Σάββατο 18 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν τις κινητοποίησεις για το δικαίωμα στη δουλειά

Να «βάλουν πλάτη», αποδεχόμενοι περικοπές στους μισθούς τους, κάλεσε τους εργαζόμενους ο υπουργός Γ. Σταθάκης

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργολαβικοί εργάτες στη ΛΑΡΚΟ, με απόφαση του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, το κλαδικό Συνδικάτο και τέσσερα από τα πέντε επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνας, Καστοριάς, Αη Γιάννη, Εύβοιας) συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, που επισκέφθηκε χτες το εργοστάσιο στη Λάρυμνα.

Για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, ενώ ανέφερε ότι θέση της κυβέρνησης είναι η «προστασία του δημόσιου και ενιαίου χαρακτήρα της επιχείρησης», ο Γ. Σταθάκης έσπευσε να προσθέσει αμέσως μετά: «Αλλά να ξέρετε ότι κινούμαστε στον ασφυκτικό κλοιό της ΕΕ»... Εξίσου χαρακτηριστικά, για τις περικοπές στους μισθούς (η διοίκηση έχει προτείνει μείωση περίπου 25%), σημείωσε πως όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη στο όνομα της «βιωσιμότητας της επιχείρησης». Τέλος, για τους εργολαβικούς εργάτες, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δείχνει συνολικά πως είναι κατά των εργολαβικών σχέσεων (τη στιγμή που διατηρεί και ευνοεί την παραπέρα επέκταση της ευέλικτης εργασίας), ενώ ειδικά για τη ΛΑΡΚΟ ανέφερε ότι τον τελικό λόγο έχει η διοίκηση της εταιρείας, στη στάση της οποίας μάλιστα... «ανακάλυψε» θετικά βήματα στο συγκεκριμένο θέμα!

Αγωνιστική απάντηση στις μεθοδεύσεις της διοίκησης

Η χτεσινή κινητοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων ήταν απάντηση και στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ που συνειδητά αποφεύγει να συζητήσει με το Συνδικάτο και τους εργάτες. Μόνο όταν κήρυξε το Συνδικάτο τη χτεσινή στάση εργασίας η διοίκηση έσπευσε η ίδια να ζητήσει συνάντηση. Ο πραγματικός της στόχος δεν ήταν να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα των εργατών, αλλά να ματαιωθεί η στάση εργασίας και να εξασφαλίσει κλίμα εργασιακής ειρήνης λόγω της επίσκεψης του υπουργού. Για αυτό, όταν το Συνδικάτο απάντησε ότι η στάση θα γίνει και ότι από δίωρη μετατρέπεται σε τετράωρη, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ακύρωσε τη συνάντηση...

Απαντώντας στις μεθοδεύσεις αυτές, το Συνδικάτο σημειώνει: «Εχετε μια εβδομάδα τώρα που στρώνετε το "κόκκινο χαλί που θα πατήσει" ο υπουργός σήμερα. Μέχρι και το μετάλλευμα ασπρίσατε και ξεσκονίσατε. Από ό,τι φαίνεται έχετε εντολές πως κατά τον ερχομό του υπουργού όλοι θα πρέπει να είμαστε προσοχή και χαμογελαστοί. Λυπόμαστε που σας το λέμε όμως. Ο υπουργός θα ανταμώσει απεργούς που αίτημα έχουν αυτό που είχε τάξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. (...) Απεργούμε για την επίσκεψη του υπουργού της κυβέρνησης που έταξε πως θα καταργήσει τις εργολαβίες, θα σταματήσει την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, δεν θα κάνει καμία μείωση μισθού και τελικά κάνει ό,τι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ