Τετάρτη 22 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Συναινούν στις αντιδραστικές αλλαγές του «Καλλικράτη»

Η συναίνεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και τα άλλα αστικά κόμματα, στην προώθηση μέσω της αναθεώρησης του «Καλλικράτη» εκείνων των αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση ώστε αυτή να συμβάλει ακόμα πιο αποτελεσματικά στην εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο, ήταν αυτό που καταγράφηκε κατά τη συζήτηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή σχετική Επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Γκεγκέρογλου.

Ο Β. Γκεγκέρογλου κατέθεσε όλη τη γκάμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του κόμματός του, όπως μεταφορά στους ΟΤΑ της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή τη φοροληστεία του λαού, «να περάσει στους δήμους η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας», «ενισχυμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εκπαίδευση», «κυρίαρχο ρόλο» της «στο σχεδιασμό του τμήματος που αφορά την κεντρική χρηματοδότηση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», δηλαδή το ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους κ.ά.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης σε όλα αυτά πρόσθεσε ότι «το πρωτεύον ζήτημα για την Αυτοδιοίκηση» είναι να συμβάλει «στην προσπάθεια μεγέθυνσης της οικονομίας και στην ανάπτυξη». Ο βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούσης συμπλήρωσε ότι «η ΧΑ πιστεύει στην ανάγκη απόλυτης αποκέντρωσης, ώστε κάθε δήμος να καταστεί αυτοδύναμο όργανο». Πάνω κάτω στα ίδια κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων εκπροσώπων των αστικών κομμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, χαρακτήρισε τα παραπάνω «γόνιμες προτάσεις». «Δέχομαι - συνέχισε - την πρόκληση περί ανάγκης διαρκούς μεταρρύθμισης» και εξήγγειλε ότι «την παραπάνω βδομάδα» θα καταθέσει «το πολυνομοσχέδιο το οποίο περιέχει πάρα πολύ κρίσιμες και λειτουργικές προτάσεις που αφορούν το προσωπικό των δήμων, τις ΔΕΥΑ, τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς τους δήμους».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Απέναντι σε αυτό το αντιλαϊκό μέτωπο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε τη στρατηγική συναντίληψη κυβέρνησης, ΝΔ και λοιπών αστικών κομμάτων «για το κράτος, τους τοπικούς περιφερειακούς θεσμούς», που «προκρίνει τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία που θα ανοίξουν το δρόμο στα νέα πεδία κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου».

Παρέθεσε ορισμένα από τα στρατηγικά σημεία σύγκλισης της κυβέρνησης, της ΝΔ και των λοιπών, όπως «τα αναπτυξιακά προγράμματα στους ΟΤΑ με απευθείας υπαγωγή τους στον αναπτυξιακό νόμο, υπηρετώντας τα κέρδη και σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες», την «αύξηση των ιδίων εσόδων με σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και τη νομιμοποίηση τελών μέσω και της Τοπικής Διοίκησης, όπως για παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ, του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά» κ.ά. Με λίγα λόγια - όπως σημείωσε - κυβέρνηση, ΝΔ και οι δορυφόροι τους συμφωνούν σε αλλαγές που θα «φέρουν δήμους και Περιφέρειες σε πιο αποφασιστική σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει τον «Καλλικράτη» και κάθε εκδοχή του, στέκεται απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές οι οποίες εξυφαίνονται, και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους εκλεγμένους στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση σε έναν αγώνα για τη διεκδίκηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών, κόντρα σε κυβέρνηση και Τοπικές Αρχές που στηρίζουν αυτές τις αντιδραστικές ανατροπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ