συζήτησαν για τη Λιβύη, με το ΣΕΥ να εστιάζει στην «πολιτική κατάσταση στη χώρα, ένα έτος μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας», όπως και σε τρόπους συνεργασίας με την Τρίπολη για την αντιμετώπιση της «παράτυπης μετανάστευσης» κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου. Συζήτηση έγινε και για την κατάσταση στην Αίγυπτο και το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Αιγύπτου, αλλά και για τη λεγόμενη «ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή», σε συνέχεια της συζήτησης που είχαν οι υπουργοί το Γενάρη, μετά τη διεθνή διάσκεψη της 15ης Γενάρη στο Παρίσι.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που προέδρευσε του Συμβουλίου, σε δηλώσεις της κατόπιν είπε ότι στο ΣΕΥ επαναβεβαίωσαν την «ισχυρή στήριξη» της ΕΕ στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, όπως και στην εφαρμογή της «ατζέντας των μεταρρυθμίσεων» στη χώρα, ώστε να προσεγγίσει τα ευρωενωσιακά πρότυπα λειτουργίας.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, στα σχετικά Συμπεράσματα του ΣΕΥ, η ΕΕ ζητά να «γεφυρωθούν οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων» στη Λιβύη και να «ενωθούν όλες οι ένοπλες μονάδες υπό τις νόμιμες πολιτικές αρχές». Στο «ψητό», καλεί τους Λίβυους να προστατεύσουν τις πετρελαϊκές υποδομές και όλες οι πετρελαϊκές εξαγωγές να γίνονται υπό τον έλεγχο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις «παράνομες» τέτοιες εξαγωγές. Διευκρινίζει, εξάλλου, ότι θα συνεχιστεί με πρόσχημα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών η ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «EURONAVFOR SOPHIA», όπως και ότι θα συνεχίσει «συμπληρωματικές και συντονισμένες» ενέργειες στο πλαίσιο της «Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας» της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις της η Φεντερίκα Μογκερίνι, ερωτηθείσα αν ενισχύονται η εμπλοκή και η θέση της Ρωσίας στη Μεσόγειο, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Λίβυου στρατηγού Haftar στη Μόσχα, απέφυγε να απαντήσει ευθέως και παρέπεμψε στη «διμερή συνεργασία για τη σταθερότητα» σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα: Ουκρανία, Λιβύη και Συρία.

Περιέγραψε ακόμη τον στόχο της ΕΕ να βοηθήσουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει «οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις», χαρακτηρίζοντας εξάλλου την Αίγυπτο «χώρα - κλειδί» για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και τον «αντιτρομοκρατικό» αγώνα, ενώ σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό μίλησε για σύσταση δύο κρατών, χωρίς φυσικά καμία αναφορά στη συνέχιση των δολοφονιών και των εποικισμών από τη μεριά του Ισραήλ.

Στη συνεδρίαση την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ μετά το πέρας του ΣΕΥ, και δίνοντας το περίγραμμα των συζητήσεων, είπε: «Συζητήσαμε πάρα πολύ και διεξοδικά για πολλές περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης».

Για τη Λιβύη σημείωσε πως «υποστηρίξαμε από την πλευρά μας ότι πρέπει η ΕΕ να κάνει το παν για να συνεννοηθούν οι δυνάμεις της δυτικής Λιβύης με εκείνες της ανατολικής - δηλαδή η κυβέρνηση της Τρίπολης, όπου θα ξανανοίξουμε τις πρεσβείες μας - με τις δυνάμεις που εκφράζονται από τον κοσμικό στρατηγό Haftar», ενώ για την Αίγυπτο πως «αποφασίσαμε να καλέσουμε τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου στη συνάντηση που έχουμε στις 6 Μάρτη, πάλι εδώ στις Βρυξέλλες, καθώς επίσης (...) να ανοίξουμε μια διαδικασία επανασύνδεσης ανάμεσα στην ΕΕ και στην Αίγυπτο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ