Κυριακή 7 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο 13ος κύκλος των «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών»

Συνέντευξη με τον αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή

Διαχρονικές «σελίδες» της μουσικής ιστορίας μας ξεδιπλώνουν και φέτος, για 13η χρονιά, οι «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές», με στόχο να γνωρίσουν στο κοινό σημαντικές πτυχές της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της παραμένει άγνωστη για το πλατύτερο ακροατήριο. Για τη διοργάνωση αυτή, αλλά και για δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν με έργα «ενός πραγματικά μεγάλου της Ελληνικής Μουσικής, του Κερκυραίου Δάσκαλου Σπυρίδωνος Φιλίσκου Σαμάρα (1861 - 1917)», ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή, εμπνευστή και διοργανωτή των «Μουσικών Γιορτών», ο οποίος θα διευθύνει και τις δύο συναυλίες.

-- Φέτος πραγματοποιείται ο 13ος κύκλος των «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών». Πείτε μας δύο λόγια παραπάνω γι' αυτόν το θεσμό και το τι έρχεται να υπηρετήσει.

-- Σχετικά με τις «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές», ξεκίνησαν το 2005 με διττό στόχο. Πρώτον, να διερευνηθούν τα 200 τουλάχιστον χρόνια συνεχούς νεοελληνικής μουσικής δημιουργίας και, απ' το corpus των διασωθέντων έργων να προσπαθήσουν, τα αξιολογότερα εξ αυτών να γίνουν ευρύτερα γνωστά. Και δεύτερον, να δοθεί ένα ακόμα βήμα στους ζώντες Ελληνες συνθέτες κι ερμηνευτές, παλαιότερους και νεότερους. Νομίζω ότι η 13χρονη πορεία τους χαρακτηρίστηκε από μια απόλυτη συνέπεια έναντι του προαναφερθέντος στόχου.

-- Μέσα από τις «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές» προβάλλεται το έργο πάρα πολλών Ελλήνων συνθετών. Ποιες είναι οι απαιτήσεις που έχει μια τέτοια δουλειά, π.χ. στη συλλογή και καταγραφή των έργων;

-- Η ανεύρεση έργων και η απαραίτητη μουσικολογική τους επιμέλεια και αποκατάσταση είναι το θεμέλιο που πάνω του στηρίζεται η κάθε τελική εκτελεστική και ερμηνευτική προσπάθεια. Σημαντικότατη ως προς την προαναφερθείσα δράση στάθηκε η έμπρακτη στήριξη των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ, κυρίως δε του ΕΚΠΑ. Κάθε χρόνο οι «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές», παράλληλα με το μουσικό πρόγραμμα, διοργάνωναν ανελλιπώς κι από ένα συνέδριο με θεματική ελληνικού μουσικού ενδιαφέροντος. Για την πραγματοποίησή τους συνεργάστηκαν με φορείς όπως η Ακαδημία Αθηνών, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη κ.ά.

-- Φέτος το Μάρτη συμπληρώθηκαν και 100 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη Σπυρίδωνα Σαμάρα και ένα μέρος των «Μουσικών Γιορτών» είναι αφιερωμένο στο έργο του. Εκεί εντάσσεται και η όπερα «Η Δεσποινίς του Μπελ-Ιλ», που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 12 Μάη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνσή σας...

-- Για τα 100 χρόνια από την εκδημία του Σπύρου Σαμάρα πλην της συναυλιακής παρουσίασης της όπεράς του «Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ» στις 13 Μαΐου στο Μέγαρο από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τις χορωδίες του ΕΚΠΑ και Opus Femina του δήμου Κορίνθου, οι «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές» προγραμμάτισαν τα κάτωθι: Στην Κέρκυρα: Δύο συναυλίες στην Ιόνιο Ακαδημία που πραγματοποιήθηκαν ήδη στις 23 και στις 24 Απριλίου. Η πρώτη, με τη Φιλαρμονική «Σπύρος Σαμάρας» της Ανω Κορακιάνας, περιλάμβανε διασκευές έργων του συνθέτη για μπάντα. Στη δεύτερη, με την σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη και τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη, ερμηνεύτηκαν τραγούδια και πιανιστικά έργα του Σαμάρα. Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιαστεί επίσης στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στις 25 Μαΐου, καθώς και στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη) στις 9 Ιουνίου.

-- Προς τιμή όμως του Σπ. Σαμάρα, θα παρουσιαστεί η όπερα «Ρέα» στο Θέατρο Ολύμπια, που είναι και η τελευταία παράσταση της Λυρικής στο συγκεκριμένο θέατρο.

-- Θεωρώ συμβολικό γεγονός την αποχαιρετιστήρια παρουσίαση της «Ρέας» στα Ολύμπια από την ΕΛΣ στις 19 Μαΐου, αφού με το έργο αυτό ξεκίνησε εκεί πριν από 74 χρόνια. Πιστεύω, ακόμα, ότι αποτελεί σημαντικό γεγονός της προσωπικής μου καλλιτεχνικής πορείας, να είμαι εγώ ο μαέστρος που θα διευθύνει τα δύο μεγάλα έργα του Σαμάρα.


Α. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι Ελληνικές Μουσικές Γιορτές προσκαλούν... (2012-05-20 00:00:00.0)
Λαμπρός μουσικός δημιουργός (2011-10-09 00:00:00.0)
Ελληνικές Μουσικές Γιορτές (2006-05-07 00:00:00.0)
«Πρωταγωνιστής» η ελληνική μουσική (2005-04-22 00:00:00.0)
Με συμφωνικά και λαϊκά (2005-02-08 00:00:00.0)
«Απαντα» Θεοδωράκη (2000-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ