Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για απλήρωτους και υπό απόλυση συμβασιούχους

Την απληρωσιά και τις απολύσεις πριν ακόμα λήξουν οι συμβάσεις τους, που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες συμβασιούχοι στην καθαριότητα σε πολλούς δήμους της Ελλάδας, ανέδειξε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ζητώντας από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς τα μέτρα που θα λάβει για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος και όσες απολύσεις έγιναν να ανακληθούν. Απαίτησε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των συμβασιούχων στην καθαριότητα σε αορίστου χρόνου, να γίνουν με κρατική χρηματοδότηση όλες οι απαιτούμενες προσλήψεις και «καμία ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου».

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή απλήρωτοι και υπό απόλυση, είναι 730 εργαζόμενοι συμβασιούχοι στο δήμο Θεσσαλονίκης, συμβασιούχοι στους δήμους Ευόσμου, Δέλτα, Ωραιόκαστρου, Αμπελακίων Μενεμένης, στους δήμους των Νομών Πιερίας, Καβάλας, Ροδόπης, Δράμας, στο ΦΟΣΔΕ Κ. Μακεδονίας και δήμου Κασσάνδρας, στην Κρήτη, στην Κόρινθο, το Αίγιο και αλλού. Επισήμανε ότι, όπως φαίνεται, οι νόμοι για παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων έως το τέλος του χρόνου και ο νόμος που δήθεν εξασφάλιζε την καταβολή των δεδουλευμένων τούς επέτεινε, αντί να λύσει το πρόβλημα.

«Το ΚΚΕ - τόνισε - σας είχε προειδοποιήσει ότι η παράταση δεν απαντά από μόνη της στο πρόβλημα των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό σε κρίσιμες υπηρεσίες των δήμων όπως η καθαριότητα. Μάλιστα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε έγκαιρα καταθέσει σχετική τροπολογία σε διάφορα νομοσχέδια, από το 2015 έως και πρόσφατα το Φλεβάρη 2017, για μετατροπή αυτών των συμβάσεων αυτοδικαίως σε αορίστου χρόνου. Δεν το κάνατε δεκτό γιατί θέλατε απλά να κερδίσετε κάποιο χρόνο, να καθησυχαστούν οι εργαζόμενοι να μη διεκδικήσουν μόνιμη σταθερή εργασία».

Ο υπουργός, αφού επιδόθηκε σε αοριστολογίες του τύπου «δεν υπάρχει δικαιολογία να μην εφαρμόζεται ο νόμος» που αφορά την παράταση και την καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων, στη συνέχεια ανέφερε τα ...μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την εφαρμογή της δικής της νομοθεσίας, που είναι «η εγκύκλιος που έχει στείλει το υπουργείο στην Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση», με την οποία «την καλεί να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και να ελέγξει όλους εκείνους τους δημάρχους που αρνούνται να παρατείνουν τις συμβάσεις ή να πληρώσουν τους εργαζόμενους».

Παραλίγο, δε, να ζητήσει και τα «ρέστα», λέγοντας: «Εδώ μιλάμε για υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα 10ετιών. Και αφορά χιλιάδες κόσμο και έρχεστε εδώ και προτείνετε κάτι που γνωρίζετε ότι είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματικό; Να φέρουμε εμείς αύριο νόμο και να πούμε ότι αυτομάτως μετατρέπονται οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου θα είναι αντισυνταγματικό και το γνωρίζετε. Γιατί εμπαίζετε τους εργαζόμενους;».

Βέβαια, το ποιος εμπαίζει τελικά τους εργαζόμενους αναδείχθηκε όταν ο Μ. Συντυχάκης υπενθύμισε στον υπουργό ότι τα περί συνταγματικότητας και διάφορα νομικά κωλύματα που τώρα προβάλλονται για εργαζόμενους, από τους οποίους μάλιστα οι περισσότεροι ήταν άνεργοι για χρόνια, «εξαφανίζονται» όταν πρόκειται για την κατοχύρωση προνομίων και πλήθους φοροαπαλλαγών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και αυτό, τόνισε, «είναι αποκαλυπτικό για το αντεργατικό - αντιλαϊκό πρόσωπο και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ