Σάββατο 8 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
«Τρομοκρατική επίθεση» με φορτηγό

Ενα φορτηγό εισήλθε χτες το απόγευμα σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους κεντρικούς εμπορικούς πεζόδρομους της Στοκχόλμης και έπεσε πάνω στη βιτρίνα ενός πολυκαταστήματος, παρασέρνοντας και ανθρώπους. Σύμφωνα με δηλώσεις της σουηδικής αστυνομίας σε τηλεοπτικό κανάλι, 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 8 τραυματίστηκαν, αλλά δεν υπήρχαν πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό και το πόσο σοβαρά ήταν.

Τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 5 νεκρούς. Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς σε άλλο σημείο της πόλης, όμως αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία. Δεν ήταν, ωστόσο, καθαρό αν τα δυο περιστατικά συνδέονται. Το περιστατικό αυτό θύμισε ανάλογα περιστατικά, στη Νίκαια της Γαλλίας και το Βερολίνο, που χαρακτηρίστηκαν «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Πάντως, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λόβφεν, είπε πως «η Σουηδία δέχτηκε επίθεση» και πως «όλα υποδηλώνουν πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στη Σουηδία και δήλωσε ότι «μια επίθεση εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας».

Το φορτηγό ανήκει σε σουηδική εταιρεία ζυθοποιίας και, όπως είπε εκπρόσωπός της, νωρίτερα είχε κλαπεί, καθώς εκφόρτωνε προϊόντα σε ένα εστιατόριο. Λίγη ώρα μετά το συμβάν, έκλεισε το Μετρό της Στοκχόλμης και σταμάτησαν όλα τα τρένα από και προς τη σουηδική πρωτεύουσα, ενώ εκκενώθηκε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης. Επίσης, σουηδικά ΜΜΕ μετέδιδαν τη σύλληψη ενός άντρα και εντεινόταν το κλίμα τρομοφοβίας. Το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Μετρό της Στοκχόλμης έβγαλε ανακοίνωση που καταδικάζει την επίθεση και στην οποία σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή είναι ενάντια σε απλούς εργαζόμενους, είναι καταδικαστέα και καλεί τους εργαζόμενους να μην αφήσουν τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες να τους χωρίσουν. Εκφράζει επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και τραυματισμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ