Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής

Από κινητοποίηση έξω από υποκατάστημα του «Καρυπίδη» που μεταβιβάστηκε σε άλλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, χωρίς να προσληφθούν οι εργαζόμενοι σε αυτό
Από κινητοποίηση έξω από υποκατάστημα του «Καρυπίδη» που μεταβιβάστηκε σε άλλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, χωρίς να προσληφθούν οι εργαζόμενοι σε αυτό
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση στην πραγματικότητα αφήνει να ολοκληρωθεί το σχέδιο της επιχείρησης «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΕΕΕ» για μεταβίβαση των καταστημάτων της σε άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πετώντας στο δρόμο της ανεργίας και απλήρωτους τους 1.400 εργαζόμενους στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα από το Φλεβάρη του 2016 και επιδόματα αδείας, αναδείχθηκε χτες στη Βουλή, μέσα από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζητούσε συγκεκριμένες απαντήσεις από την υπουργό Εργασίας σχετικά με το ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο σύνολό τους, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών τους, όπως και για να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διαδέχονται την «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΕΕΕ».

Τοποθετούμενος ο Γ. Δελής, αναφέρθηκε στον πολύμηνο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι μέσα από το Πανελλαδικό επιχειρησιακό τους Σωματείο, ενώ τόνισε ότι απέναντί τους έχουν μια εργοδοσία που παραβιάζοντας το ΠΔ 178/2002, το οποίο έχει αναγκαστική ισχύ, μεταβιβάζει μεθοδικά και σχεδιασμένα τα κατά τόπους καταστήματα της επιχείρησης σε άλλες εταιρείες του κλάδου, πιέζοντας και εκβιάζοντας τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που υπάρχει. Οπως κατήγγειλε ο βουλευτής του Κόμματος, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν βάζει εμπόδιο στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας, αλλά αντίθετα τη διευκολύνει.

«Ψάχνουν» την «κρυπτόμενη μεταβίβαση» που είναι σε πλήρη εξέλιξη...

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην καταβολή του επιδόματος των 1.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ, για να πάρει βέβαια την απάντηση από τον βουλευτή του ΚΚΕ ότι η καταβολή αυτή κατακτήθηκε με τους αγώνες των εργαζομένων.

Επιπλέον, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, η υπουργός ισχυρίστηκε ότι με τις παρεμβάσεις του υπουργείου εμποδίστηκαν τα σχέδια της επιχείρησης για μείωση στο μισό των μισθών των εργαζομένων και για μαζικές απολύσεις. Ανέφερε ότι το υπουργείο και οι υπηρεσίες χρησιμοποίησαν τα μέσα που διαθέτουν για να παρεμποδίσουν τις παρανομίες της εργοδοσίας και ότι στο πλαίσιο αυτό έχουν υποβάλει πρόστιμα και μηνύσεις. Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση των καταστημάτων σε άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, είπε ότι η επιχείρηση αρνείται να προσκομίσει στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κρυπτόμενη μεταβίβαση επιχείρησης, κάτι που συνιστά έκνομη πράξη και γι' αυτό της επιβλήθηκε πρόστιμο... 50.000 ευρώ! Πρόσθεσε επίσης ότι το ΣΕΠΕ διενεργεί διαρκώς σχετικούς ελέγχους...

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση μεταβίβασης και λειτουργίας των καταστημάτων από τους νέους ιδιοκτήτες (Θεσσαλονίκη, Αλμυρό Βόλου κ.α.), χωρίς την πρόσληψη των παλιών εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ