Τρίτη 11 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΤΖΟΝ ΜΑΚΕΪΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Θυμήθηκε την έναρξη δύο παγκόσμιων πολέμων από την Ανατολική Ευρώπη...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σαν την αλεπού στο «παζάρι» βρέθηκε χτες στο Βελιγράδι ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, γνωστός υπέρμαχος όλων των μακελειών των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Μακέιν συναντήθηκε επί τουλάχιστον δύο ώρες με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο και απερχόμενο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχοντας γεύμα εργασίας στο οποίο συζήτησαν επί παντός επιστητού: Περιφερειακούς πολέμους, «αντιτρομοκρατία» και τζιχαντιστές, τις προσπάθειες της Ρωσίας για αύξηση της επιρροής της στα Δυτικά Βαλκάνια και το ρόλο της στον πόλεμο της Συρίας, τις σχέσεις της σερβικής ηγεσίας με την κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών και τον διμερή διάλογο που πραγματοποιούν κατά διαστήματα στις Βρυξέλλες για την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, τη συνεργασία ΗΠΑ - Σερβίας και στον στρατιωτικό τομέα, με την τακτική πραγματοποίηση ασκήσεων με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» κ.ά., θυμίζοντας ότι το 2016 πραγματοποιήθηκαν έξι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Σερβίας, και έχουν σχεδιαστεί άλλες έξι ή εφτά για το τρέχον έτος.

Ωστόσο, η ακόλουθη δήλωση του Τζον Μακέιν πρόδωσε τον απώτερο στόχο της επίσκεψής του, που ήταν η άσκηση πιέσεων και η βολιδοσκόπηση προθέσεων της σερβικής ηγεσίας στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και ευρύτερα.Το σερβικό δίκτυο B92 επικαλούμενο δηλώσεις των δύο αξιωματούχων σημείωσε πως «μίλησαν για τους δύο παγκόσμιους πολέμους που ξεκίνησαν στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης».

Σε άλλο σημείο, ο Μακέιν εξήρε το ρόλο του Βούτσιτς σε πολιτικές με στόχο την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και την ένταξή της στη «διεθνή συμμαχία» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», και επισήμανε πως «η ειρήνη στην Ευρώπη σημαίνει σταθερότητα στις ΗΠΑ», ενώ χαρακτήρισε τη Σερβία «δύναμη συμφιλίωσης στην Ανατολική Ευρώπη». Διαβεβαίωσε πως όταν επιστρέψει στις ΗΠΑ θα ενημερώσει «τη Γερουσία, τον Πρόεδρο Τραμπ και τον αμερικανικό λαό πως οτιδήποτε συμβαίνει στην Ανατολική Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Αναφερόμενος στη Συρία είπε πως ανησυχεί για τη «συμπεριφορά της Ρωσίας στην περιοχή», και ζήτησε να σταματήσει «η συμπεριφορά της συριακής κυβέρνησης», αποδίδοντάς την σε «συνεργασία με τη Ρωσία». Κατηγόρησε, επίσης, ξανά τη Μόσχα πως επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση στο γειτονικό Μαυροβούνιο κατά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του Βούτσιτς

Νωρίτερα, προχτές βράδυ, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν στο κέντρο του Βελιγραδίου και άλλων σερβικών πόλεων, καταγγέλλοντας πως η πρόσφατη εκλογή του Α. Βούτσιτς στον προεδρικό θώκο ήταν αποτέλεσμα νόθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις 2 Απρίλη, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι σερβικές προεδρικές εκλογές, στις οποίες ανακοινώθηκε νικητής ο απερχόμενος πρωθυπουργός με ποσοστό περίπου 55%.

  • Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από χτες, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 135 χρόνια διμερών διπλωματικών σχέσεων, η πρόεδρος της σερβικής Βουλής Μάγια Γκοΐκοβιτς, εκφράζοντας ικανοποίηση για την έως τώρα θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μη αναγνώρισης του προτεκτοράτου που έχουν στήσει ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Φυσικά οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Η Σέρβα πολιτικός αναφέρθηκε και στη δράση, όπως υποστήριξε, τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Κοσσυφοπέδιο, που βεβηλώνουν μνημεία της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ