Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις για παραίτηση του Προέδρου Ζούμα

Υψηλόβαθμα στελέχη του ANC, της Ομοσπονδίας Συνδικάτων COSATU και το ΠΓ του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ ζητούν την άμεση παραίτησή του

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Τις ολοένα και εντονότερες πιέσεις των εταίρων του νοτιοαφρικανικού κυβερνητικού συνασπισμού που συνιστούν το «Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο» (ANC), το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ (SACP) και η Ομοσπονδία Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU) αντιμετωπίζει, όσο περνούν οι μέρες, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, μεταξύ άλλων εξαιτίας των κατηγοριών και καταγγελιών που εγείρονται σε βάρος του σχετικά με τις «σκοτεινές» δοσοληψίες που φέρεται πως έχει με την ινδικής καταγωγής οικογένεια καπιταλιστών Γκούπτα.

Χτες η COSATU κάλεσε τον πρόεδρο Ζούμα να παραιτηθεί, σημειώνοντας ότι δεν είναι πλέον «το σωστό πρόσωπο» ώστε να ηγηθεί της χώρας.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας της COSATU, Μπέκι Ντσχαλιντσάλι, μιλώντας σε εκδήλωση ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου τονίζοντας ότι «δεν είναι πλέον το κατάλληλο πρόσωπο για να ενώσει και να ηγηθεί του κινήματος, της Συμμαχίας και της χώρας».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόσα, και ο γενικός γραμματέας του ANC, Γκούεντε Μαντάσε, είχαν επίσης επικρίνει τον Πρόεδρο Ζούμα, ιδιαίτερα μετά την απόφασή του να αντικαταστήσει 11 από τους 35 υπουργούς της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων τον δημοφιλή υπουργό Οικονομικών Πράβιν Γκόρντχαν.

Επιπλέον, το Πολιτικό Γραφείο του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, συνεδριάζοντας στις 31 Μάρτη με κεντρικό θέμα την βαθιά κρίση που εξελίσσεται εδώ και καιρό στη χώρα, απέδωσε τη γενικότερη κατάσταση ρευστότητας στις «απερίσκεπτες ενέργειες» του Προέδρου Ζούμα, εκτιμώντας ότι πλήττουν «το υπό την ηγεσία του ANC κίνημα, δημοκρατικούς θεσμούς που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες και τη χώρα γενικότερα». Απαίτησε μάλιστα την άμεση παραίτηση του Προέδρου Ζούμα, εκτιμώντας πως οι εξελίξεις έχουν φτάσει πλέον σε κρίσιμο σημείο. Υπογραμμίζει ακόμα ότι ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός και η αντικατάσταση του Γκόρντχαν συνέπεσε με τις προσπάθειες ομίλου εταιρειών της οικογένειας πλουτοκρατών Γκούπτα να βάλουν στο χέρι την τράπεζα «Habib Bank» και πρόσφατες συμφωνίες ανάμεσα σε στελέχη της εταιρείας εξορύξεων (της οικογένεια Γκούπτα) «Tegeta» και στελέχη της νοτιοαφρικανικής δημόσιας εταιρείας Ενέργειας «Eskom». Σε χαρακτηριστικό σημείο η ανακοίνωση του ΠΓ του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ υπογραμμίζει: «Η χρονική στιγμή ανασχηματισμού της κυβέρνησης και η εμβάθυνση των τραπεζικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικογένεια Γκούπτα δεν είναι συμπτωματική. Για μία ακόμα φορά αποκαλύπτει μία ενοχλητική πραγματικότητα: Πώς η χώρα ολοένα και περισσότερο δεν κυβερνάται από τη Βουλή, αλλά από το συγκρότημα της οικογένειας Γκούπτα. Ολο και περισσότερο, κρίσιμες αποφάσεις του ANC δεν παίρνονται από εκλεγμένες και συλλογικές δομές στη Βουλή, αλλά στο Σάξονγουολντ».

Εντονες αποδοκιμασίες αντιμετωπίζει ο Τζ. Ζούμα και από την αντιπολιτευόμενη «Δημοκρατική Συμμαχία», που κινεί διαδικασία για ψήφο μομφής κατά του Προέδρου, και διοργανώνει διαδήλωση στο Γιοχάνεσμπουργκ την ερχόμενη Παρασκευή χρησιμοποιώντας ως αφορμή την προχτεσινοβραδινή υποβάθμιση της χρεοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον όμιλο «Standard & Poor's».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ