Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΕΜΠ
Με μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεκίνησαν τη νέα 48ωρη απεργία

Στο επίκεντρο η πάλη τους ενάντια στις μειώσεις μισθών και η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς

Στο πλευρό των καθαριστριών βρέθηκαν αντιπροσωπείες σωματείων και φοιτητές του Πολυτεχνείου

Eurokinissi

Στο πλευρό των καθαριστριών βρέθηκαν αντιπροσωπείες σωματείων και φοιτητές του Πολυτεχνείου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι καθαρίστριες που εργάζονται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείου, μέσω της εργολαβικής εταιρείας «ISS», στο πλαίσιο της δεύτερης 48ωρης απεργίας τους, χτες και σήμερα. Στο πλευρό των καθαριστριών βρέθηκαν αντιπροσωπείες του κλαδικού Συνδικάτου Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Αττικής, του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΤΕΠ του ΕΜΠ, συνδικαλιστών της ΔΑΣ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΠΑΜΕ, καθώς και φοιτητές από σχολές του Πολυτεχνείου.

Διεκδικούν να μη μειωθούν οι αποδοχές τους από την εταιρεία «ISS», καθώς, όπως καταγγέλλουν, οι προωθούμενες μειώσεις των μισθών κυμαίνονται από 60 έως 90 ευρώ, σε πενιχρούς μηνιαίους μισθούς 400 έως 500 ευρώ, μέσω της κατάργησης του επιδόματος γάμου και των τριετιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι 67 καθαρίστριες είχαν ήδη πραγματοποιήσει 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Φλεβάρη, με καθολική συμμετοχή και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εργολαβικής εταιρείας τη δεύτερη μέρα, με τη στήριξη και συμμετοχή άλλων εργαζομένων και φοιτητών από όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου. Κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των καθαριστριών με εκπροσώπους της εταιρείας, ενημερώθηκαν πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για επαναφορά των κομμένων μισθών και δικαιωμάτων. Καταγγέλλουν επίσης ότι υπήρξε απειλή πως αν συνεχίσουν τον αγώνα τους η εταιρεία θα αποχωρήσει από την καθαριότητα του Πολυτεχνείου.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Στη συνέχεια, οι καθαρίστριες προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση, παρουσία του κλαδικού σωματείου τους, όπου αποφασίστηκαν η 48ωρη απεργία, η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, καθώς και η συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο στις 18.30 στην Ομόνοια.

Καμιά ουσιαστική απάντηση στα δίκαια αιτήματά τους

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησής τους στο υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, ο οποίος, κρατώντας στάση χαρακτηριστική της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους, πρότεινε είτε τον συμβιβασμό των καθαριστριών με την εταιρεία είτε τη σύναψη διετών ατομικών συμβάσεων εργασίας με τα αντίστοιχα υπουργεία με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή με ακριβώς τους ίδιους όρους που προτείνει και η εταιρεία... Μετά το πέρας αυτών των συμβάσεων, μάλιστα, τις καθαρίστριες τις περιμένει η ανεργία, καθώς αυτά τα προγράμματα των διετών ατομικών συμβάσεων εξυπηρετούν την ανακύκλωσή της. Οι καθαρίστριες έθεσαν επίσης το ζήτημα της εντατικοποίησης της εργασίας, ενώ στο αίτημά τους για προσλήψεις, με μόνιμη και σταθερή δουλειά και χωρίς καμία μείωση στους μισθούς τους, ο γγ του υπουργείου απάντησε πως αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς δεν το επιτρέπουν οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, και αφού αποφασίστηκε να γίνει τριμερής συνάντηση τις επόμενες μέρες, οι καθαρίστριες του ΕΜΠ προχώρησαν σε συνάντηση με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου, ο οποίος εξέφρασε τη γενικόλογη στήριξή του, χωρίς να δεσμευτεί για το οτιδήποτε.

Σήμερα, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους, στο επίκεντρο του οποίου μπαίνουν τα εξής αιτήματα: Καμία μείωση μισθού, επαναφορά των κομμένων τριετιών και επιδομάτων, πρόσληψη νέων εργαζομένων για την καθαριότητα του Πολυτεχνείου, πλήρες ωράριο για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ