Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ
Αναγκαίος ο δημόσιος φορέας ακτοπλοΐας

Απαιτεί τη λειτουργία της ακτοπλοΐας για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και των κατοίκων των νησιών

Την ανάκληση του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ο οποίος καταργεί το Καμποτάζ και την εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών γραμμών, αποκλειστικά από πλοία με ελληνική σημαία και Ελληνες ναυτεργάτες - και τη δημιουργία Δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, απαιτεί με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών διαμόρφωσαν προϋποθέσεις επιδείνωσης της κατάστασης αντί βελτίωσής της, γιατί ο προσανατολισμός τους στοχεύει στην ικανοποίηση των αιτημάτων του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα του εφοπλιστικού και όχι των λαϊκών αναγκών και των κατοίκων των νησιών.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι «η κυβέρνηση με το νομοθετικό πλαίσιο για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, την εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάργηση του καμποτάζ και την εγκατάλειψη των ελάχιστων δυνατοτήτων που διέθετε για παρέμβαση στο όνομα της "απελευθέρωσης", όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και τη γενεσιουργό αιτία τους, αλλά με δραματικό τρόπο θα τα επιδεινώσει, ενισχύοντας την ασυδοσία και αυθαιρεσία του ντόπιου και ξένου εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η κατάσταση που επικρατεί είναι «πανάκριβοι ναύλοι, σε όλο το μεταφορικό έργο, καθυστερήσεις δρομολογίων, ελλιπής ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους αλλά και προς το κέντρο, εντατικοποίηση της απασχόλησης των εργαζομένων στον κλάδο και το σημαντικότερο, πολλά δυστυχήματα και μάλιστα θανατηφόρα, εξαιτίας της ασύδοτης κατάστασης που διαμορφώθηκε».

Το ΕΚ Ρόδου διεκδικεί τη δημιουργία Δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ο οποίος: «Θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της οργάνωσης αυτού του νευραλγικού χώρου, χαράζοντας πολιτική και προγραμματισμό στη βάση των αναγκών για απρόσκοπτη και ποιοτική εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών και τον εφοδιασμό τους. Οι τιμές των εισιτηρίων δε θα βασίζονται στη λογική του κέρδους, θα είναι προσιτές για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του λαϊκού τουρισμού. Θα εξασφαλίσει τη συνεχή και υποχρεωτική δρομολόγηση πλοίων σε όλα τα νησιά 365 μέρες το χρόνο. Θα αναλάβει την ευθύνη συγκρότησης του αναγκαίου, σύγχρονου στόλου με κατάλληλα πλοία με βασικό κριτήριο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την προστασία του περιβάλλοντος, την εξυπηρέτηση των νησιών. Θα εξασφαλίσει το δικαίωμα των Ελλήνων ναυτεργατών, την αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, τη διεύρυνση των ασφαλιστικών κοινωνικών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ