Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για τη βδομάδα δράσης μπροστά στην Πρωτομαγιά

Με στόχο το σύνθημα «Εργατική Πρωτομαγιά 2017. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά» να γίνει πλατιά υπόθεση των εργαζομένων

Σε ρυθμούς προετοιμασίας της Πρωτομαγιάτικης απεργίας κινούνται Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Με καθημερινές συνεδριάσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφασίζουν το πρόγραμμα δράσης, μέσα από το οποίο θα γίνει πλατιά υπόθεση των εργαζομένων το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς: «Εργατική Πρωτομαγιά 2017. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Υλοποιώντας το κάλεσμα του ΠΑΜΕ η βδομάδα 24 - 30 Απρίλη να γίνει βδομάδα δράσης με αυτό το περιεχόμενο, συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα προγραμματίζουν μια πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητα, η οποία συνδυάζει την προετοιμασία απεργιακής απάντησης στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, με τη συζήτηση γύρω από το ζήτημα της οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το ίδιο περιεχόμενο θα πάρουν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στο πόδι τα Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας οργανώνει πολύμορφες εκδηλώσεις:

-- Την Παρασκευή 28/4, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, ομιλία για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

-- Το Σάββατο 29/4, στις 8.30 μ.μ., στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου, ομιλία για την ανάγκη ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος και στη συνέχεια αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι.

-- Την Κυριακή 30/4, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, προβολή της ταινίας «Και οι δήμιοι πεθαίνουν», του Φριτς Λανγκ, σε σενάριο Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου προχωρά σε Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων του την Παρασκευή 28/4. Ηδη έχει αποφασίσει να οργανώσει τριήμερο δράσης, με:

-- Προβολή αντιπολεμικής ταινίας, το Σάββατο 29/4, στις 11.30 π.μ., στο «Cine Foskolos».

-- Ποδηλατοδρομία «για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά», την Κυριακή 30/4, στις 11 π.μ.

-- Συναυλία στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) έχει αποφασίσει τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

-- Από Τρίτη 25/4 έως Πέμπτη 27/4, τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 με ομάδες σωματείων.

-- Την Τετάρτη 26/4, στις 8.30 μ.μ., αντιπολεμική συναυλία στην κεντρική πλατεία.

-- Την Πέμπτη 27/4 εκδήλωση - συζήτηση για τη στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας.

-- Την Παρασκευή 28/4 προβολή αντιπολεμικής ταινίας, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Παράλληλα, το ΕΚΛ έχει πάρει απόφαση για στάσεις εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, την Πέμπτη 27/4 και την Παρασκευή 28/4, για να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου έχει προγραμματίσει σειρά περιοδειών σε χώρους δουλειάς: Τη Δευτέρα 24/4 στη ΔΕΗ (ΑΗΣ Λαυρίου), την Τρίτη 25/4 στα ΕΑΣ Λαυρίου και την Τετάρτη 26/4 στην επιχείρηση «Βικτώρια» στον κλάδο του Μετάλλου. Παράλληλα, οργανώνει δύο εκδηλώσεις με θέμα τη στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο: Η πρώτη θα γίνει την Πέμπτη 27/4, στην κεντρική αποθήκη της Αρχαιολογίας στο Κορωπί (δίπλα στο Αεροδρόμιο), κατά τη διάρκεια δίωρης στάσης εργασίας και θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση φωτογραφίας. Η δεύτερη θα γίνει την Παρασκευή 28/4, στις 7 μ.μ., μαζί με συνδικάτα (Μετάλλου, Λιθογράφων, Φαρμάκου, Τροφίμων, Ιδ. Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων) στο Κορωπί (πλατεία Ελευθερίας), ενώ μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει συναυλία με εργατικό - αντιπολεμικό τραγούδι.

Το Εργατικό Κέντρο νομού Σάμου οργανώνει εκδήλωση με τη συμμετοχή Τούρκου συνδικαλιστή την Παρασκευή 28/4 στο Καρλόβασι. Επίσης, την Τρίτη 25/4 και την Τετάρτη 26/4 θα γίνουν συσκέψεις σωματείων της δύναμής του (Οικοδόμων Καρλοβάσου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων). Στην Ικαρία η Πρωτομαγιάτικη απεργία θα ξεκινήσει με εκδήλωση, στις 10.30 π.μ., στον Εύδηλο, στο μνημείο των αγωνιστών που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή, ενώ μετά τη συγκέντρωση (12 μ., Αγ. Κήρυκος) θα ακολουθήσει εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας προγραμματίζει: Την Κυριακή 23/4 αντιπολεμική εκδήλωση, τη Δευτέρα 24/4 σύσκεψη Σωματείων και το Σάββατο 29/4 προβολή της ταινίας «Ουτοπία 1961».

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καλεί τη Δευτέρα 24/4 σε εκδήλωση για τα ζητήματα του πολέμου, με ομιλία και προβολή ταινίας.

Σήμερα, Πέμπτη, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου προχωρά σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς, ενώ αύριο Παρασκευή συνεδριάζει με το ίδιο θέμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου και των διοικήσεων των σωματείων. Αντίστοιχη σύσκεψη οργανώνει αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Περιοδεία στους εργαζόμενους στο hot spot της Μόριας θα κάνει σήμερα το πρωί το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ενώ το απόγευμα καλεί τα σωματεία σε σύσκεψη για την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς.

Εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες από Συνδικάτα

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής, η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών διοργανώνουν εκδήλωση για την Πρωτομαγιά με θέμα τη στάση των εργατών στον πόλεμο, την Πέμπτη 27/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) οργανώνει εκδήλωση, την Κυριακή 30/4, στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ με θέμα «1η Μάη 2017 - 10 χρόνια ΣΕΤΗΠ, διδασκόμαστε από την ιστορία του ταξικού κινήματος στον κλάδο, συνεχίζουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά». Επιπλέον, το επιχειρησιακό σωματείο στην «360 connect» και οι Σωματειακές Επιτροπές στη «Vodafone» και στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στον Κεραμεικό διοργανώνουν κοινή εκδήλωση την Παρασκευή 28/4, στην πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς στα Πετράλωνα.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής καλεί σε εκδήλωση την Κυριακή 23/4, στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου), με θέμα: «Η Εργατική Πρωτομαγιά και η οργάνωση της πάλης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά». Επίσης, συγκέντρωση με θέμα την Πρωτομαγιά θα γίνει στις 26/4, στην επιχείρηση «Φειδάς».

Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, την Παρασκευή 28/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).

Σε εκδήλωση με προβολή βίντεο και συζήτηση για την Πρωτομαγιά καλεί η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) την Τρίτη 25/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 29/4, με επίκεντρο τον πόλεμο και τη στάση της εργατικής τάξης. Θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι με την ορχήστρα του Συνδικάτου. Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγ. Αναργύρων - Καματερού θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση και ομιλία, την Πέμπτη 27/4, με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν έκθεση φωτογραφίας αλλά και λογοτεχνικά κείμενα συνδεδεμένα με το θέμα του πολέμου.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας, ποίησης, χειροτεχνίας και άλλων μορφών πολιτιστικής παρέμβασης με θέμα «Εργαζόμενοι όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν τις δημιουργίες τους στο γραφείο του Σωματείου έως τις 25/4, για να προβληθούν στους χώρους του νοσοκομείου σε δημόσια εκδήλωση.

Δράση με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής προχωρά σε συνέλευση - εκδήλωση για την Πρωτομαγιά την Τρίτη 25/4, στις 5 μ.μ., στο «Athens Ledra». Δίπλα στο κλαδικό Συνδικάτο, πρωτοβουλίες αποφασίζουν τα επιχειρησιακά σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα. Γενικές Συνελεύσεις σχεδιάζουν τα σωματεία στα ξενοδοχεία «Athens Ledra» (27/4, 7 μ.μ.) και «Metropolitan» (28/4, 3 μ.μ.), ενώ στο «Zafolia» προγραμματίζονται ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (23/4), με οπτικοακουστικό υλικό για την Εργατική Πρωτομαγιά και συζήτηση για το ζήτημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Εκδηλώσεις θα γίνουν σε «Metropolitan» (27/4) και από την Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου (30/4). Περιοδείες έχουν αποφασιστεί επίσης σε μια σειρά από χώρους δουλειάς («Hilton», «Caravel», «Crowne Plaza», «Park», «Novotel», «Stanley», «S.G. Lycabetus», «Athens Plaza», «Μεγάλη Βρετανία», «Titania», Καζίνο Πάρνηθας και σε χώρους Επισιτισμού).

Την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς με την απεργία του κλάδου στις 25/4 συνδυάζει στο πρόγραμμα δράσης του το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει συγκέντρωση στο «Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου» στις 22/4 και στην «Ευρωκλινική» στις 25/4, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς («Υγεία», «Μητέρα», «Βιοκλινική», «Ιασώ»). Την Πέμπτη 27/4 το σωματείο οργανώνει σύσκεψη - εκδήλωση στο ΕΚ Αθήνας για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίου του Θ. Κορνάρου «9 - 11 Μάη του 1936 - Οι αγώνες του λαού» και θα προβληθεί σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Δίωρη στάση εργασίας (12.00 - 14.00) και εκδήλωση για τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος οργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την Πέμπτη 27/4, στο χώρο του μνημείου στην κεντρική πύλη.

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής τη Δευτέρα 24/4, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως). Το σωματείο έχει ήδη αποφασίσει πανεξόρμηση στις 27/4, στη «First Data».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβάζουν ρυθμούς τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα για τον απεργιακό εορτασμό (2022-04-20 00:00:00.0)
Πλούσια δράση μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς (2017-04-21 00:00:00.0)
Εργοστάσιο το εργοστάσιο για την επιτυχία της απεργίας (2013-04-24 00:00:00.0)
Πολύμορφη δράση με το μήνυμα του πανεργατικού ξεσηκωμού (2011-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ