Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξαγγελίες πίσω και από τις άμεσες ανάγκες

Αλλα 10 δισ. δραχμές από εθνικούς πόρους, στο πρόγραμμα Σχολικής Στέγης 2001-2006 για το Νομό Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Παιδείας, Φ. Πετσάλνικος, μετά από σύσκεψη που είχε χτες το πρωί με το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κ. Παπαδόπουλο, και το γγ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Β. Βαλασόπουλο. Ετσι, θα διατεθούν συνολικά 70 δισ. δραχμές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης μέσα στην 5ετία. Ποσό που και πάλι δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, όπως αυτές έχουν εκτιμηθεί από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε σύσκεψη που είχε γίνει πρόσφατα τονίστηκε με έμφαση πως απαιτείται ετήσια χρηματοδότηση ύψους 20 δισ. για τα επόμενα 5 χρόνια, δηλαδή συνολικά 100 δισ. δραχμές, για να αντιμετωπιστεί το εκρηκτικό πρόβλημα ελλείψεων σχολικής στέγης σε όλο το νομό και για να καταστεί δυνατή η λειτουργία όλων των σχολείων σε πρωινό κύκλο.

Τα περισσότερα από τα 10 δισ. δραχμές θα διατεθούν για την απαλλοτρίωση των χαρακτηρισμένων οικοπέδων που κινδυνεύουν να χαθούν. «Με τα 10 δισ. λύνεται το πρόβλημα της εξασφάλισης των οικοπέδων, μετά βλέπουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Παπαδόπουλος. Επιβεβαιώνοντας πως και με την επιπλέον χρηματοδότηση - ο νομάρχης ζήτησε να διατεθεί ολόκληρη μέσα στην τριετία - δε θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σχολικής στέγης.

Εκτίμηση που ενισχύεται και από έρευνα της Β΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, στα όρια ευθύνης της οποίας οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί και αποκαλύπτουν τη νέα μεγάλη κοροϊδία του υπουργείου Παιδείας. Με βάση την έρευνα, λείπουν 35 διδακτήρια και 425 αίθουσες διδασκαλίας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε δικά τους διδακτήρια και σε πρωινό κύκλο όλα τα σχολεία. Το πρόγραμμα των ΥΠΕΠΘ, ΟΣΚ ΑΕ και Νομαρχίας προβλέπει μέχρι το 2006 να παραδοθούν 15 διδακτήρια με 180 αίθουσες διδασκαλίας.

Στο μεταξύ, παρά τις «απλόχερες» χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΠΘ, οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια βδομάδα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δεν έχουν πάρει ούτε μια δραχμή για τις επισκευές και τις συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων. Το επιβεβαίωσε και ο Φ. Πετσάλνικος, δηλώνοντας: «Τα κονδύλια μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών από όπου και θα διατεθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Για τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης θα διατεθούν 862 εκατ. δραχμές. Εξάλλου, σε προκατασκευασμένα κτίρια θα στεγαστούν και φέτος 12 δημοτικά και 17 γυμνάσια και λύκεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ