Σάββατο 29 Απρίλη 2017 - Κυριακή 30 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΣΙΑΠΕΡΑ
Ο «συνθέτης»...

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στον Τριαντάφυλλο Σιαπέρα, θα φωτίσουμε μια πλευρά ίσως λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό, την πλούσια συμβολή του στο καλλιτεχνικό σκάκι. Συνεχίζουμε από το βιβλίο του κ. Carlo de Grandi:

«Τα προβλήματα και οι σπουδές που έφτιαξε ήσαν υψηλής ποιότητας. Από τις σελίδες των περιοδικών που εξέδιδε και των εφημερίδων που δημοσιογραφούσε, πάντοτε φρόντιζε να προωθεί το Καλλιτεχνικό Σκάκι και να δίνει περιγραφές και παραδείγματα για τα διάφορα "θέματα" των προβλημάτων. Τα δημοσιευόμενα προβλήματα Ελλήνων και ξένων συνθετών συνήθως συμμετείχαν σε διαγωνισμούς λύσης».

Στο διάγραμμα βλέπουμε ένα βραβευμένο πρόβλημα του Τρ. Σιαπέρα, στο οποίο τα μαύρα, προσπαθώντας να αποφύγουν το ματ, αυτομπλοκάρουν τα τετράγωνα διαφυγής του μαύρου βασιλιά με έξι τρόπους.

Λύση

Κλειδί: 1.Πδ8! (Δημιουργεί μια λευκή μπαταρία και απειλεί 2.Αζ5#) Πδ4 2.Ιβγ5#

1...Βδ4 2.Βε2#

1...Ιδ4 2.Πxε3#

1...Πε4 2.Αβ5#

1...Βε4 2.Πδ1#

1...ε4 2.Ιβ2#

Το πρόβλημα δημοσιεύτηκε το 1949 στο περιοδικό «SAH» και πήρε το πρώτο βραβείο.

«Με τη σύνθεση των προβλημάτων άρχισε το 1946 σε ηλικία 15 ετών. Είχε την επιμέλεια, για τρία χρόνια, της στήλης του Καλλιτεχνικού Σκακιού του Γιουγκοσλαβικού περιοδικού "SAH". Για 5 χρόνια μόνο ασχολήθηκε με τη σύνθεση των προβλημάτων, λόγω του ότι το ενδιαφέρον του στράφηκε στο αγωνιστικό σκάκι. Πήρε περί τα 10 υψηλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς προβλημάτων κατά τα έτη 1948-1949. Κατείχε τη 14η θέση στον πίνακα συνθετών Ι. Μπούχβαλντ στον κόσμο. Προβλήματά του έχουν καταχωρηθεί στο άλμπουμ της Fide (Παγκόσμια Ομοσπονδία). Το 1948 έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα κατασκευαστικά προβλήματα (Constructionals Ultimate Themes) με 223 κινήσεις με ένα πρόβλημα task (Τask χαρακτηρίζεται κάθε σύνθεση που παρουσιάζει ένα μεγάλο και δύσκολο επίτευγμα). Το συγκεκριμένο πρόβλημα παρουσιάζει το εξής δύσκολο επίτευγμα: Μέγιστος αριθμός κινήσεων από τα Λευκά και τα Μαύρα σε νόμιμη θέση, χωρίς κομμάτια από προαγωγή, αλλά με προαγωγές στο παιχνίδι - το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Sahovski Vjesnik",VIII/1948. Μέχρι το 1970, τουλάχιστον, το ρεκόρ του Τριαντάφυλλου Σιαπέρα δεν είχε καταρριφθεί από κανέναν άλλον συνθέτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ