Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Απεργία πείνας από χιλιάδες Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Επ' αόριστον απεργία πείνας ξεκίνησαν τη Δευτέρα πάνω από 1.500 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, αντιδρώντας στις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στις ισραηλινές φυλακές και στο ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ που έχουν επιβάλει οι κατοχικές αρχές για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Οι χιλιάδες απεργοί διαμαρτύρονται για τις οικτρές συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι περίπου 6.500 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσά τους πολλές δεκάδες παιδιά και έφηβοι και πάνω από 300 άτομα που έχουν φυλακιστεί δίχως καν απαγγελία κατηγοριών, στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης». Καταγγέλλουν την παντελή έλλειψη σοβαρής ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης και απαιτούν το άμεσο κλείσιμο της λεγόμενης «νοσοκομειακής φυλακής» Ράμλα. Απαιτούν να σταματήσουν οι τακτικές απομόνωσης πολλών κρατουμένων, η έλλειψη επικοινωνίας με τους συγγενείς, φίλους ή ακόμη και τους δικηγόρους τους. Ζητούν την άμεση απελευθέρωση περίπου 700 κρατουμένων που πάσχουν από σοβαρές ή ανίατες ασθένειες και καταγγέλλουν πως πολλές δεκάδες έχουν ήδη πεθάνει μέσα στα κελιά λόγω ανεπαρκούς πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γκιλάντ Ερντάν, επιβεβαίωσε μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ότι ο αρχηγός της δεύτερης Ιντιφάντα, Μαρουάν Μπαργούτι, τέθηκε σε απομόνωση λέγοντας πως τιμωρήθηκε επειδή «υποκίνησε ανταρσία μεταξύ κρατουμένων και ηγείται της απεργίας πείνας». Απέδωσε την κινητοποίηση των Παλαιστινίων σε «ενδοπαλαιστινιακή διαπάλη εξουσίας».

Με αφορμή τη Μέρα Παλαιστίνιου Κρατουμένου, αρκετές δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν το τελευταίο 48ωρο από σφαίρες καουτσούκ στη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ