Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταγγελία για τα προβλήματα στο «Ποσειδώνιο»

Ανακοίνωση των Λαϊκών Επιτροπών Τούμπας, Ε' Διαμερίσματος και Κέντρου - Ανω Πόλης για την κατάσταση στο κολυμβητήριο και τις συνέπειές της

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του συνεχίζει να αντιμετωπίζει το κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης «Ποσειδώνιο», που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς πέρα από τη μόνιμη υποχρηματοδότηση, σημειώνονται και σοβαρές καθυστερήσεις στα έργα ηλεκτρομηχανολογικής αναβάθμισης, που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2016 και μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Αναστατωμένοι και εξοργισμένοι είναι γονείς, αθλητές και προπονητές, καθώς βλέπουν ότι η ολοκλήρωση των έργων αργεί και την ίδια ώρα αναγκάζονται να συνωστίζονται στο Εθνικό Κολυμβητήριο, το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργούσε με έναν εργαζόμενο που ήταν παράλληλα ταμίας, ναυαγοσώστης και τεχνικός.

Το «Ποσειδώνιο» είναι ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα της χώρας, συνολικής έκτασης 45 στρεμμάτων, με εγκαταστάσεις κολυμβητηρίων (κλειστών και ανοιχτών), τένις, μπάσκετ, χάντμπολ, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη μαζική λαϊκή άθληση των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Οι Λαϊκές Επιτροπές Τούμπας, Ε' Διαμερίσματος και Κέντρου - Ανω Πόλης καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις που διαχρονικά έχουν αφήσει αυτό το χώρο στο έλεος της εγκατάλειψης, με τεράστια προβλήματα και ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιστώσεις του κράτους προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχουν μειωθεί πάνω από 50% από το 2011.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, την οποία διακίνησαν πλατιά στο λαό και τους αθλούμενους με εξορμήσεις που πραγματοποίησαν στο Εθνικό Κολυμβητήριο και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης, σημειώνουν: «Γίνεται φανερό ότι η οικονομική πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο χώρο του Αθλητισμού, έχει σαν στόχο η κρατική επιχορήγηση να καλύπτει μόνο τις ανελαστικές δαπάνες, και οι υπόλοιπες δαπάνες να καλύπτονται από πόρους των ίδιων των φορέων.

Επίσης, εξαιτίας της συνεχούς υποχρηματοδότησης, ενισχύεται η ανταποδοτική λειτουργία των κολυμβητηρίων, με το κόστος να μετακυλίεται στους γονείς και τους αθλητές, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν με την ώρα ή το μήνα. Κόστος το οποίο επιβαρύνει το ήδη λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών από την ασκούμενη αντεργατική κυβερνητική πολιτική, με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον αναγκαστικό αποκλεισμό πολλών αθλητών.

Επειδή η αρνητική αυτή εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία να στερηθούν το - αναγκαίο για την υγεία και την προσωπικότητά τους - δικαίωμα στην άσκηση και τη φυσική αγωγή, και ακόμα περισσότερο τα άτομα που έχουν ανάγκη την κολύμβηση.

Χρειάζεται αγώνας ώστε το δικαίωμα στον αθλητισμό, η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, να μπουν στην ημερήσια διάταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη δουλειά και στη γειτονιά, στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο. Και βέβαια οι αθλητές, οι προπονητές με τους φορείς τους, τα σωματεία, να δείξουν την ίδια αγωνιστικότητα, επιμονή και θέληση και έξω από τις γραμμές του γηπέδου».

Διεκδικούν:

Αμεση έναρξη των εργασιών στο «Ποσειδώνιο» και τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος περάτωσης και παράδοσης (31/3/2017) στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης.

Να συνεχιστεί και να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τα κολυμβητήρια «Ποσειδώνιο» και «Εθνικό», ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του σχεδιασμού τους με στόχο την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για άθληση.

Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ασφαλή συντήρηση και λειτουργία των κολυμβητηρίων.

Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος. Κατάργηση της κατηγοριοποίησης που προωθεί η ΓΓΑ.

  • Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ