Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ
Μυριόστομη υπεράσπιση του δημάρχου

Χιλιάδες συγκεντρωμένοι έξω από τα Δικαστήρια απαίτησαν να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου και κατήγγειλαν τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Από την πορεία προς τα δικαστήρια
Από την πορεία προς τα δικαστήρια
Δεν ήταν μόνο μια κινητοποίηση του λαού της Πάτρας που απαιτούσε να σταματήσει η δίωξη του κομμουνιστή δημάρχου της πόλης, Κ. Πελετίδη, που υλοποιώντας ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε αυτό που όφειλε: δεν διευκόλυνε τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Ηταν, επίσης, μια καθαρή θέση υπεράσπισης της μνήμης του λαού απέναντι στη ναζιστική θηριωδία, απέναντι στο ρατσιστικό δηλητήριο της οργάνωσης. Μια αναγνώριση του έργου της δημοτικής αρχής, που αντιπαλεύει με κάθε τρόπο το σύστημα που γεννά τέτοια μορφώματα και υπερασπίζεται με όσα μέσα διαθέτει τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της πόλης, που αγωνιά μαζί τους και συνολικά με το λαό για το παρόν και το μέλλον του.

«Ο κόσμος που βρίσκεται σήμερα εδώ σήμερα συγκεντρωμένος, το κάνει γιατί θέλει να υπερασπιστεί τις ανθρώπινες αξίες, να χτυπήσει το ρατσισμό κι εκείνες τις απόψεις που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της πόλης», ήταν η καθαρή θέση του δημάρχου Πατρέων, εισερχόμενος χτες στο δικαστήριο, όπου δικαζόταν, μετά από μήνυση του πρώην βουλευτή του ναζιστικού μορφώματος, Μ. Αρβανίτη, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Οπως καθαρή ήταν και η θέση του τεράστιου πλήθους που συγκεντρώθηκε έξω από τα Δικαστήρια, απαιτώντας να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου.

Από τη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια
Από τη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια
Από νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι του δήμου που είχαν κηρύξει στάση εργασίας, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Δημαρχείο, απαιτώντας, όπως έγραφε και το πανό του Συνδικάτου ΟΤΑ Νομού Αχαϊας, «να αποσυρθεί τώρα από την κυβέρνηση η δικαστική δίωξη του αγωνιστή δημάρχου» και να αναλάβουν προς αυτή την κατεύθυνση πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες. Η συγκέντρωση μετατράπηκε σε μαχητική πορεία προς τα Δικαστήρια, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, τους δημάρχους Καισαριανής, Ηλία Σταμέλο, Χαϊδαρίου, Μιχάλη Σελέκο και Πετρούπολης, Βαγγέλη Σίμο, τους αντιδημάρχους, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους. Στα Δικαστήρια είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα Συνδικάτων, Σωματείων και φορέων, εργαζόμενοι, φοιτητικοί σύλλογοι, απλός κόσμος. Με συνθήματα όπως «είναι εγκληματίες γιατί είναι ναζιστές, δολοφονούν εργάτες και αγωνιστές», «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά», καταδίκασαν τη ναζιστική ιδεολογία και εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και εξέφρασαν τη στήριξή τους στον δήμαρχο, ο οποίος εισήλθε στο κτίριο του Δικαστηρίου καταχειροκροτούμενος.

Σε δήλωσή του, λίγο πριν την έναρξη της δίκης, ο Κ. Πελετίδης σημείωσε: «Σήμερα δεν δικάζεται ο δήμαρχος Πατρέων, αλλά το σύνολο του πατραϊκού λαού, που δεν θέλει να έχουμε εγκληματικές, ναζιστικές οργανώσεις, των οποίων τις πράξεις έχει ζήσει η ανθρωπότητα. Εχουμε κι εμείς βιώσει τι θα πει ναζιστική οργάνωση, με τα Προσφυγικά και τα Καλάβρυτα. Ο κόσμος που βρίσκεται εδώ σήμερα συγκεντρωμένος, το κάνει γιατί θέλει να υπερασπιστεί τις ανθρώπινες αξίες, να χτυπήσει το ρατσισμό κι εκείνες τις απόψεις που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της πόλης». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι περιμένει από το δικαστήριο να κάνει «το καθήκον του. Να σταθεί με τον ελληνικό, τον πατραϊκό λαό και να σταματήσει την πορεία αυτών που στάζουν δηλητήριο, διχάζουν και αμαυρώνουν με τα εγκλήματά τους τη ζωή του τόπου μας».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ, και αποτελούμενη από τον Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή και μέλος της ΚΕ, και την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Οι δρόμοι μπροστά και γύρω από τα Δικαστήρια παρέμειναν κλειστοί από το συγκεντρωμένο πλήθος, ανάμεσα στο οποίο ήταν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο κόσμος παρέμενε έξω από το δικαστήριο μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε και διακόπηκε η δίκη (η δίκη θα συνεχιστεί στις 23 Φλεβάρη), διατρανώνοντας κατά την έξοδο του δημάρχου από το κτίριο «φασίστες τσιράκια των καπιταλιστών, ξανά θα σας τσακίσει η πάλη των λαών». Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους έξω από τα Δικαστήρια, ο Κ. Πελετίδης σημείωσε πως «η δημοτική αρχή θα συνεχίσει τον αγώνα της για να μην περάσει η ιδεολογία και η προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής και το ρατσιστικό της δηλητήριο». «Εμείς - υπογράμμισε - θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Το θέμα είναι πολιτικό και αφορά την προάσπιση αυτής της πόλης, απέναντι στα ρατσιστικά μηνύματα. Η Πάτρα δεν θα γίνει ποτέ ένας χώρος που θα δράσουν αυτοί που θέλουν να μας διαχωρίσουν και να λένε ότι τα παιδιά είναι ξένα και δεν θα πηγαίνουν στα σχολεία μας γιατί δεν είναι δικά μας. Θα προασπίσουμε την πόλη μας από τα εγκλήματα τα οποία γίνονται με βάση τη ναζιστική ιδεολογία που έχει αυτό το μόρφωμα».

Υπενθυμίζεται πως ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων, στην τελευταία του συνεδρίαση, απαίτησε να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου και να αναλάβουν προς αυτή την κατεύθυνση ανάλογες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες. Στο κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές πολιτών υπέρ του δημάρχου, Κώστα Πελετίδη, ενώ δεκάδες είναι οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα συμπαράστασης που κατέφθασαν στο δήμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόκληση για το λαό η εκδήλωση των φασιστών στην περιοχή (2017-03-18 00:00:00.0)
Αθωώθηκε ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης (2017-02-24 00:00:00.0)
Νέα μεγάλη κινητοποίηση συμπαράστασης σήμερα στα Δικαστήρια (2017-02-23 00:00:00.0)
Με ευθύνη της συγκυβέρνησης η παραπομπή του δημάρχου Πατρέων (2017-01-22 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις συμπαράστασης στον Κ. Πελετίδη (2016-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ