Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινίες εμπνευσμένες από λογοτεχνικά έργα

Σκηνή από την ταινία «Δάφνις και Χλόη»
Σκηνή από την ταινία «Δάφνις και Χλόη»
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου την Κυριακή 23 Απρίλη, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου 134 - 136 / Μετρό Κεραμεικός), σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, προβάλλει δύο εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, εμπνευσμένες από λογοτεχνικά έργα.

Στις 7 μ.μ. θα προβληθεί η ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια «Δάφνις και Χλόη», 1931, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου (η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά) και βασισμένη στο ομώνυμο ειδύλλιο του Ελληνα Λόγγου.

Αν και βωβή, η ταινία προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό (Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία και Αμερική). Δυο χρόνια μετά τον πόλεμο, ο Λάσκος θα κυκλοφορήσει και μια ομιλούσα εκδοχή της ταινίας.

Σχετικά με τη διαδικασία της αποκατάστασης της κόπιας αναφέρεται: «Το Τμήμα Αποκατάστασης της Ταινιοθήκης, ύστερα από έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (στην Αμερική, όπου και ανακάλυψε μεγάλο μέρος της ταινίας με αγγλικούς υπότιτλους), κατόρθωσε να αποκτήσει σημαντικό μέρος του υλικού αυτού και προσπάθησε να αποκαταστήσει την ταινία στην πρώτη της μορφή, μοντάροντας τα κομμάτια που είχε στην κατοχή της με όλα όσα είχε βρει (αρνητικά και θετικά, κυρίως στις ΗΠΑ), τα οποία συμπλήρωσαν τις ελλείψεις. Το πρόβλημα με την αποκατάσταση της συγκεκριμένης ταινίας προέκυψε από το γεγονός ότι τα κομμάτια που υπήρχαν διαθέσιμα ήταν ομιλούντα, ενώ η αυθεντική ταινία ήταν βουβή. Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 1992 με την επίβλεψη και τη συνεργασία του ίδιου του Ορέστη Λάσκου που προσπάθησε να «θυμηθεί» την ταινία καρέ - καρέ, αλλά και να ανασυνθέσει τους αυθεντικούς μεσότιτλους, αντικαθιστώντας έτσι τα ηχητικά μέρη με ομιλία».

Στις 9 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Happy Day», 1976, του Παντελή Βούλγαρη, βασισμένη στο διήγημα «Ο λοιμός» του Αντρέα Φραγκιά. Πρόκειται για την πρώτη ταινία που αναφέρεται στη Μακρόνησο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ