Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εγκαυστική 2005 - 2017»

Εργο της Κάλλιας Παπαθεοδώρου που παρουσιάστηκε στη Ζώνη Περάματος
Εργο της Κάλλιας Παπαθεοδώρου που παρουσιάστηκε στη Ζώνη Περάματος
Η έκθεση «Εγκαυστική 2005 - 2017» της εικαστικού Κάλλιας Παπαθεοδώρου φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Παλαιό Ταχυδρομείο) Φίλωνος 29, Πειραιάς, και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Μάρτη.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εγκαυστικής της δημιουργού, που ονομάζεται και «ζωγραφική με ζεστό κερί», καθώς είναι η δημιουργία ζωγραφικών έργων με τη χρήση θερμασμένου κεριού στο οποίο έχει προστεθεί χρωστική ουσία.

Ο εικαστικός Τ. Αριδάς σημειώνει: «Η Κάλλια εκφραζόμενη μέσω της δυσκόλου τεχνικής της εγκαυστικής και αγγίζοντας τα χρωματικά όρια που θέτει εξ ορισμού η ''γεώδης γκάμα''. Το να επιτύχεις αίσθημα πολυχρωμίας αυτοπεριορίζοντας οικειοθελώς τη χρωματική κλίμακα, ενίοτε ανακατεμένη με τα ''ουδέτερα χρώματα'' άσπρο και μαύρο, γνωστή ως Πολυγνώτεια, είναι δυσκολότατο εγχείρημα ιδίως σε συνδυασμό με την συγκεκριμένη τεχνική... Αυτή η χρωματική κλίμακα έχει ιστορική διάρκεια όσο και η ιστορία της ζωγραφικής πράξης την αφορούσα παράδοση της ζωγραφικής τέχνης από την εποχή του Θάσιου ζωγράφου και εντεύθεν. Τα μαρτυρούν οι νωπογραφίες των μακεδονικών τάφων, οι στήλες των Παγασών, τα πορτραίτα των νεκροπόλεων του Αρσινοήτη νομού της Αιγύπτου (EL FAGIUM), οι τοιχογραφίες της Πομπηίας και της Ηράκλειας, η "Βυζαντινή" και η "μεταβυζαντινή" ιστοριογραφία έως την ποιητική της ζωγραφικής τέχνης των μεγάλων μας Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, Φ. Κόντογλου και Γ. Τσαρούχη... Η Κάλλια επικεντρώνει την προσπάθειά της να κυριαρχήσει στα ζωγραφικά της μέσα χωρίς ιδεοληψίες και δογματισμούς, και μοιάζει να έχει κατορθωθεί στην τόσο προσωπική της εργασία ώστε να την χαρακτηρίζει η αμεσότητα της έκφρασης, ιδιαίτερα στους ελαιώνες και στις ερημικές ακτές της Αίγινας».

Επιμέλεια έκθεσης: Γεωργία Μάζη, ιστορικός Τέχνης.

Ωρες λειτουργίας: Καθημερινές: 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00, Σάββατο - Κυριακή: 10.00 - 15.00.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ