Τρίτη 28 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΛΙΝΥΑΕ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην απληρωσιά και την απαξίωση

Απαράδεκτη η στάση του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο οποίος αρνήθηκε την παρουσία εκλεγμένου με τη ΔΑΣ μέλους της ΕΕ της ΓΣΕΕ, στη συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων του Ινστιτούτου

Με καθολική συμμετοχή στη χτεσινή στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) έδωσαν απάντηση στο γεγονός πως με ευθύνη της κυβέρνησης και των ιδρυτικών φορέων του ινστιτούτου (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) παραμένουν σχεδόν πέντε μήνες απλήρωτοι, ενώ συνεχίζεται η απαξίωση του έργου που πρέπει να παρέχει στους εργαζόμενους για την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο.

Στο πλαίσιο της χτεσινής στάσης εργασίας οι εργαζόμενοι του ΕΛΙΝΥΑΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΓΣΕΕ, ενώ συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους με νέα στάση εργασίας (από τις 13.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου) και παράσταση διαμαρτυρίας στον ΣΕΒ.

Στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη ΓΣΕΕ, παραβρέθηκε η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν το Συνδικάτο Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ και το Σωματείο Εργαζομένων στην «Ιντρακόμ».

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, στην οποία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ, Α. Κομίνης.

Ο Γ. Παναγόπουλος επιχείρησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, παραπέμποντας στην κυβέρνηση και στους εργοδοτικούς φορείς. Εξίσου χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι δεν επέτρεψε να παραβρεθεί στη συνάντηση η Γ. Ταβουλάρη, αν και είναι μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, εκλεγμένη με τη ΔΑΣ.

Ενοχλούνται γιατί έχουν ευθύνη

Για την παρεμπόδιση αυτή, το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει:

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση του προέδρου της ΓΣΕΕ, που, παρόντος του προέδρου του ΕΛΙΝΥΑΕ, αρνήθηκε την παρουσία του εκλεγμένου με τη ΔΑΣ μέλους της ΕΕ της ΓΣΕΕ στη σημερινή συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι του ΕΛΙΝΥΑΕ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα εδώ και πέντε μήνες οφειλόμενα δεδουλευμένα τους.

Προφανώς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ, στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, αντίστοιχα, ενοχλούνται από την παρουσία του ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη στήριξή του στους εργαζόμενους του Ινστιτούτου και στον αγώνα τους για την εξόφληση των δεδουλευμένων και την προστασία των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο.

Ενοχλούνται γιατί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που οι ίδιοι εκφράζουν, έχει ευθύνη, μαζί με τους υπόλοιπους ιδρυτικούς φορείς του ΕΛΙΝΥΑΕ, που δεν είναι άλλοι από τις οργανώσεις της μεγαλοεργοδοσίας (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), τόσο για την απληρωσιά των εργαζομένων, όσο και για τη μη διασφάλιση του ουσιαστικού ρόλου του Ινστιτούτου στην προστασία των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο.

Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ταγμένη στους στρατηγικούς στόχους "ανάπτυξης" των μεγαλοεπιχειρηματιών που έχουν θεό τους το κέρδος, υπονομεύει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς καθώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ΕΛΙΝΥΑΕ.

Αυτός ο συνδικαλισμός της ενσωμάτωσης μαζί με εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ, που επιδεινώνουν καθημερινά τις συνθήκες δουλειάς και ζωής των εργαζομένων, πρέπει να βρουν απέναντί τους το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους».

  • Για τα προβλήματα των εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ και την υποβάθμιση του έργου του βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ