Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Επιβεβαιώνει την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για το μοίρασμα της ενεργειακής «λείας»

Στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπου εστίασε με τον Αμερικανό ομόλογό του στην παραπέρα εμβάθυνση της ήδη στενής στρατιωτικής συνεργασίας, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επιβεβαίωσε χτες την πρεμούρα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και της ελληνικής αστικής τάξης γενικότερα, για βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας και προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων που προσδοκούν επενδυτικές ευκαιρίες και κέρδη από την ανάδειξή της σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», είπε ότι «με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ιδίως με τα Ενεργειακά η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο του κόσμου (...) έχουμε ανοίξει από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης το θέμα των κοιτασμάτων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Στην περιοχή της Μεσογείου έχουμε μία κατάσταση όπου πλέον η παραγωγή του φυσικού αερίου στο Ισραήλ και στην Κύπρο και η στενή συνεργασία με την Αίγυπτο οδηγούν ουσιαστικά στη δημιουργία νέων ενεργειακών δρόμων και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο».

Σκιαγραφώντας, εξάλλου, τον πιο ενεργό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η ντόπια αστική τάξη με τις Ενοπλες Δυνάμεις, στην Ανατολική Μεσόγειο, για την «ασφάλεια» των μπίζνες του κεφαλαίου, είπε για τις πρόσφατες συζητήσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του: «Στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή που έχουμε την αρμοδιότητα. (...) Προχωράει η ενδυνάμωση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας που αυτό οδηγεί και στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αναφέρθηκε επιπλέον στους διάφορους «άξονες» που επιχειρεί να στήσει η αστική τάξη της Ελλάδας με άλλα κεφάλαια της περιοχής, κάνοντας λόγο για το ότι «πλέον προχωράμε σε μία καινούργια πολιτική, η οποία θα αφορά και την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά και την Ενέργεια. Αυτό θα έχει ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και στην οικονομία».

Σε σχέση με τους ανταγωνισμούς με την Τουρκία για τους δρόμους μεταφοράς του φυσικού αερίου, «διαφήμισε» τα ανταγωνιστικά σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης και πρόσθεσε πως «αυτά» «έχουν σχέση και με τη θέση της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι μια χώρα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από μια "ανώμαλη" κατάσταση», μιλώντας για «απομόνωση της Τουρκίας από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία».

Ταυτόχρονα, διεκδικώντας εύσημα από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι χωρίς σημαντικό βάρος οι δηλώσεις οι οποίες έγιναν στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Τραμπ, από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, από τον υπουργό Αμυνας, αλλά και από άλλους αξιωματούχους αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίες οι συνομιλίες που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ».

Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει και την «προτίμηση» τμημάτων της αστικής τάξης προς τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «μόνο η Αμερική μπορεί να μας βοηθήσει» διότι «στην Ευρώπη υπάρχουν δυνάμεις, ιδίως από την πλευρά του βορρά, καθοδηγούμενες από τον κ. Σόιμπλε, οι οποίες επιτίθενται σφόδρα κατά της χώρας» και φτάνοντας στο σημείο να επικαλεστεί ότι «σε δύσκολες στιγμές, αυτοί που μας βοήθησαν δεν ήταν οι Ευρωπαίοι. Το σχέδιο Μάρσαλ που έγινε με το δόγμα Τρούμαν ήταν μία βοήθεια προς την Ελλάδα, που δεν είχε ούτε μνημόνια, ούτε τοκογλυφικά επιτόκια»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ