Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
«Στο κόκκινο» τα προβλήματα για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας
«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει προ πολλού τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και τα Κέντρα Υγείας του νομού Εύβοιας, ως αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής που υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τη στρατηγική της ΕΕ, ενισχύει την εμπορευματοποίηση και την περικοπή κρατικών δαπανών για την Υγεία.

Μια πολιτική που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και οξύνοντας στο έπακρο τα προβλήματα τόσο για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες της περιοχής, με τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, όσο και στους εργαζόμενους στις Μονάδες Υγείας, οι οποίοι δουλεύουν κάτω από αφόρητες συνθήκες εντατικοποίησης, καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.

Στο όριο οι εργαζόμενοι, ακάλυπτοι οι ασθενείς

Στην Εύβοια, το Νοσοκομείο Χαλκίδας και τα Κέντρα Υγείας του νομού, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του προσωπικού, το οποίο έχει φτάσει στα όριά του, δεν δύνανται να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες του λαού της περιοχής, των 250.000 και πάνω κατοίκων.

Οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό είναι τεράστιες: 175 κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, 42 κενές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό, 75 κενές θέσεις σε λοιπό προσωπικό (παρασκευαστές ιατρικών εργαστηρίων, διοικητικοί υπάλληλοι, βοηθητικό προσωπικό).

Σωματεία και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση τον περασμένο Δεκέμβρη για το ΚΥ Αλιβερίου
Σωματεία και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση τον περασμένο Δεκέμβρη για το ΚΥ Αλιβερίου
Οι προσλήψεις για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, που έφτασαν τις 160 τα τελευταία 5 χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι τομείς της καθαριότητας και φύλαξης έχουν ανατεθεί σε εργολαβικές εταιρείες.

Οι ελλείψεις αυτές δημιουργούν καθημερινά δίωρη και τρίωρη αναμονή στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία, αναμονή έως και 6 μηνών σε χειρουργεία όπως των οφθαλμιάτρων. Κλινικές όπως η Παθολογική, με 52 ασθενείς, έχουν 2 νοσηλευτές. Το γεγονός ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, το καθιστά διαμετακομιστικό κέντρο στα νοσοκομεία της Αθήνας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ασθενών που χρήζουν άμεσης υποστήριξης από αυτές τις Μονάδες.

Πάνω από μια επταετία δεν υπάρχει καθόλου νευρολόγος, δερματολόγος και το τελευταίο διάστημα αιματολόγος, πράγμα που αναγκάζει το λαό της περιοχής να στρέφεται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει ογκολόγος, θέση που θα επέτρεπε στο νοσοκομείο να αξιοποιήσει κληροδότημα που προορίζεται για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής.

Υποστελεχωμένες εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς να καλύπτουν όλες τις εφημερίες του μήνα, είναι η Οφθαλμολογική Κλινική, η Ουρολογική, η Ορθοπεδική και η ΩΡΛ.

Την ίδια ώρα, η διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης για το 2017 στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρυσι, έπειτα από τις δραματικές μειώσεις των προηγούμενων ετών που έφτασαν στο 60%, προκαλεί ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα υλικά και προβλήματα στη συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού των μονάδων, ενώ δεν γίνεται λόγος για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό τους, που είναι απαραίτητος και αναγκαίος.

Τα προβλήματα επιδεινώνονται μάλιστα λόγω των απαρχαιωμένων χώρων και υποδομών του Νοσοκομείου της Χαλκίδας.

Η κατάσταση επιβαρύνεται από αντίστοιχες ελλείψεις και την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Θήβας, με αποτέλεσμα περιστατικά εργατικών «ατυχημάτων» που γίνονται στη βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου - Οινοφύτων να εξυπηρετούνται στη Χαλκίδα.

Παράλληλα, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας γίνεται ακόμα πιο εμφανής από την αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες των ξεριζωμένων προσφύγων, οι οποίοι διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας της Ριτσώνας και των Οινοφύτων, με την υγειονομική περίθαλψη να έχει ανατεθεί σε ΜΚΟ.

Επιπλέον, η κατάσταση στο ζήτημα της Υγείας γίνεται εκρηκτική τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς ο πληθυσμός της περιοχής πολλαπλασιάζεται λόγω της τουριστικής περιόδου.

Οξυμένα προβλήματα και στα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία

Την κατάσταση επιβαρύνει και η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας του νομού, στα οποία επίσης οι ελλείψεις είναι τεράστιες, όπως και στα Αγροτικά Ιατρεία. Για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας έχει 20 κενές θέσεις, του Μαντουδίου 19, του Αλιβερίου 30, συνολικά σε προσωπικό. 16 κενές θέσεις υπάρχουν σε αγροτικούς γιατρούς. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, μέσα στα ημίμετρα που παίρνει, αποδυναμώνει τα Κέντρα Υγείας, π.χ. παίρνοντας ειδικευμένους γιατρούς Γενικής Ιατρικής από τα Ψαχνά και το Αλιβέρι, για να καλύψουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου, όπως ορθοπεδικοί, παθολόγοι, καρδιολόγοι.

Οι μετακινήσεις γιατρών, ωστόσο, από τα Κέντρα Υγείας του Νομού προς το Νοσοκομείο της Χαλκίδας όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα των εφημεριών, αλλά δημιουργούν πρόσθετα στα ίδια τα Κέντρα Υγείας.

Εργατική - λαϊκή απάντηση με οργανωμένο αγώνα

Απάντηση σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να δώσει μόνο η πάλη ενάντια στην πολιτική που τη γεννά, τόσο από τους εργαζόμενους στην Υγεία, όσο και συνολικά από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που πρέπει να κάνει υπόθεσή του τον αγώνα για λήψη άμεσων μέτρων και για κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και του λαού.

Στην Εύβοια, μια τέτοια πείρα δίνουν οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Αλιβέρι, με αίτημα να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας της περιοχής, αλλά αντίθετα να αναβαθμιστεί και να καλύπτει τις ανάγκες.

Για τις δράσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Μιχαήλ, εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων Αλιβερίου:

«Στα τέλη του 2016, με πρωτοβουλία τριών σωματείων - Κλαδικό Μετάλλου Ν. Ευβοίας, Συνταξιούχων Κύμης-Αλιβερίου και Οικοδόμων - μαζί με το Παράρτημα Αλιβερίου της ΟΓΕ, προχωρήσαμε σε σύσκεψη, προκειμένου να αναδείξουμε και να αγωνιστούμε για το ζήτημα της Υγείας που απασχολούσε την περιοχή.

Από τη σύσκεψη προέκυψε ένα κάλεσμα όπου γνωστοποιούσε το πρόβλημα στο λαό της περιοχής κι είχε πλαίσιο πάλης για ΚΥ τέτοιο ώστε να εξυπηρετεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Απευθυνθήκαμε προς φορείς, συλλόγους και σωματεία της περιοχής ώστε να συντονίσουμε τη δράση μας. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και συσπειρώθηκαν 34 σωματεία, φορείς και σύλλογοι της περιοχής.

Η μαζική ανταπόκριση ανησύχησε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Χαλκίδας, όπου εντάσσεται το ΚΥ Αλιβερίου, καθώς και την κυβέρνηση: Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, το υπουργείο Υγείας έστειλε ανακοίνωση στα ΜΜΕ διαψεύδοντας τα υπάρχοντα προβλήματα...

Οι εργαζόμενοι του Αλιβερίου απάντησαν, με πρωτοβουλία των 3 σωματείων, προχωρώντας σε συγκέντρωση - κινητοποίηση. Κάτω από την πίεση αυτής της κινητοποίησης, το ΚΥ επανδρώθηκε μερικώς με 4 επιπλέον επικουρικούς γιατρούς, ενώ επέστρεψαν και άλλοι δύο γιατροί που είχαν αποσπαστεί στη Χαλκίδα.

Παρά τις μικρές κατακτήσεις που αποσπάσαμε, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς το Μικροβιολογικό δεν λειτουργεί κ.ά. Τα σωματεία θα προχωρήσουν σε νέα σύσκεψη και συντονισμό το επόμενο διάστημα».

Αντίστοιχα ήταν και τα προβλήματα στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στην Αυλίδα, για το οποίο πρόσφατα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα μας αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα του θεραπευτηρίου», λέει στον «Ριζοσπάστη» η Σοφία Ντούρου, μέλος της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Προβλήματα», τονίζει, «που έχουν γίνει "χρόνια" από τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και επιδεινώνονται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και για τους νοσηλευόμενους ΑμΕΑ, αλλά και για τους εργαζόμενους και την ίδια τους την υγεία, στο φιλότιμο των οποίων στηρίζεται η λειτουργία του θεραπευτηρίου.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε άμεσα Ερώτηση στον υπουργό Υγείας με βάση τα προβλήματα που καταγράφει το σωματείο, ενώ στις 15 Φλεβάρη αντιπροσωπεία της ΤΕ Εύβοιας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του σωματείου και βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που οργάνωσαν στο προαύλιο του θεραπευτηρίου. Εγινε παρέμβαση και στη διοίκηση του θεραπευτηρίου, η οποία προσπάθησε να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα από αυτή που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά, δουλεύοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες (χωρίς καν επαρκή θέρμανση), σε ρυθμούς εντατικοποίησης, αφού για 65 περιθαλπόμενους - βαριά περιστατικά - υπάρχουν τρεις εργαζόμενοι στην πρωινή βάρδια και από δύο απόγευμα και νύχτα, χωρίς σύγχρονες υποδομές και κατάλληλο εξοπλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ