Σάββατο 18 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Μπλερ σε «εκστρατεία» κατά της εξόδου από την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Τόνι Μπλερ, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας που πρωταγωνίστησε σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Δυτικά Βαλκάνια, Αφγανιστάν, Ιράκ και αλλού, εμφανίστηκε χτες «μπροστάρης» εκστρατείας ώστε να μεταπείσει τον βρετανικό λαό και να αλλάξει γνώμη για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit).

Ο Μπλερ κάλεσε, μάλιστα, τους Βρετανούς να «εξεγερθούν» και να αλλάξουν άποψη για το Brexit, με το επιχείρημα ότι το «αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ συνιστά απειλή για τη χώρα». Κάλεσε τους αντίπαλους του Brexit να συσπειρωθούν, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν επαρκώς σαφές το νόημα του δημοψηφίσματος όταν αυτό διενεργήθηκε και ότι η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στο «Brexit με κάθε κόστος».

Σε ομιλία του στη φιλο-ΕΕ οργάνωση «Open Britain», σημείωσε: «Δεν είναι η ώρα για υποχώρηση, αδιαφορία ή απελπισία, αλλά είναι η ώρα να εξεγερθούμε υπερασπιζόμενοι αυτά που πιστεύουμε». Αντανακλώντας τις σκέψεις ενός μέρους των μονοπωλίων, ο Μπλερ υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις από την έξοδο από την ΕΕ θα ήταν αρνητικές «για τη Βρετανία, την Ευρώπη και τον κόσμο». Οταν δέχτηκε πιέσεις να απαντήσει αν θεωρεί ότι θα πρέπει να διενεργηθεί και δεύτερο δημοψήφισμα, απάντησε: «Το μόνο που λέω είναι ένα πολύ, πολύ απλό πράγμα, ότι αυτή είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης, ότι αν ένα σημαντικό τμήμα από το 52% (που ψήφισαν «όχι») αλλάξει γνώμη, θα πρέπει να έχουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε αυτή την απόφαση».

Ο Μπλερ άσκησε κριτική έναντι της πρωθυπουργού Μέι και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, που αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και αργότερα δεσμεύτηκαν να βγάλουν τη χώρα από την ενιαία αγορά για πολιτικούς λόγους.

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, χαρακτήρισε αλαζονικά και αντιδημοκρατικά τα σχόλια του Μπλερ, ενώ ο πρώην επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, δήλωσε ότι «συμφωνεί με κάθε λέξη». Ο πρώην αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, είπε ότι ο Μπλερ «είναι άνθρωπος του χτες», ενώ εκπρόσωπος της πρωθυπουργού επέμεινε πως η κυβέρνηση είναι «απόλυτα δεσμευμένη» απέναντι στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit.

Προβλέψεις Γιούνκερ για παζάρια πάνω από δύο χρόνια

Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε πως η συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα χρειαστεί πάνω από δύο έτη, ώστε να διευθετηθούν όλα τα θέματα. Σημείωσε ότι θα χρειαστεί να αλλάξουν τουλάχιστον 20.000 νόμοι πριν μπορέσει η χώρα να αποχωρήσει από την Ενωση, υπενθυμίζοντας ότι «η Βρετανία δεν έχει το δικαίωμα να ολοκληρώσει διμερείς εμπορικές συμφωνίες ενώ ανήκει ακόμα στην ΕΕ».

Τέλος, και ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν υποστήριξε ότι είναι απίθανο το ενδεχόμενο επίτευξης μίας συμφωνίας ανάμεσα σε Βρετανία και τις άλλες χώρες της ΕΕ μέσα σε δύο χρόνια και πως το Λονδίνο «θα πρέπει να καταβάλει πολύ βαρύ αντίτιμο» πριν καταφέρει να βγει από την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ