Σάββατο 18 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
«Ολες οι επιλογές στο τραπέζι» σχετικά με τη ΛΔ Κορέας

Δηλώσεις από τη Σεούλ, καθώς συνεχίζεται η πολυήμερη περιοδεία στην περιοχή

Από χτεσινή διαδήλωση στη Σεούλ, ενάντια στην εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD

Copyright 2017 The Associated

Από χτεσινή διαδήλωση στη Σεούλ, ενάντια στην εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD
ΣΕΟΥΛ.--

Την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να υπερασπιστεί τις προτεραιότητές της με κάθε τρόπο αποτυπώνει η χτεσινή δήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» σχετικά με την «αντιμετώπιση» της ΛΔ Κορέας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Μπιγιούνγκ - σε, ο Τίλερσον είπε πως «η πολιτική της στρατηγικής της υπομονής τελείωσε... Διερευνάμε ένα νέο εύρος διπλωματικών και οικονομικών μέτρων, αλλά και μέτρων στον τομέα της ασφάλειας. Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε τα πράγματα να οδηγηθούν στη στρατιωτική σύγκρουση», αλλά «αν μεγαλώσουν την απειλή του οπλικού τους συστήματος σε επίπεδο που θεωρούμε ότι απαιτεί δράση, τότε αυτή η επιλογή θα βρεθεί στο τραπέζι επίσης». Υπογράμμισε ακόμα ότι «δεν έχει επιτευχθεί το μέγιστο επίπεδο δράσης που μπορεί να αναληφθεί μέσα από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την πλήρη συμμετοχή όλων των χωρών (μελών)».

Επίσης, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Κορέας», ο Τίλερσον αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο ρόλος της Κίνας ως προς το να πειστεί η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα, καλώντας μάλιστα το Πεκίνο να σταματήσει τα αντίποινα απέναντι στη Νότια Κορέα σχετικά με την εγκατάσταση του THAAD.

Το THAAD είναι το υπερσύγχρονο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα που Ουάσιγκτον και Σεούλ έχουν συμφωνήσει να εγκαταστήσουν στην κορεατική χερσόνησο, με τη συμμετοχή και του Τόκιο. Η Κίνα και άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, έχουν εκφράσει έντονη «δυσαρέσκεια» για την εγκατάσταση του THAAD, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να στραφεί ενάντια στα δικά τους δικαιώματα στην ασφάλεια.

Την αξία που αποκτά το THAAD υπερασπίστηκε πάντως και ο Γιουν Μπιγιούνκ - σε, τονίζοντας ότι η εγκατάστασή του «αποτελεί μια κυρίαρχη απόφαση (της Νότιας Κορέας) βασισμένη στο δικαίωμα της αυτοάμυνας».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ν. Κορέα, ο Τίλερσον επισκέφτηκε και τη μεθόριο που χωρίζει τις δύο χώρες της χερσονήσου και την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ενώ συνάντησε και μέλη της πολυάριθμης στρατιωτικής αποστολής (σχεδόν 30.000) που οι ΗΠΑ διατηρούν στη χώρα.

Η συζήτηση για την «ασφάλεια» στην περιοχή αναμένεται να συνεχιστεί και στο Πεκίνο, όπου θα βρεθεί ο Τίλερσον, καθώς τελευταίος σταθμός στην πολυήμερη περιοδεία του είναι η Κίνα. Σημειώνουμε ότι στις αρχές Απρίλη, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που η αμερικανική ηγεσία «επαναξιολογεί» και «αναπροσαρμόζει» προτεραιότητες και συμμαχίες της, στο φόντο της ραγδαίας όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και με δεδομένο ότι η Κίνα επιταχύνει την ανέλιξή της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Να σημειωθεί ότι χτες έγιναν στη Σεούλ νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον «ερχομό» του THAAD, με τους διαδηλωτές να καταδικάζουν τα πολεμικά σχέδια Ν. Κορέας - ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ