Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Καθησυχάζει την αστική τάξη, παραμυθιάζει το λαό

Να καθησυχάσει το εγχώριο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση πασχίζει και θα κλείσει την «αξιολόγηση», εξασφαλίζοντάς του ευνοϊκότερους όρους για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του και, ταυτόχρονα, να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες στο λαό ότι η αντιλαϊκή συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά δεν θα τον επιβαρύνει με νέα μέτρα γιατί τάχα η κυβέρνηση δίνει «μάχη» για τα λαϊκά συμφέροντα ενάντια στο «κακό» ΔΝΤ και μαζί με την «καλή» ΕΕ, επιχείρησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατανοεί «απόλυτα την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων» στο κεφάλαιο, αλλά συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωσή τους, χρεώνοντας στο ΔΝΤ την ευθύνη της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων, ζητώντας «να υποχωρήσει σε μια σειρά από παράλογες απαιτήσεις που κάνει και να πάρει επιτέλους μια απόφαση, από την οποία ξέρετε ότι εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας», θέτοντας ως ορόσημο την εαρινή συνάντηση του ΔΣ του ΔΝΤ, «όπου (...) ευελπιστούμε ότι θα ληφθεί η απόφαση του ΔΝΤ - σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα».

Ταυτόχρονα, δίχως να τον κατονομάσει, χρέωσε στον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, «αναπαραγωγή κινδυνολογικών σεναρίων» για την πορεία της οικονομίας «καθ' υπέρβαση του θεσμικού του ρόλου», καλώντας τον να απαντήσει μεταξύ άλλων στο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην «αναπτυξιακή προοπτική» της ελληνικής οικονομίας αν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, σε μια έμμεση παραδοχή ότι τα σκληρά παζάρια γίνονται για την «αναπτυξιακή προοπτική» του εγχώριου κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο δε του ανταγωνισμού τους ενώπιον του κεφαλαίου, κάλεσε τη ΝΔ να πει αν προτίθεται να καταργήσει τα μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι, «βλέποντας πως οδεύουμε στην εξεύρεση κοινού τόπου με τους θεσμούς, έχει ξεπεράσει κάθε όριο καταστροφολογίας στην προσπάθεια να προκαλέσει αποσταθεροποίηση».

Ο Δ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί απ' τους βουλευτές της συμπολίτευσης ως συμφωνία που θα βγάλει τη χώρα απ' την κρίση και αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια εκλογών ή δημοψηφίσματος.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας προσπάθεια να παρουσιάσει τις «μάχες» που η κυβέρνηση δίνει για λογαριασμό του κεφαλαίου ως «μάχες» για τα λαϊκά συμφέροντα, δεν δίστασε να φέρει στα μέτρα των αναγκών της κυβερνητικής προπαγάνδας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη για τα 60 χρόνια της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι χάρη στις προσπάθειες του πρωθυπουργού «διατηρήθηκε, παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών, η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη» και καταλήγοντας στον έωλο ισχυρισμό ότι «η ευρεία στήριξη στις θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός είναι κομβικής σημασίας αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με στόχο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας»!

Αυτά, όταν μια σειρά από δηλώσεις, όπως του Ζ. Κ. Γιούνκερ, υπενθύμιζαν στον Αλ. Τσίπρα τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, επιβεβαιώνοντας το ενιαίο της αντεργατικής επίθεσης, ενώ και στη Διακήρυξη της Ρώμης αυτό που αποτυπώνεται είναι η δίχως τέλος επίθεση στα δικαιώματα των λαών, αλλά και η ενίσχυση των μηχανισμών του «κοινωνικού εταιρισμού» (αυτό άλλωστε αφορά και η πρεμούρα για τις «συλλογικές διαπραγματεύσεις») για να θωρακιστεί η κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ