Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμφίβολη η μεθαυριανή συνάντηση

Επαφές Τσαβούσογλου χτες και σήμερα στα Κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Παραμένει η ρευστότητα γύρω από τις συνομιλίες για το νέο σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου, καθώς το ψευδοκράτος επιμένει να ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση «διόρθωση» της απόφασης με την οποία το δημοψήφισμα του 1950 για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα θα περιλαμβάνεται στις σχολικές επετείους.

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ελπίδα ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, να παραβρεθεί στην προγραμματισμένη για μεθαύριο συνάντησή του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, έτσι ώστε «να επικεντρωθούμε στα ουσιαστικά και στις διαφωνίες που έχουμε ενώπιόν μας και να δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «στο τραπέζι των συζητήσεων όλοι θα κριθούμε και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ετοιμότητα του Προέδρου για επίλυση του Κυπριακού».

Στα Κατεχόμενα - σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ρεπορτάζ - ο «εκπρόσωπος» του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, επανέλαβε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να αποσυρθεί η επίμαχη απόφαση της Βουλής, ενώ πρόσθεσε πως ο χρόνος εργάζεται ενάντια στη διαδικασία, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έδειξε αρκετή αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή της Κύπρου» ο ίδιος ο Ακιντζί αναφέρει ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες, θα προκύψει νέα εστία έντασης ενόψει και των νέων ερευνών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν θα συνεχιστεί η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη.

Σε άλλη του συνέντευξη, στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», ο Ακιντζί διαμαρτύρεται ξανά επειδή οι Ελληνοκύπριοι «ακόμα δυσκολεύονται να φτάσουν στο σημείο να αποδεχτούν με συγκεκριμένες ενδείξεις την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Εάν συνεχίσουν να δυσκολεύονται με αυτό τον τρόπο άλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι πιο καθησυχαστική. Πρέπει να εξηγήσει σε όλο τον κόσμο και στη δική της κοινότητα...».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμενόταν να φτάσει στα Κατεχόμενα, όπου σήμερα θα έχει σειρά επαφών για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες.

Προηγήθηκε, το Σαββατοκύριακο, η επιστολή που έστειλε στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η «πρόεδρος» της Βουλής του ψευδοκράτους, Σιμπέλ Σιμπέρ, ζητώντας άμεσα από τον Οργανισμό ενέργειες ώστε «η ελληνοκυπριακή ηγεσία να αποστασιοποιηθεί από το ιστορικό αυτό λάθος» (σ.σ. την πρόσφατη απόφαση της κυπριακής Βουλής) που - όπως αναφέρεται - είναι σε αντίθεση με την κοινή διακήρυξη της 11ης Φλεβάρη 2014. Επαναλαμβάνει τις κατηγορίες περί βούλησης «ελληνοποίησης» του Νησιού και συμπληρώνει ότι «αυτή η συμπεριφορά δικαιολογεί την εμμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς σε θέματα πολιτικής ισότητας, αποτελεσματικής συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ζητήματα που αφορούν το πρωτογενές δίκαιο και τη συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεων και της Συνθήκης Συμμαχίας».

Να καταγραφεί, τέλος, ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό απασχόλησαν και σειρά επαφών που είχε στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε: Με τον γγ του ΟΗΕ, με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και τον ΥΠΕΞ και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπιναλί Γιλντιρίμ, αντίστοιχα, όπως και τον Βρετανό υφυπουργό αρμόδιο για την Ευρώπη, σερ Αλαν Ντάνκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ