Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Μπούσουλας το... «Πρόγραμμα Σταθερότητας»

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς

Την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2002, με βάση το διαβόητο πρόγραμμα «Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2000-2004», διαμήνυσε για μια ακόμη φορά ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως τα έσοδά του για το επόμενο έτος 2002 θα κινηθούν στο «επίπεδο του ονομαστικού ΑΕΠ ή σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα» και πως το «πλεόνασμα» θα είναι της «τάξης του 1,5% του ΑΕΠ». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να παρεκκλίνει ούτε κατά κεραία από το πενταετές, ελέω ΟΝΕ, πρόγραμμα λιτότητας. Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με το φετινό προϋπολογισμό θα παρουσιάσουν και κάποια πονήματα για το δημοσιονομικό πρόγραμμα των ετών 2003 και 2004, τα οποία εννοείται ότι δε θα είναι τίποτε άλλο παρά μια επανάληψη και συρραφή των στοιχείων του «Προγράμματος Σταθερότητας». Ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επεξεργάζονται προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2002, που θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Σεπτέμβρη και θα δημοσιοποιηθεί την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη.

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού στο εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη καταγράφεται σημαντική υστέρηση των κρατικών δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εξέλιξη που σχετίζεται με τις καθυστερήσεις των πληρωμών από την ΕΕ. Οι δαπάνες αυτές μειώθηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 10,5%, έναντι αύξησης 9,9% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι δαπάνες για τόκους αποτελούν το 27% (!) του συνόλου των κρατικών δαπανών.

Πάντως, τα κάθε είδους φορολογικά έσοδα του κράτους «αυξάνονται και πληθύνονται» και βέβαια προέρχονται πρώτα και κύρια από τους μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Η αύξηση των εσόδων έφτασε στο εφτάμηνο φέτος σε 9% και ήταν πάνω ακόμη και από το στόχο 8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Η μεταβολή του ΦΠΑ διαμορφώθηκε σε 8,6% έναντι στόχου 8,7%.

Αντίθετα, οι κρατικές δαπάνες πετσοκόβονται και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι διαμορφώνονται χαμηλότερα ακόμη και από τους αρχικούς στόχους τους. Στο επτάμηνο παρουσίασαν μεταβολή 7,7% έναντι στόχου 7,9%. Εξαίρεση, βέβαια, αποτελούν οι δαπάνες για τους τόκους του δημοσίου χρέους, με τους οποίους θησαυρίζουν οι κάθε είδους κερδοσκόποι. Ετσι, και παρά το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό πρόβλεπαν μείωση 2,1%, η συγκεκριμένη δαπάνη εξακολούθησε στο επτάμηνο να σημειώνει οριακή αύξηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ