Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδήλωση ΣΕΗ και ΠΜΣ για την Πρωτομαγιά

Μια λιτή αλλά υψηλής αισθητικής και ιδεολογικής αξίας εκδήλωση συνδιοργάνωσαν τα Σωματεία Ηθοποιών (ΣΕΗ) και Μουσικών (ΠΜΣ) την Τετάρτη 26 Απρίλη, για να τιμήσουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς και να προετοιμάσουν τη συμμετοχή των κλάδων στην απεργιακή συγκέντρωση.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του εργατικού κινήματος και των δύο σωματείων, η οποία διδάσκει ότι παρά την εναλλαγή με περιόδους συμβιβασμού και ήττας, όταν το κίνημα ξεσπά, τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανάγνωση αφήγησης του Αλέκου Ξένου από το αρχείο του ΠΜΣ για την αντιστασιακή δράση του Σωματείου στην Κατοχή, πράγμα που ανέδειξε την οργανική σχέση των εργατικών αγώνων με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που αποτελεί και σήμερα το περιεχόμενο της Πρωτομαγιάτικης απεργίας.

Ακολούθησε μουσικοθεατρικό αναλόγιο που επιμελήθηκαν η ηθοποιός Δανάη Κατσαμένη (κείμενο) και ο μουσικός Κώστας Σταυρόπουλος (επιλογή και εκτέλεση τραγουδιών). Ηταν μια σύνθεση ποιητικών κειμένων των Μπέκετ, Μπρεχτ, της Βισλάβα Σιμπόρσκα και του Γ. Ρίτσου, που δέθηκαν αρμονικά με άρθρα του «Ριζοσπάστη» για τις Πρωτομαγιές (του 1886, 1936 και 1944) και με βιντεοσκοπημένη αφήγηση της Ολυμπίας Παπαδούκα για την αντιστασιακή δράση των ηθοποιών στην Κατοχή, ενώ επενδύθηκαν με τραγούδια - ορόσημα, όπως η «Μπαλάντα του νεκρού στρατιώτη», ο «Επιτάφιος» κ.ά, τα οποία ερμήνευσε η Ερση Φτούλη. Απάγγειλε η ηθοποιός Αφροδίτη Βραχοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ