Κυριακή 14 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, για τα νέα όπλα στους Κούρδους

Νέες «φωτιές» στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας προκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να μη συνεργαστεί με τον τουρκικό στρατό στην εξαπόλυση επικείμενης επίθεσης για την ανακατάληψη της Ράκα στη βόρεια Συρία (που θεωρείται «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους»), αλλά με τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG (ένοπλη πτέρυγα του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης) και SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) τους οποίους και θα εξοπλίσει μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες με ακόμη βαρύτερα όπλα, νέα τεθωρακισμένα, κινητές μονάδες πυροβολικού, πυραύλους εδάφους - εδάφους μεγαλύτερου διαμετρήματος κ.λπ.

Η επιλογή αυτή παρουσιάζεται ως πιο αξιόπιστη λόγω της ...ικανότητας των Κούρδων μαχητών στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, που αναγνωρίστηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση του πρώην Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και από τη σημερινή του Ντ. Τραμπ. Αυτό, άλλωστε, φέρεται πως είπε ορθά - κοφτά στον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Χολούσι Ακάρ προ ημερών ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, όταν ο πρώτος τού παρουσίασε το σχέδιο του τουρκικού στρατού για την ανακατάληψη της Ράκα και το απέρριψε ως «επιχειρησιακά αδύναμο». Ωστόσο, πίσω από τα ζητήματα ικανότητας κρύβεται η επιδίωξη, όπως φαίνεται, από τις ΗΠΑ να ενισχύσουν το ενδεχόμενο ενός κουρδικού θύλακα στα νότια σύνορα της Τουρκίας και τις βόρειες περιοχές της Συρίας, ή και μελλοντικό ανεξάρτητο κουρδικό κράτος με περιοχές του Ιράκ και ενδεχομένως και του Ιράν. Ομως ένα τέτοιο σχέδιο είναι «κόκκινο πανί» για την Τουρκία.

Γι' αυτό και υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις από την τουρκική ηγεσία, με τον Ερντογάν να επικαλείται τη ΝΑΤΟική αλληλεγγύη και το απαράδεκτο της «στήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων». Ωστόσο, προχτές εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρει να μεταπείσει τον Αμερικανό ομόλογό του όταν θα τον συναντήσει στον Λευκό Οίκο στις 16 Μάη, υποδεικνύοντάς του (με απειλές, εκβιασμούς ή υποσχέσεις) τις «επικίνδυνες επιπτώσεις» που θα μπορούσε να επιφέρει τυχόν βαθύτερο ρήγμα στις μεταξύ τους εταιρικές, συμμαχικές σχέσεις...

Αυτά, ενώ, από την ερχόμενη Τρίτη έως την Παρασκευή, 19 Μάη θα πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος των ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του ειδικού απεσταλμένου του οργανισμού για τη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα. Βασικά θέματα της ατζέντας θα είναι η συνέχιση των διαβουλεύσεων για τη λεγόμενη πολιτική μετάβαση, η ενίσχυση της εκεχειρίας, ίσως ακόμη και η πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας για τη δημιουργία των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων».

Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση της κόντρας συμφερόντων, μεταξύ ιμπεριαλιστών εντός πεδίων μάχης και τραπεζιών διπλωματικών διαβουλεύσεων, θα εντείνει τον πόλεμο που συνεχίζεται πλέον πάνω από έξι χρόνια.


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ