Τρίτη 9 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ - ΧΑΪΔΑΡΙ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους 200 εκτελεσμένους

Το ανοιχτό μάθημα Ιστορίας
Το ανοιχτό μάθημα Ιστορίας
Σε μια συγκινητική εκδήλωση, στο Μπλοκ 15, στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, τόπο θυσίας και μαρτυρίου των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, πλήθος κόσμου τίμησε, το απόγευμα του Σαββάτου, τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής την Πρωτομαγιά του '44, στο πλαίσιο των κοινών εκδηλώσεων που συνδιοργάνωσαν οι δήμοι Χαϊδαρίου και Καισαριανής. Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών που μαρτύρησαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, αλλά δεν λύγισαν ούτε μπροστά στα οπλοπολυβόλα, παραβρέθηκε πολύς κόσμος, παλαιότεροι αλλά και νεότεροι, που «πρέπει να μαθαίνουν», όπως είπε ο δήμαρχος, Μ. Σελέκος, αναφερόμενος στη θυσία των κομμουνιστών. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους δημάρχους Χαϊδαρίου και Καισαριανής, τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Παράρτημα Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κ.ά., ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια, οι ηθοποιοί Δ. Αλεξανδρής και Κ. Σαμαρά διάβασαν κείμενα από ποιήματα του Γ. Ρίτσου και αποσπάσματα από το λογοτεχνικό βιβλίο του Α. Φλουντζή για το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Επίσης, διάβασαν μηνύματα των 200 κομμουνιστών πριν εκτελεστούν και ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, με τη λέξη «αθάνατοι» να ηχεί δυνατά σε όλον το χώρο.

Ακολούθησε συναυλία με τραγούδια του αγώνα με τον Μ. Ανδρουλιδάκη και την Ρ. Αντωνοπούλου.

Μουσική εκδήλωση με τους «Υπεραστικούς» πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Καισαριανή
Μουσική εκδήλωση με τους «Υπεραστικούς» πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Καισαριανή
Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Χαϊδαρίου, καθώς και αντιπροσωπείες των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ των γύρω πόλεων.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου έως την Καισαριανή, ακολουθώντας τη διαδρομή που έκαναν τα καμιόνια που μετέφεραν τους 200 κομμουνιστές στο χώρο της εκτέλεσης. Στη διάρκεια της διαδρομής τους προς την εκτέλεση, οι μελλοθάνατοι αγωνιστές πετούσαν σημειώματα που μάζευαν οι κάτοικοι των περιοχών που διέρχονταν. «Κάθε μέτρο που θα διανύετε είναι ποτισμένο με το αίμα τους», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, Μ. Σελέκος λίγο πριν την εκκίνηση.

Στην Καισαριανή

Οι εκδηλώσεις στην ανταρτομάνα Καισαριανή ξεκίνησαν το Σάββατο με αγώνα ανώμαλου δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της πόλης, κατοίκους της Καισαριανής αλλά και από τις γύρω περιοχές. Το βράδυ της ίδιας μέρας το συγκρότημα «Υπεραστικοί», παρουσίασε με φυσικό ήχο μια μουσική εκδήλωση δίπλα στο χώρο του Μνημείου, δημιουργώντας κλίμα μυσταγωγίας και συγκίνησης στο πλήθος που την παρακολούθησε.

Το πρωί της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο παλιό δημαρχείο γυναίκες, άντρες και παιδιά και πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», κρατώντας πικέτες με τα ονόματα των εκτελεσμένων. Οση ώρα οι Καισαριανιώτες τιμούσαν τους αλύγιστους κομμουνιστές, η λαμπαδηδρομία από το Χαϊδάρι προσέγγιζε την πόλη και τελικά την υποδέχτηκαν οι δήμαρχοι Καισαριανής Ηλ. Σταμέλος και Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος.

Πικετοφορία με τα ονόματα των εκτελεσμένων στην Καισαριανή
Πικετοφορία με τα ονόματα των εκτελεσμένων στην Καισαριανή
Στην εκδήλωση τιμής που ακολούθησε στο χώρο του μνημείου, μίλησε ο Κ. Γαβριλάκης, γραμματέας του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Καισαριανής μεταφέροντας τη δέσμευση συνέχισης της πάλης για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στον αντίποδα της αστικής επιχείρησης για την αναθεώρηση και παραχάραξη της Ιστορίας. Στην ομιλία του, ο Ηλ. Σταμέλος αναφέρθηκε στα σύγχρονα μηνύματα της θυσίας των 200, που παραμένουν επίκαιρα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, από την Λ. Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Μ. Ραπανάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, από τους δημάρχους Καισαριανής και Χαϊδαρίου και από μαζικούς φορείς της πόλης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το απόγευμα της Κυριακής έγινε ανοιχτό μάθημα Ιστορίας, με θέμα: «Από τον 1ο στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο», από τον καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ, Γ. Μαργαρίτη, στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος με επιστημονικό και γλαφυρό τρόπο παρουσίασε την πραγματικότητα του Μεσοπολέμου ως προμήνυμα του αιματηρού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ακροατήριο με τεράστιο ενδιαφέρον παρακολούθησε για δύο ώρες τη διάλεξη-μάθημα και στο τέλος διατύπωσε ερωτήσεις και σύντομες τοποθετήσεις.


Από την εκδήλωση στο Σκοπευτήριο
Από την εκδήλωση στο Σκοπευτήριο

Από το Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου εκεί απ' όπου ξεκίνησαν οι 200 αλύγιστοι
Από το Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου εκεί απ' όπου ξεκίνησαν οι 200 αλύγιστοι

Ρ. Αντωνοπούλου και Μ. Ανδρουλιδάκης τραγούδησαν στο Χαϊδάρι
Ρ. Αντωνοπούλου και Μ. Ανδρουλιδάκης τραγούδησαν στο Χαϊδάρι
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νίκη όλου του λαού η εκλογή κομμουνιστών δημάρχων (2023-10-16 00:00:00.0)
Για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης (2016-05-15 00:00:00.0)
Τιμούν τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944 (2016-05-06 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές (2002-05-18 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές (2002-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ