Σάββατο 25 Μάρτη 2017 - Κυριακή 26 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 20ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Διεθνής αναγνώριση της συμβολής του ΚΚΕ στο κομμουνιστικό κίνημα

Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ καταφτάνουν συνεχώς χαιρετιστήρια μηνύματα για το 20ό Συνέδριο, από Κομμουνιστικά, Εργατικά Κόμματα και άλλες οργανώσεις. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ορισμένα αποσπάσματα από τα μηνύματα που έφτασαν έως την ώρα που έκλεινε η ύλη της κυριακάτικης έκδοσης και θα συνεχίσει σε επόμενα φύλλα.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

«Εμείς οι κομμουνιστές της Ουκρανίας είμαστε αλληλέγγυοι με εσάς στον αγώνα σας για την υπεράσπιση του κομμουνιστή δημάρχου της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, η δίκη του οποίου έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά τη δίωξη της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη διεθνή αλληλεγγύη και την υποστήριξή σας προς το κόμμα μας, τη δράση του οποίου επιδιώκει να απαγορεύσουν το κυρίαρχο στην Ουκρανία εθνικιστικό - ολιγαρχικό καθεστώς και οι εκπρόσωποί του, εξαπολύοντας πολιτικές διώξεις, καταστολή, σωματική και ηθική τρομοκρατία».

Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών

«Στις σύνθετες συνθήκες που περνάμε, όπου το μεγάλο κεφάλαιο διεθνώς παίρνει τη δική του ρεβάνς, το κόμμα σας όχι μόνο παραμένει πιστό στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, αλλά είναι πρωτοπόρο στους σύγχρονες αγώνες. Και σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς εξακολουθεί να είναι δυνατή η φιλία και η δημιουργική συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων και των Βουλγάρων κομμουνιστών».

Κομμουνιστές Σερβίας

«Για το κόμμα μας, το ΚΚΕ είναι πρωτοπόρο Κομμουνιστικό Κόμμα στην καπιταλιστική Ευρώπη και ένα από τα πιο δραστήρια κόμματα στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα. Είμαστε πολύ γνώριμοι με το οργανωμένο και ανθρώπινο δυναμικό του ΚΚΕ, αλλά πιο πολύ εκτιμούμε τον ηθικό, ιδεολογικό και μαρξιστικό - λενινιστικό προσανατολισμό σας ως ειλικρινή και ανιδιοτελή έκφραση του προλεταριακού διεθνισμού».

Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία


«Παρακολουθούμε στενά τις μάχες σας, αναγνωρίζοντας ότι οι σταθερές θέσεις για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό, που συνδέονται με το σταθερό αποφασιστικό αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, είναι σήμερα πιο απαραίτητες από ποτέ.

Θα μελετήσουμε πολύ προσεκτικά τις Θέσεις που προτείνονται για το Συνέδριο, κι έπειτα θα μελετήσουμε τις Αποφάσεις του Συνεδρίου».

Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

«Το Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα εκτιμά σοβαρά τον αγωνιστικό ρόλο σας στην αντιμετώπιση των σχεδίων της ελληνικής αστικής τάξης, που θέλει να διατηρήσει τον ελληνικό λαό και την οικονομία συνδεδεμένα με τον τροχό της ΕΕ, η οποία έχει ως στόχο τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και άλλων ευρωπαϊκών λαών, προκειμένου να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής αστικής τάξης».

Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας τιμά τον αγώνα αρχών σας για το σοσιαλισμό και ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Κυρίως επικροτούμε τη συνεπή στάση σας κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως μιας καπιταλιστικής οργάνωσης που ενεργεί για την ενίσχυση των εθνικών αρχουσών τάξεων, ενάντια στα συμφέροντα της εργασίας και της εργατικής τάξης.

Η στάση σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους κομμουνιστές της Βρετανίας στον αγώνα μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στις επιθέσεις της ΕΕ, και ιδίως σήμερα, στον αγώνα μας ενάντια στα σχέδια της άρχουσας τάξης μας να επιβάλει μια νέα φιλοκαπιταλιστική συμφωνία εκτός της ΕΕ και σε στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ».

Κόμμα Εργασίας Βελγίου

«Το θέμα του Συνεδρίου σας καλύπτει πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και οι λαοί με την κρίση που κλυδωνίζει τον κόσμο σήμερα. Τα κόμματα που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την πάλη για μία νέα κοινωνία χρειάζεται να μελετούν συνεχώς και να αξιολογούν σωστά τις εξελίξεις στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (JVP) Σρι Λάνκα

«Μελετάμε με ενθουσιασμό τον τρόπο με τον οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, καθοδηγούμενο από τον μαρξισμό - λενινισμό, προσπαθεί να ερμηνεύσει τις εξελίξεις, τις νέες κατακτήσεις στην επιστήμη και την τεχνολογία με υλιστικό-διαλεκτικό τρόπο καθώς και την προσπάθειά του να ευθυγραμμίσει την εμπειρία του εργατικού και λαϊκού κινήματος με την κομμουνιστική ιδεολογία για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση».

Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για τις αλληλέγγυες θέσεις του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα που διεξάγει ο συριακός λαός κατά της λυσσαλέας επίθεσης των ιμπεριαλιστικών κέντρων και του παγκόσμιου σιωνισμού, κατά της πατρίδας μας, της Συρίας, με στήριγμα τις τρομοκρατικές αντιδραστικές σκοταδιστικές δυνάμεις και τα καθεστώτα - μαριονέτες».

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

«Σας μεταφέρουμε θερμές ευχές για την επιτυχία του Συνεδρίου σας. Επίσης, εμείς θέλουμε το ΚΚΕ να ενισχύσει παραπέρα τη δική του διακριτή ταξική θέση στη χώρα του και στο διεθνές εργατικό κίνημα, προς όφελος της κοινής πάλης ενάντια στο βάναυσο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα».

Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας

«Πιστεύουμε ότι το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, ως ενός σημαντικού μέλους του παγκόσμιου κομμουνιστικού και προοδευτικού κινήματος, θα συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια με όλες του τις δυνάμεις. Δύο φορές πιο σημαντική είναι αυτή η προσπάθεια στην παραμονή της 100ής επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης».

Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

«Εξ ονόματος του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος εκφράζουμε την αναγνώρισή μας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επειδή παλεύει με συνέπεια για την υπόθεση της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δείχνει το παράδειγμα σε όλο το κομμουνιστικό κίνημα του πώς οργανώνεται η πάλη με τις μάζες, με τα σωματεία, πώς πείθεται η νεολαία, πώς συνδέεται η πάλη μέσα στο Κοινοβούλιο με την εξωκοινοβουλευτική πάλη, πώς γίνεται διαφώτιση και επαναστατική διαπαιδαγώγηση των μαζών. Το ΚΚΕ εμπλούτισε και εμπλουτίζει τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρώπης και του κόσμου με την ανεκτίμητη εμπειρία της πάλης στις σύγχρονες συνθήκες».

Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα του Λάος

«Ευχόμαστε την παραπέρα ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων και παραδοσιακής συνεργασίας ανάμεσα στο Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα του Λάος και στο ΚΚΕ, για τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο λαών μας, για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία, για την ανάπτυξη στην περιοχή και στον κόσμο».

Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν

«Λόγω της θέσης αρχής των κομμουνιστών, το Κόμμα ήταν, είναι και θα είναι στην πρωτοπορία του εργαζόμενου λαού και γι' αυτό η πάλη που διεξάγει ακούραστα το ΚΚΕ θα ολοκληρωθεί οπωσδήποτε με νίκη!».

Επαναστατικό Κόμμα - Κομμουνιστές (Γαλλία)

«Η σημασία του περιεχομένου των θέσεων σχετικά με την κατάσταση στη χώρα σας και στον κόσμο αναδεικνύει την ανάγκη για τους επαναστάτες να κατανοήσουν με ακρίβεια τη ρευστή και μεταβαλλόμενη κατάσταση στο πλαίσιο της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης του καπιταλισμού και την όξυνση των αντιθέσεων μέσα στον ιμπεριαλισμό. Αποδεικνύει ότι η οργανωτική δουλειά και η μορφωτική δουλειά είναι απολύτως αναγκαίες σε αυτό το πλαίσιο.

Θα παρακολουθήσουμε τη δουλειά σας με πολλή προσοχή. Εκτιμάμε τις πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στα δυο μας κόμματα και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Συνέδριό σας».

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

«Το ΚΚΕ με συνέπεια δουλεύει για να ανασυγκροτηθεί το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα μετά το αντεπαναστατικό κύμα που ανέτρεψε τη Σοβιετική Ενωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες στην Ανατολική Ευρώπη.

Η αγωνιστική στάση του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος είναι έμπνευση για τους κομμουνιστές και άλλους που παλεύουν στην Ευρώπη ενάντια στην ΕΕ. Σήμερα το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή της αντεπίθεσης ενάντια στο καθεστώς λιτότητας που ο γαλλογερμανικός ιμπεριαλισμός έχει επιβάλει σε όλη την ΕΕ».

Κομμουνιστικό Κόμμα Μπανγκλαντές

«Ελπίζουμε πως το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει με επιτυχία το διεθνές του καθήκον, να παλέψει ενάντια στη νεοφιλελεύθερη οικονομική ατζέντα, στον ιμπεριαλισμό, αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη με τους λαούς που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο και χτίζοντας αυτό που αναφέρθηκε πιο πάνω, μια ευρεία αντιιμπεριαλιστική συμμαχία».

Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)

«Ο πολιτικός ρόλος του ΚΚΕ έχει μεγάλη αξία για την περιοχή, και για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το πλαίσιο για τα ΚΚ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι πολύ δύσκολο».

Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

«Οι κομμουνιστές της Μάλτας πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα πιο δυνατό ΚΚΕ αποτελεί λύση για την εργατική τάξη, για να μπορέσει να βγει από την κρίση και τη διαχείρισή της από διάφορες αστικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με την τρόικα έχει επιβάλει τη λιτότητα και έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε ακραία φτώχεια και χαμηλούς μισθούς».

Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

«Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας δεχτείτε τους αλληλέγγυους χαιρετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Ευχόμαστε οι συζητήσεις και οι αναλύσεις που θα γίνουν σε αυτό το σημαντικό γεγονός να έχουν ως αποτέλεσμα το δυνάμωμα της δράσης του ΚΚΕ στο σύνθετο εθνικό, περιφερειακό και διεθνές σκηνικό που υπάρχει σήμερα».

Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής

«Θεωρούμε ότι είναι πολύ έγκυρη η εκτίμηση που υπάρχει στις Θέσεις σας για τις εξελίξεις, τόσο όσον αφορά την οικονομία, όσο και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται η εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, καθώς επίσης και την αναδιαμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια».

Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου (Βαλονία - Βρυξέλλες)

«Αντιμέτωποι με προκλήσεις οι Ελληνες εργαζόμενοι παλεύουν θαρραλέα με το Κόμμα σας στο πλευρό τους και τη μακρά του παράδοση στους αγώνες. Με αυτή την έννοια δεν αμφιβάλλουμε ότι στο Συνέδριό σας θα αναλυθούν τα βασικά επίκαιρα θέματα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αγώνες σας θα έχουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη».

Κομμουνιστικό Κόμμα της Σουαζιλάνδης

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης είναι μια μικρή οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2011, αλλά έχει καταφέρει να εργαστεί με συνέπεια και μεθοδικότητα μεταξύ των εργατών και των φτωχών. Είμαστε εν μέρει σε εξορία στη Νότια Αφρική και το Λεσότο, καθώς οι ηγέτες μας απειλούνται με σύλληψη και κράτηση εάν εισέλθουν στη Σουαζιλάνδη».

Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία

«Στις συνθήκες της διεθνούς κατάστασης το ΚΚΕ υπερασπίζεται τον σοσιαλιστικό δρόμο, πράγμα που εμπνέει τους λαούς του κόσμου, οι οποίοι παλεύουν για τη δημιουργία μιας ελεύθερης από την εκμετάλλευση κοινωνίας.

Το κόμμα σας αποτελεί ισχυρό στήριγμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος».

Κόμμα της Εργασίας Αυστρίας

«Το κόμμα μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τους αγώνες του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα. Παρέμεινε στο πλευρό του, όταν κάποια άλλα κόμματα και δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο έσπερναν αυταπάτες και το εγκαλούσαν για την απόρριψη κάθε συνεργασίας με τις οπορτουνιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε συμμετοχής του σε αστικές κυβερνήσεις. Η δικαίωση της πολιτικής του ΚΚΕ στην πράξη αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλον τον κόσμο».

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

«Η διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ του ΚΚΕ και του ΤΚΡ, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας και στην παγκόσμια επαναστατική διαδικασία, απέκτησε καινούριο ρυθμό ιδιαίτερα μετά το 1990. Αυτό εξασφαλίστηκε από την πάλη του ΚΚΕ και του ΤΚΡ, αρχικά αυτοτελώς το ένα από το άλλο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ενάντια στη διάλυση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, για το χαρακτηρισμό της σοσιαλιστικής επανάστασης ως έγκυρου και άμεσου ζητήματος, καθώς και για τη σημασία που απέδωσαν στο προλεταριάτο ως την πρωτοπόρα δύναμη για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Σε αυτή την περίοδο η παρέμβαση του ΚΚΕ στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα στην κατεύθυνση των μαρξιστικών - λενινιστικών αρχών καθώς και η επιθυμία του να συσπειρώσει τα Κομμουνιστικά Κόμματα ήταν εξελίξεις κρίσιμης σημασίας.

Μπορούμε να επισημάνουμε ακόμη ότι η στρατηγική συνεργασία των δύο κομμάτων, που σταθερά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, έχει ιδιαίτερη σημασία από δύο απόψεις.

Πρώτα από όλα, γνωρίζουμε τη ζωτική σημασία που έχει για τις δύο χώρες μας η πίστη στην εγκυρότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης και η συνεργασία για την προετοιμασία, την πραγματοποίησή της, την προστασία και την ανάπτυξή της.

Για να δώσουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα, όταν το ΤΚΡ έπεσε θύμα επίθεσης οπορτουνιστικών δυνάμεων το 2014, η στήριξη του ΚΚΕ, ενός κόμματος που είχε την εμπειρία να αντιμετωπίσει τέτοιες επιθέσεις, ενίσχυσε βαθιά το ηθικό των κομμουνιστών στην Τουρκία».

Κόμμα των Κομμουνιστών ΗΠΑ

«Από το άξιο κομμουνιστικό παράδειγμά σας έχουμε μάθει να γινόμαστε καλύτεροι αγωνιστές στη χώρα της πρώτης ιμπεριαλιστικής δύναμης. Το παράδειγμα που μας δίνουν οι πρωτοπόροι σύντροφοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μάς εμπνέει, αλλά και μας φωτίζει το δρόμο προς το σοσιαλισμό.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα ήταν λάθος στρατηγικά να δοθεί στήριξη σε οποιονδήποτε υποψήφιο των αστικών κόμματων. Οσο ο Τραμπ είναι ρατσιστής και πολεμοκάπηλος, τόσο είναι και η Κλίντον. Αν και ένα μεγάλο μέρος της αντιδραστικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας AFL-CIO στήριξε την Κλίντον και τώρα ικετεύει τον Τραμπ, εμείς οικοδομούμε ανεξάρτητες εκλογικές μορφές πάλης. Γνωρίζουμε ότι η εργατική τάξη σέβεται πολιτικά μόνο εκείνα τα κόμματα που λένε την αλήθεια! Η απόφαση του ΚΚΕ να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ολόσωστη. Το ΚΚΕ στάθηκε όρθιο μέσα από τη στάση αρχών και τη συνεπή πάλη ενάντια στους συμβιβασμένους και αποτελεί φάρο για όλα τα ΚΚ που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις στις χώρες τους. Εμείς στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, δεν δελεαστήκαμε. Κρατήσαμε τις θέσεις μας και δουλεύουμε για ανεξαρτησία από το δικομματικό παιχνίδι».

Κόμμα Τουντέχ, Ιράν

«Το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν έχει επίγνωση και θαυμάζει την τεράστια συμβολή που το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει προσφέρει στον αγώνα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, ιδιαίτερα μετά την κυριαρχία της αντεπανάστασης στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Εχουμε απεριόριστο σεβασμό στη διεθνιστική στάση του κόμματός σας και στο θαρραλέο αγώνα σας ενάντια στις καπιταλιστικές και αντιδραστικές δυνάμεις στην Ελλάδα, για την πορεία σας προς το σοσιαλισμό».

Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

«Οι Θέσεις για το 20ό Συνέδριο αποτελούν εφαλτήριο για την ενίσχυση του ΚΚΕ, την οικοδόμηση και την ισχυροποίηση των Οργανώσεων Βάσης του Κόμματος, καθώς και την επέκταση της εμβέλειας και της επιρροής του Κόμματος στα πλαίσια της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας προς μια αντικαπιταλιστική και αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και για την εργατική εξουσία».

Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

«Το ΚΚ Νορβηγίας θαυμάζει τη σημαντική δουλειά του ΚΚΕ για την εργατική τάξη και το λαό στην Ελλάδα, για τη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, για την "Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία". Εκτιμάμε πολύ τις θεωρητικές επεξεργασίες του 19ου Συνεδρίου.

Εκτιμάμε επίσης το γεγονός ότι σταθερά ενημερώνετε και συζητάτε με τα ΚΚ για σημαντικά θέματα γύρω από την προοπτική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος».

Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ πάντοτε εκτιμάει και είναι ευγνώμον για την υποστήριξη που οι Ελληνες κομμουνιστές δώσανε στο βιετναμέζικο λαό, στους αγώνες μας για εθνική απελευθέρωση και ενοποίηση καθώς και στη σημερινή μας πάλη για ανανέωση, εθνική ανοικοδόμηση και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας».

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του ΚΚΕ στο 18ο, 19ο και τώρα στο 20ό Συνέδριο, από τα συμπεράσματα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, την κριτική στη συνύπαρξη εμπορευματικών σχέσεων στο σοσιαλισμό ως αντικειμενική βάση της αντεπανάστασης, την κριτική στους εθνικούς δρόμους, τη διαμόρφωση του νέου Προγράμματος και τη σαφή στρατηγική προς την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, το σχεδιασμό της οικονομίας και πώς αυτό γίνεται πυξίδα για την πάλη των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Εκτιμάμε ιδιαίτερα τη συνεπή πάλη του ΚΚΕ ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα σε οποιαδήποτε έκφανσή του: Συντηρητική, φιλελεύθερη, σοσιαλδημοκρατική ή με το νέο μανδύα που παίρνει, με σχήματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία επιδιώκουν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης της οικονομίας για να διατηρηθεί η ταξική δικτατορία των καπιταλιστών, ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η στάση αρχών του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, που τόσες συγχύσεις προκαλεί διεθνώς, εμπλουτίζει την πάλη των κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο, θέτοντας το δίλημμα της ένταξής τους στην προοδευτική ή "αριστερή" διαχείριση, ή της διατήρησης της πολιτικής τους ανεξαρτησίας, ένα δίλημμα που τίθεται ιστορικά μπροστά στο εργατικό κίνημα ανάμεσα στη μεταρρύθμιση και την επανάσταση.

Επίσης, το ΚΚΕ εκπληρώνει, χωρίς υπεκφυγές, τα καθήκοντα που απορρέουν από τη συνέπειά του στη μαρξιστική - λενινιστική αρχή του προλεταριακού διεθνισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών των ΔΣΚΕΚ, παλεύοντας αδιάκοπα για την ιδεολογική και οργανωτική ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος».

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

«Ευχαριστούμε το ΚΚΕ για την πολιτική και ιδεολογική στήριξη, μια πολύ σημαντική έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Ευχόμαστε και είμαστε πεπεισμένοι ότι το ΚΚΕ θα βρει περισσότερους και νέους τρόπους να οργανώσει και να συσπειρώσει μεγαλύτερα τμήματα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα».

Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα της Γαλλίας

«Το Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα της Γαλλίας παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τη δραστηριότητα του κόμματός σας. Η πείρα σας από τη μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό, που διαπερνά ολόκληρη την ιστορία σας, μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, όπως και οι αναλύσεις που ξεκινήσατε σχετικά με την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, την ήττα του σοσιαλισμού».

Κομμουνιστικό Κόμμα Πουέρτο Ρίκο

«Ως μέρος της στρατηγικής τους για να ενισχύσουν το ιμπεριαλιστικό μπλοκ στην ήπειρο, την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οικονομικές ολιγαρχίες της ηπείρου έσπευσαν να ολοκληρώσουν τη λεηλασία όλων των κατακτήσεων που απέσπασε η εργατική τάξη από την αστική τάξη, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις υπηρεσίες Υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκ μέρους του ΚΚ Πουέρτο Ρίκο ευχόμαστε επιτυχία στις εργασίες σας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εδραιώνουμε τις κατακτήσεις που πέτυχαν οι λαοί μας, που όσο ταπεινές κι αν είναι, θα μας φέρνουν πιο κοντά στην πραγματική χειραφέτησή μας».

Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

«Στην παρούσα φάση πολλά (λεγόμενα) Κομμουνιστικά Κόμματα βρίσκονται σε ανοιχτή και συγκαλυμμένη διατεταγμένη υπηρεσία του καπιταλισμού, δημιουργώντας απατηλές πολιτικές έννοιες όπως ο δημοκρατικός σοσιαλισμός και ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα. Το ΚΚ Πακιστάν πιστεύει ότι ο μόνος επιστημονικός τρόπος για να εξαφανιστεί ο καπιταλισμός εκφράζεται μέσω του μαρξισμού - λενινισμού. Υπάρχει μόνο μία διέξοδος και αυτή είναι η σοσιαλιστική επανάσταση με λαϊκή εξέγερση. Το Κόμμα σας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ριζοσπαστικό προσανατολισμό του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Οι τοποθετήσεις του και τα ντοκουμέντα του αποτελούν πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης για το διεθνές ριζοσπαστικό κομμουνιστικό κίνημα».

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα - για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό (Φινλανδία)

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών - για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό (Φινλανδία) συγχαίρει τα μέλη του κόμματός σας και τους ανθρώπους της εργατικής τάξης για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ. Είμαστε σίγουροι ότι το Συνέδριό σας θα έχει επιτυχία στη συζήτηση και ανάπτυξη των θέσεων του κόμματός σας στον πρακτικό εξοπλισμό του αγώνα σας ενάντια στον καπιταλισμό, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού στη χώρα σας».

Κομμουνιστική Ομάδα SHISO - UNDO Ιαπωνία

«Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο καθήκον ανασύνταξης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, όπου το κόμμα σας δίνει όλες του τις δυνάμεις, και έχουμε μάθει πολλά από τις δράσεις αυτές. Ο αγώνας ανάμεσα στην επαναστατική κομμουνιστική κοσμοθεωρία και το ρεφορμισμό, τον οπορτουνισμό συνεχίζεται ακόμα στις γραμμές του. Συνεχίζεται η σύγκρουση ανάμεσα στη γραμμή της «αντίστασης - ρήξης» και της γραμμής της «προσαρμογής - ενσωμάτωσης» στο ιμπεριαλιστικό σύστημα".

Η μάχη για ανασύνταξη των επαναστατικών δυνάμεων, όπως τεκμηριώνεται στις Θέσεις, έχει οριστεί ως το βασικό καθήκον για τα τελευταία 18 χρόνια και από την ίδρυση της Ομάδας μας, αφού έχουμε κάνει προσπάθειες για να το ξεπεράσουμε και να σημειώσουμε πρόοδο. Ο ρεφορμισμός και ο οπορτουνισμός, που έλκονται από την πολιτική της "προσαρμογής - ενσωμάτωσης" και υπάρχουν ως εναλλακτικές δυνάμεις για την αστική κυριαρχία, δρουν ακόμα στην Ευρώπη και την Ιαπωνία ως ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ