Σάββατο 1 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Απήργησαν για το δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά με δικαιώματα

Ενάντια στο άθλιο καθεστώς των συμβάσεων έργου, τους μισθούς - ψίχουλα και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή τους

Από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια πορεία μέχρι τη Βουλή έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δημόσιων σχολείων, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο άθλιο καθεστώς των συμβάσεων έργου, στους μισθούς - ψίχουλα και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή τους.

Περίπου 9.000 εργαζόμενοι πανελλαδικά δουλεύουν με συμβάσεις ανάθεσης έργου στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων της χώρας. Οι συμβάσεις τους έχουν δεκάμηνη διάρκεια, ξεκινούν και τελειώνουν μαζί με την κάθε σχολική χρονιά, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εδώ και δέκα χρόνια σε ομηρία, κάτω από την απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασης και της ανεργίας. Πληρώνονται με μισθούς που κινούνται γύρω στα 300 μόλις ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις είναι απλήρωτοι από το Δεκέμβρη, αφού η καταβολή των δεδουλευμένων έχει καταντήσει να γίνεται τρεις φορές το χρόνο. Καθώς θεωρούνται «εργολάβοι του εαυτού τους», στερούνται βασικά δικαιώματα: Δεν μπορούν να αρρωστήσουν, αφού δεν έχουν αναρρωτική άδεια, δεν τους αναγνωρίζονται άδειες μητρότητας, αν και η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γυναίκες.

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, στην οποία είχε καλέσει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων, η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας και τα κλαδικά Σωματεία από την Κεντρική Μακεδονία, τη Μαγνησία και τη Λάρισα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και έφτασαν με πορεία έξω από το υπουργείο.

Με πορεία έφτασαν οι εργαζόμενοι έξω από το υπουργείο
Με πορεία έφτασαν οι εργαζόμενοι έξω από το υπουργείο
Με τα πανό και τα συνθήματά τους διαδήλωσαν το αίτημά τους για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία, για προσλήψεις εργαζομένων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της καθαριότητας των σχολείων. «Πλήρη - σταθερή εργασία, για να έχουν τα παιδιά μας καθαρά σχολεία», «Μόνιμη δουλειά ζητά η εργατιά», «Οι καθαρίστριες δεν σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και χαιρέτισε τον αγώνα τους.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για «κριτήρια» και διαχωριστικές γραμμές

Στη συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των σωματείων, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, παρέπεμψε στην ολοκλήρωση των αντιλαϊκών παζαριών της κυβέρνησης με το κουαρτέτο και το κλείσιμο της αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τις όποιες αλλαγές στο σημερινό καθεστώς. Δεν προσδιόρισε το είδος των αλλαγών, ανέφερε ωστόσο ότι «όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες», ενώ έκανε ακόμα λόγο για «κριτήρια» τα οποία πρέπει να έχουν τη συναίνεση και τη σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας.

«Μετά το νέο πακέτο μέτρων, αφού βάλουν "ταφόπλακα" στο δικαίωμα στη σταθερή και πλήρη εργασία, μας καλούν να "διαβουλευτούμε" για το πόσες εργαζόμενες θα μείνουν στη δουλειά και πόσες θα πεταχτούμε στην ανεργία», καταγγέλλουν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από κλαδικά σωματεία.

Υπογραμμίζουν ακόμα τις ευθύνες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας που έχει προτρέξει και έχει ήδη προτείνει τη συγκρότηση «ομάδας εργασίας» στην κυβέρνηση, προκειμένου να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα κριτήρια της μοριοδότησης για το ποιοι θα παραμείνουν στη δουλειά και ποιοι θα βρεθούν στην ανεργία.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν επιδιώξει συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, χωρίς τελικά να γίνουν δεκτοί από κάποιον αρμόδιο. Παράλληλα, αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν την είσοδο στο υπουργείο σε εκλεγμένους συνδικαλιστές, ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος του κλαδικού σωματείου της Λάρισας, που δέχτηκε επίθεση ενώ προσπάθησε να μπει στο υπουργείο ακολουθώντας την αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία συνδικαλιστών κατέθεσε υπόμνημα προκειμένου να μοιραστεί στα κόμματα, εκτός από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ