Σάββατο 8 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Ζούμα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Εντείνονται οι πιέσεις για παραίτηση σε βάρος του Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, μετά τις χτεσινές διαδηλώσεις χιλιάδων Νοτιοαφρικανών που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα όχι μόνον της αντιπολίτευσης, αλλά και εταίρων ή υποστηρικτών της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο 85χρονος Νομπελίστας Αγγλικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου.

Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως η αστυνομία στο Γιοχάνεσμπουργκ έκανε χρήση σφαιρών καουτσούκ για να διαλύσει τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις που είχε οργανώσει η αντιπολιτευόμενη «Δημοκρατική Συμμαχία». Αναφέρθηκαν, επίσης, επιθέσεις περίπου 100 μελών του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) σε βάρος υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. Παρόμοια κινητοποίηση με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Ζούμα για διαφθορά έγινε χτες στην Πρετόρια, έξω από υπουργεία και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ενώ στο Κέιπ Τάουν πλήθος διαδηλωτών που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες κρατούσαν τις νοτιοαφρικάνικες σημαίες στο χέρι και φώναζαν «Ζούμα παραιτήσου»!

Αργότερα χτες το απόγευμα, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Νότιας Αφρικής σε μη επενδυτική βαθμίδα (κατηγορία «junk», δηλαδή «σκουπίδια»), υποστηρίζοντας ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ