Σάββατο 18 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Επίθεση σε Σομαλούς πρόσφυγες

ΣΑΝΑΑ.--

Σιίτες Χούτι της Υεμένης διέψευσαν πως ευθύνονται για το βομβαρδισμό βάρκας με δεκάδες Σομαλούς πρόσφυγες αργά το βράδυ της Πέμπτης από στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Απάτσι, αγνώστου ταυτότητας, κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα, κατηγορώντας ως υπεύθυνη τη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας που πραγματοποιεί ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα από το Μάρτη του 2015, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την εκεί εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν.

Μαρτυρίες επιζώντων ανέφεραν πως το στρατιωτικό ελικόπτερο που διαθέτουν Αμερικανοί και Σαουδάραβες άρχισε ξαφνικά να βάλλει με πυρά κατά βάρκας γεμάτης με Σομαλούς πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα. Μέσα στο σκοτάδι, οι πρόσφυγες άναψαν φακούς σε μία προσπάθεια να δείξουν πως ήταν άοπλοι, δίχως άμεσο αποτέλεσμα. Το ελικόπτερο σταμάτησε τα πυρά μόνον αφότου σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι. Κάπου 80 άλλοι κατάφεραν, έντρομοι, να διασωθούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανάμεσα στους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά. Οι πρόσφυγες βρίσκονταν εν πλω από την Υεμένη με στόχο να φτάσουν στο Σουδάν. Δέχτηκαν επίθεση κοντά στα στρατηγικά στενά Μπαμπ αλ Μαντέμπ.

Νωρίτερα, δυνάμεις του στρατού της Υεμένης που στηρίζονται από τον φιλοδυτικό Πρόεδρο Χάντι, ανακοίνωσαν πως υπό την αεροπορική κάλυψη της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, κατάφεραν να ανακτήσουν σημαντικά εδάφη στην περιοχή Ναχμ, που βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ