Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Μέτωπο στο σκοταδισμό για τα πραγματικά προβλήματα

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Αγρίνιο

Εφ' όλης της ύλης ήταν η ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, Σπύρου Στριφτάρη, το περασμένο Σάββατο, στο Δημοτικό Πάρκο του Αγρινίου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι κεντρικές εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αιτωλοακαρνανία. Ο Σπ. Στριφτάρης αναφέρθηκε στα δικαιώματα της νέας γενιάς που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης της άρχουσας τάξης, στην ιμπεριαλιστική επίθεση στα Βαλκάνια και το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και στο επίκαιρο θέμα των ταυτοτήτων, το οποίο χαρακτήρισε στημένο παιχνίδι, «καθ' υπαγόρευση κυβέρνησης και των ΣΥΝ αυτή από τη μια, και ηγεσίας της εκκλησίας και της ΝΔ από την άλλη».

«Το παιχνίδι με τις ταυτότητες δεν το βλέπουμε πρώτη φορά», τόνισε ο Σπ. Στριφτάρης κι εξήγησε ότι «το ξαναζήσαμε το 1993, μόνο που τότε δεν πήρε τόση έκταση γιατί φαίνεται δεν πωλούσε. Η μόνη διαφορά είναι ότι τότε με την εκκλησία ήταν το ΠΑΣΟΚ και κόντρα η ΝΔ».

Και για του λόγου το αληθές παρέθεσε ένα απόσπασμα από την ομιλία του σημερινού προέδρου της Βουλής, τότε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κακλαμάνη, που το 1993 έλεγε «όχι ο ελληνικός λαός, αλλά κάποιοι ξένοι δημιουργούν ζήτημα σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες των Ελλήνων. Το τονίζω, είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας αυτής της κυβέρνησης: καθημερινά καταστρατηγεί το Σύνταγμα, καθημερινά παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων, και εδώ δείχνει αυτήν την υπέρμετρη ευαισθησία.


Εχουμε λόγους, πραγματικά εθνικούς λόγους που συνδέονται με την παράδοση, με την εθνική μας παράδοση με την οποία συνδέεται άρρηκτα η Ορθοδοξία. Εχουμε λόγους να μην ενδώσουμε σ' αυτές τις αξιώσεις, κύριε υπουργέ, πολύ περισσότερο όταν η χώρα μας διακρίνεται για το σεβασμό αυτών των ελαχίστων θρησκευτικών μειονοτήτων. Σε καμιά περίπτωση και στις πιο σκληρές στιγμές του εμφυλίου πολέμου στη χώρα μας, δεν εθίγη ουδεπελάχιστον θρησκευτική μειονότης, και στις οξύτατες αντιπαραθέσεις στη χώρα μας ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε αυτό το στοιχείο. Γι' αυτό και δε συμφωνώ με την άποψη που διατύπωσε πιο πριν ο κύριος συνάδελφος ότι μόνο οι Ελληνες Ορθόδοξοι το θρήσκευμα μετέχουν των παραδόσεων και υπηρετούν την πατρίδα και οι Ελληνες πολίτες είναι- όπως οι πολίτες οι καθολικοί το θρήσκευμα των Κυκλάδων- λιγότερο Ελληνες από μας τους άλλους; Οχι ασφαλώς».

Κι αναρωτήθηκε ο Σπ. Στριφτάρης πότε το ΠΑΣΟΚ έλεγε την αλήθεια στο λαό; «Να γιατί σας λέμε να γυρίσετε την πλάτη στη σκοταδιστική οπισθοδρόμηση της κυβέρνησης και της ηγεσίας της εκκλησίας», τόνισε και συνέχισε: «να γιατί απαιτείται εδώ και τώρα ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας μ' ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό όμως, που είναι ένα θετικό βήμα, ούτε η ηγεσία της εκκλησίας το κάνει, ούτε η κυβέρνηση φυσικά».

Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους νέους αναφέρθηκε στην έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τονίζοντας: «δε θα ανακοινωθεί όμως πόσοι ξεκίνησαν για την πρώτη Λυκείου πριν τρία χρόνια και πόσοι φθάσανε στις πανελλαδικές εξετάσεις της τρίτης Λυκείου. Δε θα ανακοινωθούν πόσα πλήρωσαν οι γονείς στα φροντιστήρια, ούτε πόσα παιδιά εργατικών και αγροτικών οικογενειών πέρασαν στις σχολές με "υψηλή ζήτηση" όπως λέγεται. Αυτά δε θα ειπωθούν επίσημα από την κυβέρνηση ποτέ».

Μίλησε ακόμα για την υποβάθμιση των ΑΕΙ, των ΤΕΙ, αλλά και του Λυκείου και κάλεσε «τους μαθητές, τους γονιούς, τους εκπαιδευτικούς, όλο το λαό να παλέψει για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, που θα προετοιμάζει τους νέους και τις νέες να αντιμετωπίσουν τη ζωή και όχι μια θέση μόνο στα ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επερχόμενες Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, και προέτρεψε να αποτελέσει αυτό το γεγονός «ένα νέο ξεκίνημα για την ανάδειξη, προβολή και διεκδίκηση του λαού μας λύσεων στα προβλήματα του δημιούργησαν και στην ΤΑ οι εκπρόσωποι του δικομματισμού. Ξεκινήστε τώρα τη δουλιά για τη συσπείρωση δυνάμεων για να μπει φραγμός στον κατήφορο», είπε και πρόσθεσε: «Ο τόπος έχει ανάγκη από λαϊκούς άρχοντες που θα εναντιώνονται όχι μόνο στη συγκεκριμένη πολιτική για την ΤΑ, αλλά θα παλεύουν και συσπειρώνουν το λαό, τους δημότες, ενάντια στο σύνολο μιας πολιτικής που κάνει τους φτωχούς δημότες φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Δήμαρχοι και νομάρχες που θα μπουν μπροστά για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, για τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, θα συνεγείρουν και συσπειρώσουν τους αγρότες μας ενάντια στην καταστροφική αγροτική πολιτική». Και κάλεσε χαρακτηριστικά: «Ας δουλέψουμε για την ανάπτυξη των αγώνων και εκεί θα βρεθούνε και ικανοί για δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι - δήμαρχοι και νομάρχες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ανοίξει η συζήτηση γύρω από το διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους (2001-09-01 00:00:00.0)
Χειραγώγηση... με ιερό σκοπό (2000-06-07 00:00:00.0)
Φουντώνει πάλι το θέμα με τις ταυτότητες (2000-05-24 00:00:00.0)
Κυβερνητικοί φαρισαϊσμοί (2000-05-18 00:00:00.0)
Ο σκοταδισμός της παπαδοκρατίας... (2000-05-17 00:00:00.0)
Η κάλπη να βγάλει μήνυμα καταδίκης (1999-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ