Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ενισχύουν την εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Νομοσχέδια για στρατιωτική συνεργασία με Σουηδία και Αρμενία εγκρίθηκαν χτες στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Με αποφασιστικότητα κυβέρνηση και αστικά κόμματα προωθούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια για λογαριασμό του κεφαλαίου
Με αποφασιστικότητα κυβέρνηση και αστικά κόμματα προωθούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια για λογαριασμό του κεφαλαίου
Με αποφασιστικότητα συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πρωτοστατεί στην προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων, πάντα για λογαριασμό του κεφαλαίου, σε μία περιοχή που φλέγεται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Χτες, χαρακτηριστικά, επικυρώθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τίτλο «Κύρωση Τεχνικής Διευθέτησης» μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Σουηδίας και Ελλάδας, για τη συνεργασία των σουηδικών ΕΔ με το «Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στον Τομέα ανταλλαγής και εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων», στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών προβλέπεται ότι θα γίνει «κατ' εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας σχετικά με το νομικό καθεστώς των δυνάμεων του ΝΑΤΟ/PFP (ΝΑΤΟ/Συνεργασία για την Ειρήνη)», δηλαδή το παράρτημα που έχει «στήσει» το ΝΑΤΟ από το 1995 ως προθάλαμο για την ένταξη των πρώην Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και αυτών που είχαν κρατήσει - τυπικά - «ουδέτερη» στάση, όπως η Σουηδία.

Οπως αναφέρεται, σκοπός της συμφωνίας για την Τεχνική Διευθέτηση «είναι να καθοριστούν τα καθήκοντα των δύο κρατών σύμφωνα με και κατ' εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας σχετικά με το νομικό καθεστώς των δυνάμεων του NATO/PFP, για τις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη Σουηδία και την Ελλάδα, τη μεταφορά εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών» αλλά και των κοινών «δράσεων» (ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις κ.λπ.) των Ειδικών Δυνάμεων των δύο κρατών, στην επικράτειά τους. Οπως σημειώνεται, στις υποχρεώσεις Ελλάδας και Σουηδίας είναι «να συμμορφώνονται με τις διαδικασίες ασφαλείας του ΝΑΤΟ», «ως προς την αποθήκευση, χειρισμό» πολεμικού υλικού, ασκήσεων κ.ο.κ., όσο και ως προς τη δημοσιοποίηση πληροφοριών και εγγράφων.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως επισήμανε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, «η συμφωνία είναι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στις Ειδικές Δυνάμεις και ειδικότερα μετά το 2012, οπότε έγιναν και τα εγκαίνια του αντίστοιχου ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στο Βέλγιο. Μάλιστα, υπό το συντονισμό αυτού του στρατηγείου, ΝΑΤΟικές Ειδικές Δυνάμεις συνεργάζονται με αντίστοιχες χωρών του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη». Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας που θέλει το κεφάλαιο, άνοιξε «ένα στοιχείο διοικήσεως αυτού του ΝΑΤΟικού δικτύου Ειδικών Δυνάμεων στη Σούδα, το επονομαζόμενο Special Operations Commander Command ή αλλιώς SOCCE FW. Μια διοίκηση που έχει συσταθεί στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικού Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), για την οποία καμία ενημέρωση δεν έχει η Βουλή και ο ελληνικός λαός». Πρόσθεσε πως «ίσως να μη μαθαίναμε και τίποτα σχετικό, αν δεν υπήρχαν δημοσιεύματα του Τύπου για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο διοικητής των Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός Αντιναύαρχος, Kolin J. Kilrain».

Η Λ. Κανέλλη υπενθύμισε στον πρόεδρο της Επιτροπής, Κ. Δουζίνα, την επιστολή που του απέστειλε την περασμένη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ζητώντας την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής προκειμένου η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να ενημερώσει τα μέλη της σχετικά με την ανησυχητική κατάσταση στο Αιγαίο. Ο πρόεδρος απάντησε ότι «έχει προωθηθεί το αίτημά σας».

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών».

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και το δεύτερο νομοσχέδιο που επικυρώθηκε στην ίδια συνεδρίαση για στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Αρμενίας, το οποίο επίσης καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ. «Υπέρ» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ